Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Belastingaangifte 2022

Hulp bij uw aangifte

Tussen 1 maart en 1 mei 2023 moet u weer belastingaangifte doen. Controleer de vooraf ingevulde gegevens goed, vul ze waar nodig aan en wijzig ze eventueel. Vergeet ook uw Financieel Jaaroverzicht niet. Doe uw aangifte in 3 overzichtelijke stappen en bekijk de tips van onze experts.

In 3 stappen uw belastingaangifte

Stap 1: Gegevens verzamelen

Heeft u alle gegevens bij de hand? Zoals uw Financieel Jaaroverzicht, uw jaaropgaaf van uw werkgever of pensioenuitvoerder en de WOZ-waarde van uw woning?

Stap 2: Controleer en vul aan

Controleer goed uw vooraf ingevulde belastingaangifte. Veel mensen vergeten dat ze recht kunnen hebben op heffingskortingen en gebruik kunnen maken van aftrekposten.

Stap 3: Voorkom fouten

Wat zijn veelgemaakte fouten in de aangifte? En had u in 2022 te maken met een belangrijke verandering in uw persoonlijke situatie? Hier kunt u nog op letten.

ABN AMRO

Belastingaangifte 2022 voor ondernemers

Als u als ondernemer belastingaangifte doet, kunt u gebruikmaken van allerlei aftrekposten. En u betaalt u zowel inkomstenbelasting als omzetbelasting. Lees waarmee u nog meer rekening moet houden.

Financieel Jaaroverzicht 2020 binnenkort beschikbaar

Financieel Jaaroverzicht 2022

Uw Financieel Jaaroverzicht van 2022 staat voor u klaar en kunt u downloaden in Internet Bankieren of via de ABN AMRO app.

Veelgestelde vragen over uw belastingaangifte

U moet tussen 1 maart en 1 mei 2023 belastingaangifte doen over 2022. Heeft u uitstel gevraagd of gekregen? Dan heeft u langer de tijd voor uw aangifte. Controleer de vooraf ingevulde gegevens goed, vul ze waar nodig aan en wijzig ze eventueel.

Welke gegevens u nodig heeft bij uw aangifte, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. We geven u enkele voorbeelden van gegevens die veel belastingbetalers gebruiken voor hun belastingaangifte 2022. 

De Belastingdienst heeft al veel gegevens voor u ingevuld in uw aangifte inkomstenbelasting over 2022. Het is belangrijk dat u deze gegevens goed controleert. Eventuele aanvullingen en verbeteringen kunt u doorgeven aan de Belastingdienst door online uw belastingaangifte te wijzigen.

Belastingaangifte 2022 voorbereiden

Heeft u vóór 1 april 2023 uw aangifte ingediend? Dan krijgt u uiterlijk 1 juli een bericht van de Belastingdienst. Krijgt u geld terug? Dan wordt de teruggave meestal een week na de datum die op uw aanslag staat uitbetaald. 

Welke kosten aftrekbaar zijn, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Lees meer over aftrekposten  op onze site en controleer de gegevens in uw aangifte.

U kunt in bepaalde gevallen een betalingskorting van de Belastingdienst krijgen als u in één keer het hele bedrag van de verschuldigde inkomstenbelasting betaalt vóór de eerste betaaldatum. Maar let op: in 2023 gaat het om een voorlopige aanslag inkomstenbelasting over 2023 die u in termijnen mag betalen. En bijvoorbeeld niet om de aanslag inkomstenbelasting over 2022 die u na indiening van de belastingaangifte over dat jaar ontvangt.

Fraudeurs sturen regelmatig brieven of berichten via WhatsApp, sms, of e-mail uit naam van de Belastingdienst. Het lijkt dan of de afzender de Belastingdienst is, maar dat is het niet altijd. 

Twijfelt u of een bericht van de Belastingdienst is?

  • Log in op de site van de Belastingdienst:  Mijn Belastingdienst .
  • Staat het bericht ook op de site? Dan weet u zeker dat de Belastingdienst het heeft verstuurd. 
  • Wilt u geld overmaken naar de Belastingdienst? Controleer altijd het  bankrekeningnummer op deze lijst .
  • De Belastingdienst vraagt u nooit per e-mail, WhatsApp of sms om via een link uw persoonlijke gegevens te delen of om geld over te maken. 
  • Meld een verdacht bericht bij de Belastingdienst

Zorg ook dat u de 5 veilige bankierensregels kent. Op deze pagina leest u meer over veilig bankieren

De uitleg op deze pagina is een korte toelichting. U kunt hieraan geen rechten ontlenen. We geven geen advies over wat u moet doen bij uw belastingaangifte. Raadpleeg voor advies uw belastingadviseur of accountant.