Grote uitgaven financieren uit uw beleggingsportefeuille?

Er zijn wellicht andere mogelijkheden

Soms zijn er momenten dat u onverwacht een groter bedrag nodig heeft. Uw huis heeft een fikse reparatie nodig, u moet een nieuwe auto kopen of u kunt uw kind helpen met het schenken van een geldbedrag. Dan kunt u overwegen uw belegd vermogen te gebruiken, want het is natuurlijk uw geld. Maar is het verstandig om uw beleggingen aan te spreken?
 
Overleg altijd eerst met uw vermogensspecialist vóór u geld ‘onttrekt’ aan uw beleggingen. Hier leggen we uit waarom dat slim is, en we geven tips voor alternatieve oplossingen.

Het effect van een opname op uw vermogensopbouw

Als u geld opneemt uit uw beleggingsportefeuille, heeft dat gevolgen voor uw vermogensopbouw. Over het deel dat u heeft opgenomen is het niet meer mogelijk rendement te halen, en het rente-op-rente-effect lijdt daar ook onder.

Omdat naast uw ingelegde geld uw mogelijke beleggingswinst ook weer geïnvesteerd wordt, kan uw belegde vermogen meer dan lineair groeien. U kunt het vergelijken met een sneeuwbaleffect.

Hiervan profiteert u natuurlijk alleen over geld dat is belegd. Als u geld opneemt uit uw beleggingsportefeuille heeft dat dus een effect op het verwachte rendement. Uw vermogensspecialist kan altijd een actuele inschatting maken van het verwachte rendement van uw beleggingsportefeuille.

Kunt u uw uitgave financieren met spaargeld?

We raden altijd aan een buffer op uw spaarrekening te laten staan als u gaat beleggen met Vermogensbeheer. Misschien is het bedrag dat u nodig heeft voor uw uitgave deels of helemaal uit uw spaarvermogen te halen. Misschien is de buffer die u heeft precies bedoeld voor de uitgave die u voor ogen heeft. Maar u kunt misschien ook een combinatie maken uit spaarvermogen en belegd vermogen.

Als u niet of een veel kleiner deel uit uw beleggingsportefeuille opneemt, heeft dat minder nadelige gevolgen voor uw beleggingsdoelstellingen op de lange termijn. Een buffer op uw spaarrekening blijft echter nog steeds verstandig.

Uw vermogensspecialist kan u helpen met berekenen wat een juiste verhouding kan zijn tussen geld uit uw portefeuille en van uw spaarrekening voor het opnemen van een bepaald bedrag.

Kunt u uw geld in delen opnemen?

Heeft u het geld uit uw portefeuille echt nodig, maar weet u dat al ruim van tevoren? Bedenk dan of u het benodigde bedrag in delen kan opnemen. Zo brengt u namelijk spreiding aan in de verkoopkoersen. In de ideale situatie wilt u alleen verkopen op het hoogste punt van de markt, maar dat is alleen achteraf vast te stellen. U kunt het koersrisico beperken door het verkopen van beleggingen voor een vergelijkbaar bedrag over een langere periode te spreiden (bijvoorbeeld eens per kwartaal). Zo verkoopt u de beleggingen tegen een gemiddelde koers over een langere periode en beperkt u het risico dat u ineens moet verkopen tegen een lage koers.

Let wel, teveel spreiding of over langere termijn betekent ook potentieel koersverlies op het opgenomen bedrag. Andere risico's van beleggen, zoals het verliezen van (een deel van) de inleg, kunnen ook een rol spelen. Wij denken graag met u mee over de beste mogelijkheden voor u.

Kleinere uitgaven financieren met dividend

Verwacht u in de toekomst kleinere opnames? Of neemt u regelmatig bedragen op uit uw beleggingsportefeuille? Uw vermogensspecialist laat u graag zien hoe u bijvoorbeeld met het Comfort Inkomsten Mandaat kiest voor beleggingen die dividend uitkeren. Daarbij gebruikt u uw vermogen voor extra inkomsten, zonder daarvoor beleggingen te hoeven verkopen.

Neem contact op met uw vermogensspecialist

Als u nadenkt over geld opnemen uit uw beleggingsportefeuille, neem dan altijd contact op met uw vermogensspecialist. Samen bekijkt u wat voor uw persoonlijke situatie de beste optie is. U kunt op uw gebruikelijke manier contact opnemen, of bel 088 388 9779 om een afspraak te maken. U kunt uw vermogensspecialist spreken via videoverbinding met Beeldbankieren of per telefoon.

Beleggen kent risico's

Beleggen doet u met geld dat u over heeft, naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn.

Komt u er niet uit?

Bellen

U belt ons

Op werkdagen tussen 8.00 en 21.00 uur en op zaterdag tussen 9.00 en 17.30 uur. Tegen lokaal tarief.
 
Bel 088 388 9779
Wordt teruggebeld

Wij bellen u

Laat uw nummer achter en u wordt zo spoedig mogelijk teruggebeld.
Laat uw nummer achter
Maak een afspraak

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.

Komt u er niet uit?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde vragen over Vermogensbeheer.
Wordt teruggebeld

Bel ons direct

Bel ons met al uw vragen over Vermogensbeheer. Van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur. 

Bel 088 388 9779

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.