Samenwonen - dit zijn de fiscale gevolgen

Samenwonen, belastingen en toeslagen

Samenwonen is een moment om naar uit te kijken. Verstandig is om ook te kijken wat dit voor jullie huurtoeslag, zorgtoeslag of inkomstenbelasting betekent. Zo komen jullie niet voor vervelende verassingen te staan. Ontdek wat er verandert en op welke toeslagen je recht houdt.

 

Samenwonen zonder samenlevingscontract

Vanaf het moment dat jij en je partner op hetzelfde adres ingeschreven staan, wonen jullie samen voor de Belastingdienst. 

  • Zijn jullie niet wettelijk of door kinderen aan elkaar verbonden? Dan beschouwt de Belastingdienst jou en je partner als elkaars medebewoner. 
  • Zijn jullie wel wettelijk aan elkaar verbonden, omdat jullie trouwen, een samenlevingscontract hebben of geregistreerd partnerschap aangaan? Dan worden jullie fiscale partners.

Fiscaal partnerschap en belastingaangifte doen

 
Zijn jullie elkaars fiscale partners? Dan kunnen jullie samen belastingaangifte doen. 
  • Je kunt sommige inkomsten en aftrekposten verdelen waardoor de persoon met het hoogste inkomen misschien in een lagere belastingschijf valt. Daardoor betalen jullie samen uiteindelijk minder belasting. Hebben jullie een koopwoning? Lees ons artikel: 'Trek hypotheekrente niet klakkeloos bij hoogste inkomen af'.
  • De Belastingdienst beschouwt fiscale partners die op hetzelfde adres wonen automatisch als elkaars toeslagpartner . Dit betekent dat jullie de hoogte van elkaars toeslagen beïnvloeden. Dat geldt voor alle toeslagen, dus ook voor de zorgtoeslag. Zorg dus dat je dit goed uitzoekt.
Het ontvangen van een schenking

Huren? Altijd minder huurtoeslag

Had jij recht op huurtoeslag en je partner trekt bij je in of andersom? Dan komen er voortaan twee salarissen binnen op hetzelfde adres. Dat tweede inkomen telt daardoor ook mee voor de hoogte van de huurtoeslag. De huurtoeslag die voortaan wordt uitgekeerd, kan dus  een stuk lager uitvallen . Verdienen jullie bij elkaar opgeteld meer dan ongeveer €40.000 bruto per jaar? Dan wordt de huurtoeslag volledig stopgezet. Het recht op deze toeslag vervalt natuurlijk ook als jullie een koopwoning hebben.

Alleen minder zorgtoeslag voor toeslagpartners

Gaan jullie samenwonen en zijn jullie toeslagpartners? Dan verandert er ook iets voor de zorgtoeslag. De Belastingdienst keert voortaan nog maar één bedrag aan één persoon uit. Dit bedrag is bedoeld voor jullie allebei. Het lijkt hoger, maar valt lager uit dan wat jullie apart van elkaar gewend waren. Komt jullie gezamenlijke inkomen boven de €40.944 uit  (2022)? Dan wordt de zorgtoeslag volledig stopgezet.

Toeslagen zelf stopzetten

Voor zowel medebewoners als toeslagpartners geldt: zodra je een verhuizing aan de gemeente doorgeeft, krijgt de Belastingdienst automatisch een seintje. De huurtoeslag wordt dan stopgezet bij degene die de eigen huurwoning opgeeft. Verhuizen jullie samen naar een nieuwe woning? Als er recht is op huurtoeslag, dan wordt de deze uitgekeerd aan degene die zich als hoofdbewoner bij de Belastingdienst opgeeft.

Ook interessant

Welke gevolgen heeft trouwen voor uw vermogen?

Heeft u trouwplannen? Dan is het verstandig om u, naast de leuke dingen, ook te verdiepen in de juridische gevolgen van uw huwelijk. Veel wetten houden bijvoorbeeld rekening met het gegeven of mensen wel of niet zijn getrouwd.

Een woningovereenkomst om problemen te voorkomen

Stellen kopen een huis vaak samen. Na een echtscheiding moet de financiële verhouding met de woning worden afgewikkeld. Dan blijkt geregeld dat er afspraken ontbreken of dat ze onduidelijk zijn. Dan is het verstandig een woningovereenkomst op te stellen.

De financiële aspecten van samenwonen

Denkt u weleens over samenwonen? Met de Keuzecalculator samenwonen berekent u de financiële aspecten van die stap op uw eigen situatie. Daarmee krijgt u beter inzicht in deze keuze.