Samenwonen, belastingen en toeslagen

Samenwonen is een moment om naar uit te kijken. Misschien minder leuk, maar wel verstandig is om ook te kijken wat dit voor jullie huurtoeslag, zorgtoeslag of inkomstenbelasting betekent. Vanaf het moment dat jullie op hetzelfde adres wonen, voert de Belastingdienst namelijk een aantal veranderingen door. Ontdek welke dit voor jullie zijn en waar je recht op houdt.

 

Samenwonen zonder samenlevingscontract

Samenwonen kan op verschillende manieren. Je trekt bij je partner in, je partner trekt bij jou in óf jullie vinden samen een nieuwe woning. De Belastingdienst maakt hierin geen onderscheid. Vanaf het moment dat jij en je partner op hetzelfde adres ingeschreven staan, wonen jullie samen voor de Belastingdienst. 

  • Zijn jullie niet wettelijk of door kinderen aan elkaar verbonden? Dan beschouwt de Belastingdienst jou en je partner als elkaars medebewoner. 
  • Zijn jullie wel wettelijk aan elkaar verbonden, omdat jullie trouwen, een samenlevingscontract hebben of geregistreerd partnerschap aangaan? Dan worden jullie fiscale partners.

Fiscaal partnerschap en belastingaangifte doen

  • Zijn jullie elkaars medebewoner? Dan heeft dat alleen gevolgen voor de huurtoeslag. Andere toeslagen worden hierdoor niet beïnvloed. Ook de belastingaangifte blijven jullie gewoon apart van elkaar doen.
  • Zijn jullie elkaars fiscale partners? Dan kunnen jullie samen belastingaangifte doen. 
    • Je kunt sommige inkomsten en  aftrekposten verdelen, waardoor de persoon met het hoogste inkomen misschien in een lagere belastingschijf valt. Daardoor betalen jullie samen uiteindelijk minder belasting. 
    • De Belastingdienst beschouwt fiscale partners die op hetzelfde adres wonen automatisch als elkaars toeslagpartner. Jullie zijn dan zowel elkaars fiscale partner als toeslagpartner. Dit betekent dat jullie de hoogte van elkaars toeslagen beïnvloeden. Dat geldt voor alle toeslagen, dus ook voor de zorgtoeslag

Er zijn ook nadelen. Als jullie elkaars fiscale partners zijn, kun je sommige aftrekposten mislopen. Zorgkosten die niet worden vergoed door de verzekeraar bijvoorbeeld. Of donaties aan een goed doel. Zonder fiscale partner kun je deze kosten vanaf een veel lager bedrag aftrekken dan met een fiscale partner.

Huren? Altijd minder huurtoeslag

Of je nu elkaars toeslagpartner of medebewoner bent: iedereen die in een huurhuis gaat samenwonen, merkt de gevolgen voor de huurtoeslag. Had je hier eerst allebei recht op? Nu krijgt alleen de persoon die op hetzelfde adres blijft wonen de huurtoeslag. Bovendien komen er voortaan twee salarissen op hetzelfde adres binnen. Dat tweede inkomen telt daardoor ook mee voor de hoogte van de huurtoeslag.

De huurtoeslag die voortaan wordt uitgekeerd, kan dus  een stuk lager uitvallen. Verdienen jullie bij elkaar opgeteld meer dan €30.825 bruto per jaar? Dan wordt de huurtoeslag volledig stopgezet. Het recht op deze toeslag vervalt natuurlijk ook als jullie een koopwoning hebben.

Alleen minder zorgtoeslag voor toeslagpartners

Gaan jullie samenwonen en zijn jullie toeslagpartners? Dan verandert er ook iets voor de zorgtoeslag. De Belastingdienst keert voortaan nog maar één bedrag aan één persoon uit. Dit bedrag is bedoeld voor jullie allebei. Het lijkt hoger, maar valt lager uit dan wat jullie apart van elkaar gewend waren. Komt jullie gezamenlijke inkomen boven de €37.885 uit? Dan wordt de zorgtoeslag volledig stopgezet.

Toeslagen zelf stopzetten

Voor zowel medebewoners als toeslagpartners geldt: zodra je een verhuizing aan de gemeente doorgeeft, krijgt de Belastingdienst automatisch een seintje. De huurtoeslag wordt dan stopgezet bij degene die de eigen huurwoning opgeeft. Verhuizen jullie samen naar een nieuwe woning? Dan wordt de huurtoeslag uitgekeerd aan degene die zich als hoofdbewoner bij de Belastingdienst opgeeft.

Geef zelf het nieuwe, gezamenlijke bruto jaarinkomen door op mijntoeslagen.nl. Hiermee kan de Belastingdienst een realistische berekening voor de huurtoeslag maken en voorkom je dat je achteraf te veel ontvangen toeslag moet terugbetalen. Als jullie toeslagpartners zijn, geef dit inkomen dan ook door voor de zorgtoeslag. Kopen jullie een woning? Zet de huurtoeslag dan helemaal stop.

-

Samenwonen? Bekijk onze artikelen

Jullie gaan samenwonen. Een romantische stap in jullie relatie. Maar ook: veel dingen regelen. Meer weten over samenwonen en financiën? Bekijk al onze tips en artikelen over samenwonen.