Interview met Marc en Petra

Ervaringsverhalen; freelancen versus loondienst.

Denkt u er ook weleens over? Voor uzelf beginnen? Wij hebben wat belangrijke thema’s verzameld en vroegen twee young professionals hoe zij daar tegenaan keken. Waarom kozen zij voor in loondienst werken of voor zichzelf beginnen? Lees het artikel dan weet u straks misschien 'WHAT’S N€XT' voor u.

 

Even voorstellen

Anna (27 jaar) en freelancer in de journalistiek. “Ik zou best een vaste baan willen op termijn, maar ik geniet nu echt van de vrijheid die ik als freelancer heb.”  Thomas (30 jaar) heeft jaren als freelancer gewerkt, maar koos uiteindelijk voor een vaste baan bij een dienstverlener. “Ik kon aan de slag in een unieke rol. De gangbare ‘rechttoe rechtaan’ online marketingrollen boden mij na zes jaar ook niet voldoende prikkels meer.”

Welke vrijheid heeft uw voorkeur?

De meeste freelancers hebben, of ervaren meer vrijheid. U kunt als freelancer namelijk vaak werken waar en wanneer u dat uitkomt. Dat ligt overigens wel aan de branche en het soort opdrachten dat u gaat doen. Anne: “Ik wil heel graag een eigen radioprogramma, door freelance te werken heb ik de vrijheid nu rustig meters maken op dat gebied en om te leren. En daarnaast voldoende te verdienen met andere klussen.” Die opdrachten moet u natuurlijk wel zelf binnenhalen. Daarnaast heeft u ook wel veel moetjes en verantwoordelijkheid. Zoals uw administratie op orde houden, het zorgen voor uw pensioen en verzekeringen. Thomas: “De administratie mis ik in ieder geval niet. De belastingdienst, weet je er altijd haarfijn op te wijzen wanneer je een keer te laat bent met je BTW-aangifte.” Zaken waar u zich in vaste dienst niet druk om hoeft te maken. Vakantie? Als freelancer kunt u gaan wanneer en hoelang u zelf wilt. Maar natuurlijk alleen als u genoeg financiële buffer heeft en u daarmee geen klanten verliest. Met een vaste baan heeft u minder vrijheid, maar u krijgt geld toe om op vakantie te gaan.

Waar verdient u meer mee?

Wat u vaak hoort over freelance werken is dat het veel meer oplevert, en als u puur naar de uurtarieven kijkt, dan lijkt dit vaak te kloppen. Maar er gaat nog een hoop naar de belasting en u moet natuurlijk ook iets opzij zetten voor uw pensioen. Dat laatste, en u verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid is iets wat best veel geld kost en daarom vaak ‘vergeten’ wordt. Anna: “Ik verdien nu te weinig om iets aan mijn pensioen te doen of een arbeidsongeschiktheidsverzekering te betalen, dat is nu nog niet zo erg, maar daar moet ik ooit wel wat aan gaan doen.” Neem al deze dingen, maar ook uw onbetaalde vakantiedagen, mee in een berekening en kijk of u dan echt wel zoveel meer gaat verdienen als in een vergelijkbare vaste baan. Alles bij elkaar schijnt het dan vaak niet heel veel van elkaar te verschillen. Thomas: Wil je over een jaar een huis kopen, dan ben je nu waarschijnlijk beter af met een vaste baan.”

Houdt u van alleen werken, of heeft u liever collega’s?

Vindt u het leuk om langere tijd met dezelfde mensen te werken en die echt te leren kennen, dan is een vaste baan misschien meer wat voor u. Een freelance opdracht is vaak te kort om dat te kunnen opbouwen. Anna: “Sommige opdrachten kunnen wel eenzaam zijn, maar in mijn huidige branche is freelancen heel gebruikelijk, je bent dan ook echt onderdeel van het team. En hebt dus ook borrels en uitjes.” 

Hoeveel belangrijk is zekerheid voor u?

Zekerheid is dan weer een heel groot voordeel van een vaste baan. U heeft die als freelancer veel minder. Uw inkomen kan iedere maand anders zijn. En sommige maanden zult u wellicht niets verdienen. Kun u uw vaste lasten dan nog wel betalen? Want misschien laat die volgende opdracht wel langer op zich wachten. En dan hebben we het nog niet eens over vervelende dingen zoals ongelukken of ziektes. Anna: “Je kunt beginnen met freelance werken naast een vaste baan. Is het wat? Zijn er genoeg opdrachten en valt er wat mee verdienen? Begin dan echt en schrijf je in bij de kvk, zonde anders van de voordelen van de zelfstandige aftrek.”

Freelance werken, heeft u het in zich?

Zoals u heeft kunnen lezen, komt er heel wat kijken bij de keuze of freelance werken iets voor u is. U kunt dan ook niet zomaar zeggen dat het een beter is dan het ander. Het hangt van enorm veel verschillende factoren af en die zijn voor iedereen weer anders. Als u voor uzelf begint bestaan er opeens echte kansen en echte bedreigingen. Hoe die uitpakken is uw eigen verantwoordelijkheid. Thomas: “Droom je er van om een paar maanden in Spanje aan je kite-skills te werken? Of ben je gewoon nog niet overtuigd van je volgende vaste werkgever, ga lekker een jaar of twee a drie freelancen. Niets is voor altijd.” Anna: ”Er komt misschien een moment dat freelancen op deze manier voor mij niet meer handig is. Ook omdat het heel onregelmatig is. Nachtwerk, veel verschillende plekken en dus rare roosters.”