Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Samenwonen en de gevolgen voor uw belasting en toeslagen

Samenwonen is een leuk moment om naar uit te kijken. En een waar veel op financieel gebied een hoop verandert. Het is dan ook slim om te kijken wat samenwonen betekent voor uw huurtoeslag, zorgtoeslag of inkomstenbelasting. 

 

Samenwonen met een samenlevingscontract

Gaat u samenwonen met uw partner of woont u al samen? Dan delen jullie de woning, inkomsten en eigendommen. In de wet is niets geregeld over samenwonen, daarom is het iets wat stellen vaak zelf regelen. In een samenlevingscontract kunt u bijvoorbeeld vastleggen hoe u de uitgaven en inkomsten onderling verdeelt en van wie de bezittingen zijn. U bent met een samenlevingscontract geen erfgenamen van elkaar. Heeft u samen een huis gekocht? Of samen kinderen? Dan kan het verstandig zijn om daarnaast een testament op te stellen. 

Het is niet verplicht om een samenlevingscontract vast te leggen bij een notaris. U kunt ook samen met uw partner een contract opstellen, ondertekenen en zelf bewaren. Zo'n zelfgemaakt contract is ook rechtsgeldig, maar kan natuurlijk wel makkelijker kwijtraken.

Voordelen van een notarieel samenlevingscontract

Een notarieel samenlevingscontract heeft vele voordelen:
  • U legt vast welke bezittingen en schulden persoonlijk zijn en welke gezamenlijk.
  • Heeft u of uw partner een koophuis en betaalt de ander mee aan aflossing en onderhoud? Dan kunt u dit vastleggen.
  • Mogelijk fiscaal voordeel bij de belastingaangifte als jullie elkaars fiscaal partners zijn.
  • Jullie kunnen in aanmerking komen voor elkaars partnerpensioen.
  • Een notarieel contract is relevant voor de vrijstelling van de erfbelasting en het erfrecht.
 

Belastingaangifte doen: wanneer bent u fiscaal partners voor de belastingdienst?

Vanaf het moment dat u en uw partner op hetzelfde adres ingeschreven staan, wonen jullie samen voor de Belastingdienst. Maar dat hoeft niet te betrekenen dat u ook fiscaal partners bent. 

  • Zijn jullie niet wettelijk of door kinderen aan elkaar verbonden? Dan beschouwt de Belastingdienst u en uw partner als elkaars medebewoner. 
  • Zijn jullie wel wettelijk aan elkaar verbonden? Bijvoorbeeld omdat jullie pensioenpartners zijn, een notarieel samenlevingscontract hebben, samen eigenaar van een koopwoning zijn of een samen kind hebben? Dan zijn jullie fiscale partners.

Waarop moet u letten als u samen belastingaangifte doet?

Zijn jullie elkaars fiscale partners? Dan kunnen jullie samen belastingaangifte doen. 
  • U kunt sommige inkomsten en aftrekposten verdelen waardoor de persoon met het hoogste inkomen misschien in een lagere belastingschijf valt. Daardoor betalen jullie samen uiteindelijk minder belasting. 
  • Heeft u samen een koopwoning? Lees dan ons artikel 'Trek hypotheekrente niet klakkeloos bij hoogste inkomen af' voor u belastingaangifte doet.
  • De Belastingdienst beschouwt fiscale partners die op hetzelfde adres wonen automatisch als elkaars toeslagpartner. Dit betekent dat jullie de hoogte van elkaars toeslagen beïnvloeden. Dat geldt voor alle toeslagen, dus ook voor de zorgtoeslag. Zorg dus dat u dit goed uitzoekt.
 

Hoe kunnen uw toeslagen veranderen bij samenwonen?

Gaan jullie samen huren? Vaak minder huurtoeslag

Had u recht op huurtoeslag en uw partner trekt bij u in of andersom? Dan komen er voortaan twee salarissen binnen op hetzelfde adres. Dat tweede inkomen telt daardoor ook mee voor de hoogte van de huurtoeslag. De huurtoeslag die voortaan wordt uitgekeerd, kan dus een stuk lager uitvallen. En als jullie samen te veel verdienen, dan wordt de huurtoeslag volledig stopgezet. Het recht op deze toeslag vervalt natuurlijk ook als jullie samen een koopwoning hebben.

Zorgtoeslag vaak minder per toeslagpartner

Gaan jullie samenwonen en zijn jullie toeslagpartners? Dan verandert er ook iets voor de zorgtoeslag. De Belastingdienst keert voortaan nog maar één bedrag aan één persoon uit. Dit bedrag is bedoeld voor jullie allebei. Het lijkt hoger, maar valt lager uit dan wat jullie apart van elkaar gewend waren. Komt jullie  gezamenlijke inkomen boven de € 48.224 uit  (2023)? Dan wordt de zorgtoeslag volledig stopgezet.

Toeslagen stoppen automatisch bij doorgeven verhuizing

Voor zowel medebewoners als toeslagpartners geldt: zodra u een verhuizing aan de gemeente doorgeeft, krijgt de Belastingdienst automatisch een seintje. De huurtoeslag wordt dan stopgezet bij degene die de eigen huurwoning opgeeft. Verhuizen jullie samen naar een nieuwe woning? Als er recht is op huurtoeslag, dan wordt de deze uitgekeerd aan degene die zich als hoofdbewoner bij de Belastingdienst opgeeft.
 

Spar met een adviseur

Wilt u meer informatie over het doen van uw gezamenlijke belastingaangifte? Of de verandering in toeslagen? Bespreek uw financiële situatie dan met een van onze adviseurs. U plant eenvoudig een afspraak in op een moment dat u uitkomt.