Impactbeleggen bij ABN AMRO

Impactbeleggen is een vorm van duurzaam beleggen met een meetbaar positief effect op milieu of maatschappij. Denk aan energiebesparing, betere sociale omstandigheden van werknemers of natuurbehoud. U weet met impactbeleggen welk verschil u maakt voor maatschappij, milieu en mens. Hier leggen we uit wat impactbeleggen bij ABN AMRO inhoudt en waarin wij anders zijn dan andere beleggingsinstellingen.

 

Impactbeleggingen dragen bij aan duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s)

De Verenigde Naties hebben 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals of SDG’s) opgesteld zodat er samengewerkt kan worden om een zo groot mogelijke impact op de wereld te maken. Een aantal van die SDG’s zijn heel geschikt om met beleggingen te steunen. Daarbij kunt u denken aan:

  • Goede gezondheid en welzijn
  • Betaalbare en duurzame energie
  • Klimaatactie
  • Schoon water en sanitair

Impactbeleggen moet meetbaar zijn

Wat belangrijk is: voor impactbeleggen moet de bijdrage van uw beleggingen, de impact dus, meetbaar zijn. Een fondsmanager die een impactbeleggingsfonds samenstelt en beheert, rapporteert over de impact van de beleggingen in dat fonds. Bedrijven rapporteren meer en meer op de duurzaamheid en de impact van hun producten en diensten. 

Het verschil tussen duurzaam beleggen en impactbeleggen

Impactbeleggen is eigenlijk een vorm van duurzaam beleggen, maar gaat nog een stap verder. Duurzame beleggingen richten zich op bedrijven die met hun bedrijfsvoering vooroplopen op het gebied van duurzaamheid, impactbeleggen richt zich ook nog op duurzame producten en diensten.

Impactbeleggen richt zich ook op financieel rendement

De impact die gemaakt wordt met impactbeleggen is al positief op zich. Maar net als met traditionele beleggingsvormen wilt u met impactbeleggen financieel rendement halen. In 2020 heeft het Amerikaanse Global Impact Investments Network 294 fondsbeheerders bevraagd die zich wereldwijd toeleggen op impactbeleggen. Er was dat moment voor 404 miljard dollar belegd. Van deze groep had 88% hun financiële doelrendement behaald.

Impactfondsen bij ABN AMRO

 

Global Impact Equity Fund

Het Global Impact Equity Fund heeft ABN AMRO samen met AEGON opgezet. In dat fonds nemen we  verhandelbare aandelen van bedrijven op die met hun producten en diensten bijdragen aan de SDG’s. Die bedrijven gaan voor het fonds ook door een strenge screening.

In het beoordelingscomité van het Global Impact Equity Fund zitten 2 duurzaamheidsspecialisten van AEGON, 1 duurzaamheidsspecialist en een portefeuillemanager van ABN AMRO en een externe adviseur. Dat comité kijkt niet alleen naar de positieve impact van een bedrijf, maar ook naar de negatieve. Dat maakt ons anders dan andere partijen.

Het Global Impact Equity Fund investeert onder andere in Darling Ingredients, een bedrijf dat vetten ophaalt en daar weer nieuwe producten van maakt in het kader van circulariteit, en Grand Canyon Education, dat universiteiten in Amerika faciliteert waardoor studenten onder meer makkelijker een beurs kunnen aanvragen en ondersteund worden met online lessen. De samenstelling van dit fonds kan in de loop van de tijd veranderen.

Privium Sustainable Impact Fund

Het Privium Sustainable Impact Fund is een ‘alternatieve belegging’. Het bestaat uit verhandelbare beleggingen die geen aandeel of obligatie zijn. Het fonds richt zich op studieleningen, duurzame energie en inclusive finance.

ABN AMRO bewaakt de kwaliteit van de geselecteerde fondsen. Alle beleggingen worden streng gecontroleerd door onze financiële specialisten. Dat zorgt voor een stevige kwaliteitsbewaking. Beleggers zien in de impactrapportage terug dat we de impact continu meten. Die openheid vinden we erg belangrijk.

Het fonds belegt bijvoorbeeld in het Bluefield Solar Income Fund in Groot-Brittannië, waar zonneparken worden gecombineerd met biodiversiteitsprojecten én waar lokale ondernemers bij worden betrokken. 

 

Zelf impactbeleggen of het door ons laten doen?

Als u zelf belegt kunt u met onze fondsselector en het zoekwoord ‘impact’ zien in welke impactfondsen u kunt beleggen.

Als u liever laat beleggen, dan is het Duurzaam Fondsen Mandaat of het Duurzaam Beleggen Mandaat van Vermogensbeheer wellicht iets voor u. Elke belegging in die mandaten is in ieder geval duurzaam, en het Privium Sustainable Impact Fund en het ABN AMRO Aegon Global Impact Fund zijn in de portefeuille opgenomen. In het Duurzaam Fondsen Mandaat is ook het Triodos Global Equities Impact opgenomen, en waarschijnlijk komen daar nog meer impactfondsen bij. Ook in het Duurzaam Beleggen Mandaat wordt een deel van de portefeuille belegd in impactvolle bedrijven, zoals Vestas, Orsted, Trane technologies en DSM (de samenstelling van dit mandaat kan in de loop van de tijd veranderen). Vermogensbeheer is mogelijk vanaf € 50.000 bij het Duurzaam Fondsen Mandaat, bij het Duurzaam Beleggen Mandaat vanaf € 500.000. Het beleggen wordt u geheel uit handen genomen. U heeft dan wel altijd contact met een vermogensspecialist over uw belegd vermogen.

Het is belangrijk dat u alleen belegt met geld dat u niet direct nodig heeft en dat u zich er bewust van bent dat beleggen risico's kent. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.