Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Wereldreizigers Marc en Petra: ‘Wacht niet tot later’

Marc (30) en Petra (29) besloten vrij snel na hun studie om een wereldreis te maken. Ze zijn alweer een jaartje terug en nemen ons graag nog even mee naar hun grote reis. Zo vertellen ze ons over hun beslissing om te gaan reizen, en hoe ze het financieel geregeld hebben.

 

Jullie zijn op wereldreis gegaan. Waarom hebben jullie daarvoor gekozen?

Petra: ‘Ik wist al op jonge leeftijd dat ik wilde reizen en was ook al eerder lang weggeweest. Maar ik wilde wel eerst een diploma hebben. Toen ik eenmaal was afgestudeerd kon het grote sparen beginnen dankzij een baan bij een grote verzekeringsmaatschappij en een bijbaan in de horeca. Marc was toen al afgestudeerd en werkte al een jaar of twee. Gelukkig stond hij open voor een nieuw avontuur.

Het leek ons het perfecte moment om er tussen uit te gaan aangezien we nog weinig verplichtingen hadden. We hadden immers een huurhuis, en geen kinderen’.

Wat hebben jullie gedaan?

Petra: ‘Ik heb familie in Nieuw-Zeeland en daar zijn we begonnen met onze reis. Vervolgens trokken we van de ene WWOOF-plek naar de ander. Via WWOOF kun je op verschillende biologische boerderijen werken tegen kost en inwoning. We bleven maximaal twee weken op dezelfde plek en trokken daarna weer verder. Tussendoor hebben we nog trips gemaakt naar onder andere Myanmar, India, Indonesië en Maleisië. We zijn geëindigd in Australië’.

Hoe hebben jullie het financieel geregeld? Huis verhuurd? Gespaard?

Marc: ‘We hebben in het jaar voorafgaand aan de reis vooral veel gespaard en bespaard, minder uit eten enzo. Voordat we weggingen hadden we ons huurhuis opgezegd, veel meubels verkocht en spullen bij familie opgeslagen’.

Hoe hebben jullie dat aangepakt met jullie werk?

Marc: ‘We hebben allebei onze banen opgezegd. Ik heb daar wel even over getwijfeld moet ik zeggen. Het ging namelijk goed op mijn werk en ik had het erg naar mijn zin. Uiteindelijk heb ik toch gewoon ontslag genomen om zo de ultieme vrijheid te kunnen ervaren.’

Wat is het effect op je carrière geweest?

Petra: ‘Tja, beetje lastig te zeggen. We weten natuurlijk niet welk werk we hadden gedaan als we waren gebleven. Maar toen we weggingen lag de arbeidsmarkt op zijn gat. Ik denk dus dat we geen droombanen misgelopen zijn. En na terugkomst vonden we allebei snel een nieuwe baan. De timing van de reis was gewoon perfect.’

Wat was voor jullie belangrijk om te regelen?

Marc: ‘Voor ons waren dat verschillende dingen. Zo wilden we lang wegblijven. Dit betekende dat we ons moesten uitschrijven uit Nederland. Anders waren we verplicht om een zorgverzekering aan te houden. Er zijn voor dit soort lange reizen speciale Globetrotter verzekeringen.’

Petra: ‘We hebben natuurlijk alle abonnementen opgezegd en pre-paid telefoons gekocht om onze nummers te behouden. Uiteraard hebben we vliegtickets gekocht’. Marc: ‘Daarnaast hebben we gemerkt dat je echt allebei een creditcard nodig hebt, en het liefst eentje met een behoorlijk limiet. Voor betalingen ter plekke gebruikten we meestal een Nieuw-Zeelandse bankrekening. En natuurlijk nog onze Nederlandse spaarrekening. Niet essentieel, maar wel echt een aanrader is het bijhouden van een blog’.

Nog dingen die jullie zijn opgevallen na jullie reis?

Petra: ‘Voor ons was het natuurlijk een heel bijzonder jaar, waarin we ontzettend veel hebben beleefd. Maar terug in Nederland leek het alsof de tijd had stilgestaan. Wij pakten de draad ook zo weer op. Al moesten we natuurlijk wel een tijdje acclimatiseren.’

Heb je tips voor een iemand die ook wil gaan reizen?

Marc: ‘Als je twijfelt of je het wel of niet moet doen, zouden wij zeggen: “Doe het gewoon”. Wacht niet tot je pensioen maar doe het nu. Je weet nooit wat er in je leven allemaal kan gebeuren en nu ben je nog superfit en ongebonden.’

Wat heeft het jullie gebracht?

Marc: ‘Ontzettend veel. Allereerst het besef in wat voor een prachtige wereld we leven. We moeten echt zuiniger met onze aardbol omgaan. Daarnaast besef je je ook hoe ontzettend gelukkig je mag zijn dat je uit Nederland komt. We hebben het hier goed voor elkaar. Nederland is een heel fijne plek om te wonen’. Petra: Je stelt jezelf open voor andere culturen. Je leert makkelijker met mensen omgaan, en heel belangrijk, je leert makkelijker op ze af te stappen’.

Zou je het weer doen?

Petra: ‘Jazeker, het was echt heel bijzonder en we denken er nog vaak aan terug. We willen ook zeker in de toekomst nog mooie verre reizen maken samen, maar dan waarschijnlijk niet meer zo lang helaas’.