Brexit

Wij willen u informeren over onze voorbereiding op de terugtreding van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie, oftewel Brexit.

ABN AMRO is voorbereid om u als klant goed te blijven bedienen. Het VK heeft de EU verlaten met een uittredingsakkoord en bevindt zich nu in een overgangsperiode. Gedurende deze overgangsperiode zal er onderhandeld worden over een toekomstig handelsverdrag en blijft de regelgeving van de EU van toepassing. Ongeacht de uitkomst van de onderhandelingen blijft ABN AMRO toegewijd om mogelijke negatieve consequenties voor u als klant te minimaliseren.

We kunnen ons voorstellen dat de huidige onzekere situatie rondom Brexit vragen bij u oproept. Wij beantwoorden een aantal vragen die u mogelijk heeft hieronder. Ook vindt u hier websites van de Rijksoverheid en de Nederlandse Vereniging van Banken met meer informatie.

Veelgestelde vragen

Brexit is het uittreden van het VK uit de Europese Unie. De naam Brexit komt van de Engelse woorden Great Britain (Groot-Brittannië) en exit (vertrek).

Het Verenigd Koninkrijk zou oorspronkelijk de EU op 29 maart jl. verlaten en na een verlenging vervolgens op 12 april jl. Het Britse parlement heeft het terugtrekkingsakkoord echter niet goedgekeurd. De 27 blijvende EU-landen en de Britse regering hebben daarom besloten de Brexit-datum uit te stellen tot uiterlijk 31 januari 2020 of zoveel eerder als het Britse parlement het terugtrekkingsakkoord heeft goedgekeurd. 

Nee dat is niet nodig. Het Verenigd Koninkrijk blijft binnen het gebied Europa vallen, ook al verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. In het VK kunt u gewoon met uw betaalpas geld blijven opnemen bij geldautomaten en pinnen in winkels.

Voor particuliere rekeninghouders van een Nederlandse bank verandert er vooralsnog niets. Als er iets verandert, wordt u hierover door ons geïnformeerd. Omdat ABN AMRO Bank NV een vergunning heeft aangevraagd kunnen we u als klant in het VK onze diensten blijven verlenen.

In maart 2019 is door EPC besloten dat in het geval van een harde Brexit het eurobetalingsverkeer tussen de EU en de UK op basis van SEPA overboekingsverkeer blijft verlopen. Voor SEPA overboekingen wijzigt er niets. Wanneer u incassant bent en SEPA incasso-opdrachten aanlevert, moet u er rekening mee houden dat de UK in geval van een harde Brexit niet langer deel uitmaakt van Europese Economische Ruimte (EER). Voor incasso-opdrachten ten laste van een rekening in een non-EER land is niet alleen de naam van de geïncasseerde verplicht, maar ook het volledige adres van de geïncasseerde. Houd er dus rekening mee dat u deze gegevens aanlevert. ABN AMRO controleert daar niet op, maar de bank van de geïncasseerde doet dat wel en kan de incasso-opdracht afkeuren wanneer de adresgegevens van de geïncasseerde ontbreken of niet correct zijn.

Brexit-update

04-02-2019
De Brexit gaat door – wat betekent dit voor u?

Brexit en beleggen

De Brexit heeft mogelijk gevolgen voor bepaalde beleggingen in beleggingsfondsen als er geen aanvullende afspraken worden gemaakt met het VK. Wij hebben een aantal veelgestelde vragen voor u op een rij gezet.

Nieuwsartikelen van ABN AMRO Verenigd Koninkrijk

Lees de Engelse nieuwsartikelen over de Brexit van ABN AMRO Verenigd Koninkrijk.

Wilt u op de hoogte blijven?

De komende periode zullen wij regelmatig een update geven op deze pagina. Heeft u nog vragen neem contact op via:  +31 (0)20 343 40 02 (maandag t/m vrijdag van 8.00 - 20.00 uur) of via uw gebruikelijke contactpersoon.