Samenwonen is een moment om naar uit te kijken. Verstandig is om ook te kijken wat dit voor jullie huurtoeslag, zorgtoeslag of inkomstenbelasting betekent. Zo komen jullie niet voor vervelende verassingen te staan. Ontdek wat er verandert en op welke toeslagen je recht houdt.
Vanaf het moment dat jij en je partner op hetzelfde adres ingeschreven staan, wonen jullie samen voor de Belastingdienst.
Had jij recht op huurtoeslag en je partner trekt bij je in of andersom? Dan komen er voortaan twee salarissen binnen op hetzelfde adres. Dat tweede inkomen telt daardoor ook mee voor de hoogte van de huurtoeslag. De huurtoeslag die voortaan wordt uitgekeerd, kan dus een stuk lager uitvallen . Verdienen jullie bij elkaar opgeteld meer dan ongeveer €40.000 bruto per jaar? Dan wordt de huurtoeslag volledig stopgezet. Het recht op deze toeslag vervalt natuurlijk ook als jullie een koopwoning hebben.
Gaan jullie samenwonen en zijn jullie toeslagpartners? Dan verandert er ook iets voor de zorgtoeslag. De Belastingdienst keert voortaan nog maar één bedrag aan één persoon uit. Dit bedrag is bedoeld voor jullie allebei. Het lijkt hoger, maar valt lager uit dan wat jullie apart van elkaar gewend waren. Komt jullie gezamenlijke inkomen boven de €40.944 uit (2022)? Dan wordt de zorgtoeslag volledig stopgezet.
Voor zowel medebewoners als toeslagpartners geldt: zodra je een verhuizing aan de gemeente doorgeeft, krijgt de Belastingdienst automatisch een seintje. De huurtoeslag wordt dan stopgezet bij degene die de eigen huurwoning opgeeft. Verhuizen jullie samen naar een nieuwe woning? Als er recht is op huurtoeslag, dan wordt de deze uitgekeerd aan degene die zich als hoofdbewoner bij de Belastingdienst opgeeft.
Heeft u trouwplannen? Dan is het verstandig om u, naast de leuke dingen, ook te verdiepen in de juridische gevolgen van uw huwelijk. Veel wetten houden bijvoorbeeld rekening met het gegeven of mensen wel of niet zijn getrouwd.
Stellen kopen een huis vaak samen. Na een echtscheiding moet de financiële verhouding met de woning worden afgewikkeld. Dan blijkt geregeld dat er afspraken ontbreken of dat ze onduidelijk zijn. Dan is het verstandig een woningovereenkomst op te stellen.
Denkt u weleens over samenwonen? Met de Keuzecalculator samenwonen berekent u de financiële aspecten van die stap op uw eigen situatie. Daarmee krijgt u beter inzicht in deze keuze.