Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Het ontvangen van een schenking

Een schenking ontvangen kan nieuwe mogelijkheden geven. Die droomreis boeken, sparen voor de toekomst of aflossen op uw hypotheek- of studieschuld om uw lasten te verminderen? Maakt het hierbij nog uit dat u samenwonend bent, of binnenkort gaat samenwonen?

 

Een schenkingsvrijstelling door een jongere partner?

Het feit dat u samenwonend bent, heeft op zich geen gevolgen voor schenkingsvrijstellingen en de schenkbelasting die u eventueel moet betalen. Een uitzondering is de eenmalig verhoogde vrijstelling. Die geldt voor ontvangers van 18 tot en met 39 jaar. Ontvangers die ouder zijn, kunnen toch de vrijstelling hebben als zij een partner hebben die wel jonger is dan 40 jaar. Lees meer over de tarieven en vrijstellingen

 

Is een schenking uw privévermogen?

Samenwonen heeft op zichzelf ook geen gevolgen voor uw vermogen. Het uitgangspunt is dat elke partner zijn of haar eigen vermogen heeft en houdt. Een schenking gaat tot het vermogen behoren van de partner die de schenking ontvangt. Bij een huwelijk kan dat heel anders uitpakken. Bij een huwelijk in de algehele gemeenschap van goederen wordt een schenking gezamenlijk bezit van de echtgenoten. Een schenker kan dat voorkomen door een uitsluitingsclausule aan de schenking te verbinden. Voor samenwoners is dat niet nodig. Toch zijn er een paar aandachtspunten.
 

Aandachtspunten voor samenwoners

  1. Samenwoners hebben vaak een gezamenlijke bankrekening. Als u met de schenking wilt sparen of beleggen voor de toekomst, is het niet handig om de schenking op een gezamenlijke bankrekening aan te houden. Het kan dan makkelijk onduidelijk worden van wie het vermogen is. Het aanhouden van de schenking op een privérekening is dus aan te raden.
  2. Stel dat u de schenking gebruikt om samen met uw partner een huis te kopen. Als u extra inlegt, is het verstandig om goed vast te leggen wat daarvan de bedoeling is. Houdt u een aanspraak op die extra inleg? En is dat een aanspraak op een vast bedrag of wordt die aanspraak afhankelijk van de waardeontwikkeling van het huis? De aanspraak wordt dan groter als het huis in waarde stijgt en kleiner als het huis in waarde daalt.
  3. Heeft u samen een hypotheek? Dan spelen dezelfde vragen als u de schenking gebruikt om af te lossen op uw gezamenlijke hypotheek.

Het belang van deze punten is het voorkomen van onduidelijkheden. Bijvoorbeeld in de situatie dat uw relatie eindigt door een scheiding. Onduidelijkheden leiden dan geregeld tot conflicten, die soms erg lang duren en veel geld kosten.

Vervolgens is het goed om afspraken regelmatig opnieuw te bekijken. Passen zij nog bij de situatie op dat moment? Of moeten de afspraken worden aangepast? Woont u nog niet samen maar heeft u wel plannen om samen te gaan wonen? Bespreek dan vooraf samen bovenstaande aandachtspunten.

 

Afspraken (opnieuw) maken als u gaat samenwonen, trouwen, of een huis kopen

Een natuurlijk moment om de afspraken te maken of opnieuw te bekijken, is wanneer u besluit te gaan trouwen, of een geregistreerd partnerschap aangaat. Maar ook bijvoorbeeld als u samen een huis gaat kopen. Let vooral op bij trouwen. Het uitgangspunt bij een huwelijk is tegenwoordig dat wat u houdt wat u heeft en schenkingen en erfenissen tijdens het huwelijk zijn privé. Dit is zoals veel mensen het hebben samengevat. Het zit echter wat ingewikkelder in elkaar. Met name op het punt van 'u houdt wat u heeft'. 

Er moet namelijk onderscheid worden gemaakt tussen privévermogen en gemeenschappelijk vermogen. Privévermogen blijft inderdaad privé, maar gemeenschappelijk vermogen gaat tot de huwelijksgemeenschap behoren. De echtgenoten hebben een gelijk aandeel in het vermogen in de huwelijksgemeenschap. Dat is ook zo als het bijvoorbeeld gaat om een woning die men voor het huwelijk in een verhouding 70/30 had. Eenzelfde probleem geldt voor schulden voor het gemeenschappelijk vermogen. Als er volgende stappen in uw relatie of trouwplannen ontstaan, is de boodschap dus: bekijk goed wat de financiële gevolgen van voor u zijn.

 

Spar met een adviseur

Wilt u samen met een adviseur naar uw financiën kijken? Of uw plannen voor de toekomst bespreken? Bespreek uw financiële situatie dan met een van onze adviseurs. U plant eenvoudig een afspraak in op een moment dat u uitkomt.