Heeft u al nagedacht over estate planning?

Tjarko Denekamp
Expert Kenniscentrum ABN AMRO
25-03-2020

De beste vertaling van estate planning in het Nederlands is ‘nalatenschapsplanning’. Belangrijke vragen zijn dan: Wat gebeurt er met uw vermogen na uw overlijden? Wat zijn uw wensen? En wat zijn de mogelijkheden en de fiscale gevolgen?

 

Overgang van vermogen

Bij estate planning gaat het vaak over de onderwerp schenken en erven. Naast de gevolgen bij overlijden staan maatregelen tijdens leven centraal. Denkt u aan schenken aan kinderen of aan goede doelen? En denkt u aan de financiële gevolgen van het huwelijk of samenwonen? De fiscale gevolgen beperken zich niet alleen tot de schenk- en erfbelasting. Ook de inkomstenbelasting en overdrachtsbelasting spelen een rol. Het gaat dus om alle aspecten die een rol spelen bij de overgang van vermogen.

Een nieuw terrein: het levenstestament

In de afgelopen jaren heeft zich een nieuwe invalshoek ontwikkeld; het levenstestament. Daarin legt iemand vast wat er moet gebeuren als hij/zij tijdens het leven in de situatie terechtkomt dat hij/zij niet meer zelf kan handelen. Bijvoorbeeld wegens een ziekte als dementie. Wie gaat dan namens die persoon handelen? Wat zijn richtsnoeren waar die persoon zich aan moet houden? In veel gevallen stellen mensen tegenwoordig naast een ‘overlijdenstestament’ ook een levenstestament op.

Estate planning: de zaken planmatig bekijken

Bij het regelen van veel financiële zaken heeft u waarschijnlijk al stilgestaan bij de vraag wat de gevolgen zijn van uw overlijden. Denk aan uw hypotheek, uw pensioenregeling, mogelijke huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract en wellicht heeft u ook een testament. Als het goed is, is daarbij ook steeds de vraag op tafel gekomen wat de situatie is bij uw overlijden. Met estate planning benadert u het breder. Wat is uw familiesituatie, uw totale vermogenspositie en wat heeft u allemaal geregeld voor de situatie bij overlijden? Stel vervolgens dat u ‘gisteren wat was gebeurd’. Hoe pakt het dan allemaal uit? Is dat ook zoals u wilt dat het uitpakt? Vallen er gaten? Hoe kunt u die oplossen?

Wie kan u helpen met uw estate planning?

Wie kan u helpen met uw estate planning? Bij schenken en erven spelen vaak ingewikkelde vraagstukken. ABN AMRO helpt u graag. De bank verstrekt informatie, geeft persoonlijk advies, reikt hulpmiddelen aan en verwijst soms door naar een specialist.

Op onze website leest u meer over het levenstestament. En ook over schenken vindt u veel informatie, bijvoorbeeld over de uitsluitingsclausule. Hiermee kunt u regelen dat uw schenking of erfenis alleen bij uw kinderen terechtkomt. Het is verstandig om hiervoor een schenkingsakte te maken. Bekijk ook de voorbeeldaktes voor contant schenken.

U kunt zich zo informeren over de mogelijkheden en wellicht bent u al geholpen met de hulpmiddelen. Maar dit is niet de planmatige aanpak zoals we hiervoor bedoelden. Daarvoor verwijzen wij u naar een specialist. Er zijn tegenwoordig adviseurs die zich hebben gespecialiseerd in estate planning. Voor bijvoorbeeld veel notarissen is dat het geval.

Maar eerst uw financiële planning bekijken?

Het is belangrijk om goed inzicht te hebben in uw financiële positie. Dat is natuurlijk altijd goed, maar ook als u met uw estate planning aan de slag gaat. Stel bijvoorbeeld dat u van plan bent om te gaan schenken. Dan is het verstandig als u een antwoord heeft op onder meer deze vragen:

  • Wat is de verwachte ontwikkeling van uw vermogen?
  • Wat is de invloed van schenkingen op uw vermogen?
  • Wat is uw inkomen nu en straks?
  • Bent u een stel: wat is de situatie na het overlijden van één van u?
  • Is uw pensioen zeker?
  • Hoe lost u uw hypotheek in de toekomst af?

Deze vragen komen aan de orde bij een financiële planning en minder bij estate planning. Het beste is dan ook om eerst uw financiële planning op orde te hebben. Met Financieel Inzicht kunnen wij u hiermee helpen. U kunt dan goed onderbouwde beslissingen nemen over de vraag of en in welke mate het verstandig is om te schenken.

Aan de slag!

Het is verstandig om uw situatie vanuit het perspectief van estate planning te bekijken. Of als u dat al eens heeft gedaan, is het niet tijd voor een update? Bij voorkeur doet u dit met een goed inzicht in uw financiële positie. En houdt u daarnaast ook uw ogen open voor nieuwe ontwikkelingen. Als u onze artikelen hier op Vermogensvragen in de gaten houdt, bent u op dat punt al goed op weg.

Ook interessant voor u

3 manieren om de overwaarde van uw huis te benutten

3 manieren om uw overwaarde te benutten

28-06-2019

De laatste jaren zijn de huizenprijzen flink gestegen. Voor veel huiseigenaren is daarmee de overwaarde van hun huis flink toegenomen. Hoe kunt u deze overwaarde benutten? Wij zetten 3 mogelijkheden voor u op een rij

Lees meer
Fiscaal optimaal schenken aan een goed doel

Fiscaal optimaal schenken aan een goed doel

07-06-2019

Schenkingen aan een goed doel kunnen fiscaal aftrekbaar zijn. De schenking kost u zo minder dan het bedrag dat u schenkt. Maar wat zijn de belangrijkste belastingregels waar u aan moet denken?

Lees meer
Stel uw vermogensvraag

Stel uw vermogensvraag

Over welk vermogensonderwerp wilt u meer weten? Laat het ons weten. Misschien leest u er binnenkort meer over op Vermogensvragen. Wilt u liever persoonlijke contact met een Preferred Banking adviseur? Maak dan een afspraak.