Derdenbeslag

Wat gebeurt er met uw geld?

Heeft u een schuld? Dan kan er beslag gelegd worden op het geld op uw betaalrekening. Dit betekent dat de schuldeiser uw geld eist om uw schuld te betalen. Dit noemen we een bankbeslag of derdenbeslag. Het beslag wordt gelegd door een deurwaarder en niet door ABN AMRO. Daarom kunnen we niet bepalen of het beslag terecht is of niet. Lees de stappen.

 

Wat gebeurt er bij een derdenbeslag?

 1. Geld reserveren

  ABN AMRO zet het geld dat op het moment van de beslaglegging op uw rekening stond, op een aparte rekening. U heeft zelf geen toegang tot deze rekening. Dit geld is gereserveerd voor de beslaglegger. Uw bestaande rekening wordt niet geblokkeerd. Geld dat u na de beslaglegging ontvangt , kunt u dus gewoon gebruiken.
 2. Verklaren

  In de wet staat dat de bank na de beslaglegging 4 weken moet wachten. Daarna laat ABN AMRO de deurwaarder weten hoeveel geld er op uw rekening stond op het moment van het beslag. Dit noemen we 'verklaren'. Wilt u niet zo lang wachten? Start dan ' vervroegd verklaren'. Dit kan alleen bij een executoriaal beslag.
 3. Afdragen en einde beslag

  Nadat de deurwaarder de verklaring heeft ontvangen, laat hij ABN AMRO weten welk bedrag de bank moet overboeken. Dit heet 'afdragen'. ABN AMRO maakt het bedrag en de kosten van het beslag over. Daarna stopt het beslag.
 

Minder lang wachten? Start vervroegd verklaren

U kunt met vervroegd verklaren de procedure versnellen. Vraag Vervroegde Verklaring Derdenbeslag aan in Internet Bankieren. U leest daar ook over de nadelen van vervroegd verklaren.

Veelgestelde vragen

Omdat we kosten maken. Daarom betaalt u in elk geval € 50,-. Er kunnen andere kosten bij komen. Het bedrag moet u ook betalen als er geen geld op uw rekening stond op het moment van het beslag. Meer hierover leest u in de Algemene Bankvoorwaarden
Ja, dat kan. Als u bijvoorbeeld een lening bij ons heeft, kunnen we die opzeggen. Meer hierover leest u in de algemene voorwaarden.

Ja, we mogen het geld op uw rekening verrekenen met een eventuele schuld die u aan ons heeft. De beslaglegger moet hiermee rekening houden. Blijft er na deze verrekening geld over? Dan blokkeert ABN AMRO dit voor de beslaglegger. Meer hierover leest u in artikel 24 en 25 van de Algemene Bankvoorwaarden.

 • De uitleg op deze pagina is een korte toelichting. U kunt hieraan geen rechten ontlenen. 
 • We geven geen advies over wat u moet doen bij een derdenbeslag. 
 • Neem contact op met de deurwaarder als u vragen heeft. U vindt zijn gegevens in de omschrijving bij de overboeking in Internet Bankieren en in de brief die u heeft ontvangen. 
 • Bent u het niet eens met het beslag of wilt u advies? Schakel dan een juridisch adviseur in.
icoon