Heef u alles bij de hand voor uw belastingaangifte? Welke informatie u nodig heeft, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Hieronder staan enkele voorbeelden van gegevens die veel belastingbetalers gebruiken voor hun belastingaangifte over 2021.
Het gaat om het Financieel Jaaroverzicht met saldi van uw bankrekeningen die ABN AMRO aan de Belastingdienst heeft aangeleverd. Het saldo op 1 januari 2021 heeft u nodig voor box 3.
Dit is een overzicht van de hypotheekschuld en de betaalde (rente)kosten voor uw eigen huis. U heeft dit nodig bij de vragen over uw eigen huis in box 1.
De WOZ-waarde is de geschatte waarde van uw woning per 1 januari die de gemeente jaarlijks vaststelt. Deze waarde staat in de brief over gemeentelijke belastingen die u van uw woongemeente heeft ontvangen. Voor de aangifte inkomstenbelasting 2021 gaat het bij uw eigen huis om de waarde op de waardepeildatum 1 januari 2020. En niet om de waarde op de waardepeildatum 1 januari 2021.
U heeft uw jaaropgaaf van 2021 nodig van uw salaris of pensioen. Het gaat onder andere om het bedrag van de voor u afgedragen loonheffing over 2021.
Als u in 2021 giften heeft gedaan aan één of meer erkende goede doelen, is het verstandig daar een lijstje van te maken. U moet de giften kunnen bewijzen met bijvoorbeeld bankafschriften of bonnen. Alleen het gedeelte van het totaalbedrag dat uitkomt boven € 60 én meer bedraagt dan 1% van uw gezamenlijke totaalinkomen (partners) komt in aanmerking voor belastingaftrek, tot een maximum van 10% van uw gezamenlijke totaalinkomen.
Heeft u in 2021 zorgkosten moeten maken vanwege ziekte of invaliditeit? Onder bepaalde voorwaarden kunt u specifieke zorgkosten in mindering brengen op uw belastbaar inkomen.
Dit overzicht is belangrijk als u in 2021 premies heeft betaald voor een lijfrente. Het betaalde bedrag, of een gedeelte daarvan, is mogelijk aftrekbaar in box 1.
U kunt eventueel uitstel vragen voor uw belastingaangifte . Bijvoorbeeld omdat u nog niet over alle informatie beschikt en meer tijd nodig heeft. Vaak kunt u tot 1 september 2022 (soms langer) uitstel krijgen voor de aangifte inkomstenbelasting over 2021. U moet dan wel vóór 1 mei 2022 om uitstel vragen aan de Belastingdienst. Als u bijvoorbeeld niet op tijd of niet volledig aan uw verplichtingen voldoet, kunt u een boete krijgen. En moet u, naast het bedrag van de inkomstenbelasting, hierover minimaal 4% belastingrente betalen aan de Belastingdienst. Als de belastingaanslag over 2021 een datum heeft die na juni 2022 ligt, moet u ook belastingrente betalen.
De uitleg op deze pagina is een korte toelichting. U kunt hieraan geen rechten ontlenen. We geven geen advies over wat u moet doen bij uw belastingaangifte. Raadpleeg voor advies uw belastingadviseur of accountant.