Schenken en belastingen

Schenken en belastingen

Bij een schenking moet u soms belastingaangifte doen. Dat hangt af van de hoogte van het bedrag. U wilt natuurlijk zo weinig mogelijk belasting betalen over uw schenking. Hieronder leest u daarover meer. Wilt u meteen een afspraak maken met een adviseur? Dat kan natuurlijk ook.

Wie betaalt de schenkbelasting

Wie betaalt de schenkbelasting?

Wilt u geld schenken aan uw kinderen? Dan betalen zij soms schenkbelasting. De hoogte hiervan hangt af van het schenkbedrag. Wist u dat u ervoor kunt kiezen om die belasting zelf te betalen? 

Schenken aan uw partner

Schenken aan uw partner

Wie schenkt aan zijn of haar partner, betaalt misschien schenkbelasting. Maar ook als beide partners zelf schenken aan een ander of een schenking krijgen, heeft dat gevolgen voor de schenkbelasting. We lichten het graag toe.

Schenken en de wlz-bijdrage

Schenken en de Wlz-bijdrage

Heeft u vermogen opgebouwd? En ontvangt u Wlz-zorg? Dan betaalt u misschien een hogere eigen bijdrage. Schenken kan een oplossing zijn om die bijdrage te verlagen.

Tarieven en vrijstellingen schenkbelasting

Tarieven en vrijstellingen schenkbelasting 2021

Als u slim schenkt, betalen de ontvangers minder of zelfs helemaal geen schenkbelasting. We zetten de tarieven en vrijstellingen op een rij.

Schenken eigen woning

Het kan extra gunstig zijn om te schenken voor de aankoop van een eigen woning. Er geldt namelijk een verhoging van de eenmalige schenkingsvrijstelling. Het maakt voor deze vrijstelling niet uit aan wie u schenkt.

Vrijstelling eigenwoningschuld

Wilt u geld schenken aan uw kind voor het kopen, verbouwen, onderhouden of aflossen van de eigen woning? Dan kan uw kind een beroep doen op de schenkingsvrijstelling.

Schenken aan goede doelen

Belastingvoordeel bij schenken aan goede doelen

Een gift doen aan uw favoriete goede doel: een mooie gedachte. Wist u dat zo’n schenking u én de instelling waaraan u schenkt belastingvoordeel kan opleveren?