Samenwonen - dit zijn de fiscale gevolgen

Samenwonen, belastingen en toeslagen

Samenwonen is een moment om naar uit te kijken. Verstandig is om ook te kijken wat dit betekent voor uw huurtoeslag, zorgtoeslag of inkomstenbelasting

 

Samenwonen met samenlevingscontract

Gaat u samenwonen met uw partner of woont u al samen? Dan delen jullie de woning, inkomsten en eigendommen. In de wet is niets geregeld over samenwonen. Leg daarom in een samenlevingsovereenkomst vast hoe de uitgaven en inkomsten worden verdeeld en van wie de bezittingen zijn.

Samenlevingscontract vastleggen bij de notaris

Het is niet verplicht om een samenlevingscontract vast te leggen bij een notaris. U kunt ook samen met uw partner een contract opstellen, ondertekenen en zelf bewaren. Een geruststellend idee als jullie later toch uit elkaar gaan. Zo'n zelfgemaakt contract is ook rechtsgeldig, maar kan natuurlijk wel makkelijker kwijtraken. Een notarieel samenlevingscontract heeft vele voordelen. Dit geeft uzelf en uw partner een goed gevoel. Bekijk de voordelen.

Voordelen notarieel samenlevingscontract

  • U legt vast welke bezittingen en schulden persoonlijk zijn en welke gezamenlijk.
  • Heeft u of uw partner een koophuis en betaalt de ander mee aan aflossing en onderhoud? Dan kunt u dit vastleggen.
  • Mogelijk fiscaal voordeel bij de belastingaangifte als jullie elkaars fiscaal partners zijn.
  • Jullie kunnen in aanmerking komen voor elkaars partnerpensioen.
  • Notarieel contract is relevant voor de vrijstelling van  de erfbelasting  en  het erfrecht .

Waarom een testament naast een samenlevingscontract?

Samenwonen is voor het erfrecht niet gelijk aan een huwelijk. Ook niet als u en uw partner al heel lang samenwonen of een samenlevingscontract hebben. Samenwoners moeten altijd een testament maken om erfgenamen van elkaar te worden.
 
Een testament is in elk geval verstandig als jullie samen kinderen hebben en als u en/of uw partner een huis hebben gekocht.
 

Fiscaal partnerschap en belastingaangifte doen

Vanaf het moment dat u en uw partner op hetzelfde adres ingeschreven staan, wonen jullie samen voor de Belastingdienst. 

  • Zijn jullie niet wettelijk of door kinderen aan elkaar verbonden? Dan beschouwt de Belastingdienst u en uw partner als elkaars medebewoner. 
  • Zijn jullie wel wettelijk aan elkaar verbonden, omdat jullie trouwen, een samenlevingscontract hebben of geregistreerd partnerschap aangaan? Dan worden jullie fiscale partners.
 
Zijn jullie elkaars fiscale partners? Dan kunnen jullie samen belastingaangifte doen. 
  • U kunt sommige inkomsten en aftrekposten verdelen waardoor de persoon met het hoogste inkomen misschien in een lagere belastingschijf valt. Daardoor betalen jullie samen uiteindelijk minder belasting. Hebben jullie een koopwoning? Lees ons artikel: 'Trek hypotheekrente niet klakkeloos bij hoogste inkomen af'.
  • De Belastingdienst beschouwt fiscale partners die op hetzelfde adres wonen automatisch als elkaars toeslagpartner . Dit betekent dat jullie de hoogte van elkaars toeslagen beïnvloeden. Dat geldt voor alle toeslagen, dus ook voor de zorgtoeslag. Zorg dus dat u dit goed uitzoekt.
Het ontvangen van een schenking

Huren? Altijd minder huurtoeslag

Had u recht op huurtoeslag en uw partner trekt bij u in of andersom? Dan komen er voortaan twee salarissen binnen op hetzelfde adres. Dat tweede inkomen telt daardoor ook mee voor de hoogte van de huurtoeslag. De huurtoeslag die voortaan wordt uitgekeerd, kan dus  een stuk lager uitvallen . Verdienen jullie bij elkaar opgeteld meer dan ongeveer €40.000 bruto per jaar? Dan wordt de huurtoeslag volledig stopgezet. Het recht op deze toeslag vervalt natuurlijk ook als jullie een koopwoning hebben.

Alleen minder zorgtoeslag voor toeslagpartners

Gaan jullie samenwonen en zijn jullie toeslagpartners? Dan verandert er ook iets voor de zorgtoeslag. De Belastingdienst keert voortaan nog maar één bedrag aan één persoon uit. Dit bedrag is bedoeld voor jullie allebei. Het lijkt hoger, maar valt lager uit dan wat jullie apart van elkaar gewend waren. Komt jullie gezamenlijke inkomen boven de €40.944 uit  (2022)? Dan wordt de zorgtoeslag volledig stopgezet.

Toeslagen zelf stopzetten

Voor zowel medebewoners als toeslagpartners geldt: zodra u een verhuizing aan de gemeente doorgeeft, krijgt de Belastingdienst automatisch een seintje. De huurtoeslag wordt dan stopgezet bij degene die de eigen huurwoning opgeeft. Verhuizen jullie samen naar een nieuwe woning? Als er recht is op huurtoeslag, dan wordt de deze uitgekeerd aan degene die zich als hoofdbewoner bij de Belastingdienst opgeeft.

Ook interessant

Welke gevolgen heeft trouwen voor uw vermogen?

Heeft u trouwplannen? Dan is het verstandig om u, naast de leuke dingen, ook te verdiepen in de juridische gevolgen van uw huwelijk. Veel wetten houden bijvoorbeeld rekening met het gegeven of mensen wel of niet zijn getrouwd.

Een woningovereenkomst om problemen te voorkomen

Stellen kopen een huis vaak samen. Na een echtscheiding moet de financiële verhouding met de woning worden afgewikkeld. Dan blijkt geregeld dat er afspraken ontbreken of dat ze onduidelijk zijn. Dan is het verstandig een woningovereenkomst op te stellen.

De financiële aspecten van samenwonen

Denkt u weleens over samenwonen? Met de Keuzecalculator samenwonen berekent u de financiële aspecten van die stap op uw eigen situatie. Daarmee krijgt u beter inzicht in deze keuze.