Naar de navigatie Naar de inhoud

Hypotheek 2017: de wijzigingen

Heeft u al een hypotheek? Of bent u van plan om volgend jaar een huis te kopen? Dan zijn de nieuwe hypotheekregels belangrijk voor u. Vanaf 1 januari a.s. verandert er weer het een en ander. Dit kan zomaar het verschil betekenen tussen het wel of niet kunnen kopen van uw droomhuis. Wij hebben de veranderingen voor u op een rijtje gezet.

Daling maximale leenbedrag

De maximale lening die u mag afsluiten voor een woning daalt van 102% naar 101% van de waarde van de woning. Dit betekent dat naast de koopsom voor het huis nog maar 1% extra kan worden geleend voor bijkomende kosten, zoals die van  de notaris, de makelaar en overdrachtsbelasting. Het percentage daalt elk jaar een procent, tot 100% in 2018.

Beperking hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek gaat per 1 januari 2017 weer iets verder omlaag, en wel naar 50%. Dat was 50,5%. Dit raakt alleen huiseigenaren die in de hoogste belastingschijf zitten. In 2017 zijn dat huiseigenaren met een bruto jaarinkomen boven de € 67.072,-. Ieder jaar wordt het 0,5% lager om uiteindelijk op 38% uit te komen.

Aanpassing NHG-grens

De NHG-grens wordt vanaf 1 januari weer gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs, net zoals voor 2009 het geval was. Om de huizenmarkt een zetje in de rug te geven, werd de kostengrens in 2009 tijdelijk verhoogd tot €350.000,-. Daarna werd de NHG-grens weer stapje voor stapje afgebouwd. Op basis van een maximale koopsom van €245.000,-, zijn de maximale kosten 247.450,- in 2017. Gaat het om een woning met energiebesparende voorzieningen? Dan is de maximale kostengrens €259.700,-.

Aanpassing starterslening

De starterslening, waarbij in de eerste 3 jaar geen hypotheek hoeft te worden afgelost, wordt aangepast. Er komt nu een combinatielening: een hypotheek en een extra lening. Uit die extra lening wordt de verplichte aflossing betaald.

Verhoging partnerinkomen

Voor het bepalen van het financieringslastenpercentage mag het tweede inkomen vanaf 2017 voor 60% worden meegeteld bij de hypotheekaanvraag. Nu is dat nog 50%.

Belastingvrije schenking

De eenmalige schenkingsvrijstelling stijgt van € 53.016,- naar € 100.000,-. De ontvanger moet het bedrag besteden aan de eigen woning of aan de aflossing van hypotheek- of restschuld. De leeftijdsgrens voor ontvangers blijft liggen tussen de 18 en 40 jaar. Nieuw is dat er geen sprake hoeft te zijn van een ouder-kindrelatie. En dat de schenking gespreid over 3 jaar mag worden gedaan (2017, 2018 en 2019), in plaats van voorheen in een jaar.

Meer mogelijkheden voor duurzaamheid

De subsidieregeling voor omvangrijke energiebesparende maatregelen in bestaande koopwoningen loopt in 2017 door. En koopt u een nul-op-de-meter woning, een huis dat evenveel (of meer) energie opwekt als dat het nodig heeft voor het huis en het huishouden? Dan mag u in 2017 een bedrag van € 25.000,- optellen bij de maximale hypotheek die u op basis van uw inkomen kunt krijgen. Dat is € 2.000,- minder dan in 2016.

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief