Naar de navigatie Naar de inhoud

Schenking of onderhandse lening voor uw huis

Vader en zoon kijken naar de papieren voor een schenking

Waar moet u op letten?

Al zo'n 50.000 ouders hebben hun kind  geholpen met een schenking voor de aankoop van een huis. Ook onderhandse leningen zijn erg populair.  En niet voor niets: hulp van familie of vrienden kan het droomhuis dichterbij brengen of de uitkomst bieden bij een restschuld. Misschien wilt u zich eens in de mogelijkheden verdiepen. Waar moet u op letten bij een privéschenking of onderhandse lening voor uw koopwoning?

Schenking

Hét grote voordeel van een schenking is natuurlijk dat dat belastingvrij kan. Tot en met 31 december 2014 zelfs tot maar liefst € 100.000,-. Er geldt wel een aantal voorwaarden. Zo moet u het geld gebruiken voor bijvoorbeeld de volgende situaties:

 • het kopen van een eigen woning 

 • het aflossen van uw eigenwoningschuld/restschuld

 • het verbeteren/onderhouden van uw eigen woning 

 • het afkopen van de erfpachtcanon (geld dat u betaalt voor grond die in het bezit is van de gemeente).

De eigenwoningschuld is het bedrag dat u hebt geleend voor uw woning en waarover u de rente mag aftrekken plus uw schuld voor de financieringskosten.
De schuld die overblijft als de waarde van uw woning lager is dan de hypotheek op het moment dat u de hypotheek moet terugbetalen, meestal bij verkoop van de woning.

Over de schenking zelf hoeft u geen belasting te betalen. Maar een aantal zaken kunnen belastingtechnisch wél veranderen. Gebruikt u de schenking voor een gedeeltelijke aflossing van uw hypotheek? Dan kunt u bijvoorbeeld minder hypotheekrente aftrekken van uw inkomen voor de inkomstenbelasting. De schenking vermindert de hoogte van uw hypotheekbedrag. Informeer vooraf dus goed en pas eventueel uw voorlopige aangifte aan. Dan ontvangt u de juiste bedragen aan hypotheekrenteaftrek en toeslagen.

Let op
Wilt u met een schenking uw hypotheek aflossen? Het wijzigen van een hypotheek kost tijd. Zorg er daarom voor dat de incassomachtiging op uw hypotheek bij ABN AMRO uiterlijk 10 december binnen is.

Lening

In plaats van een schenking kunt u ook een lening krijgen van een familielid of een bekende. Meestal betaalt u hier rente voor. Vaak is dat meer dan uw geldschieter op een spaarrekening zou hebben gekregen. De vordering maakt bij de geldschieter deel uit van het vermogen in box 3. Uzelf mag de rente wel aftrekken van uw inkomstenbelasting. Dat gaat meestal om een veel hoger bedrag. De regeling kan dus gunstig voor u beiden zijn.

Ook bij een onderhandse lening gelden een paar voorwaarden om de rente af te kunnen trekken van uw inkomen voor de inkomstenbelasting, zoals:

 • U lost de lening annuïtair of lineair af volgens een schriftelijk vastgesteld aflosschema.

 • U moet bepaalde gegevens over de lening  doorgeven aan de Belastingdienst.

De voor- en nadelen op een rij

Vraagt u zich af hoe u uw kind het beste kunt helpen? We zetten de voor- en nadelen van lenen en schenken voor u op een rij.

Meer informatie

Wilt u meer weten over privéschenkingen en onderhandse leningen? Neem dan contact op met een financieel adviseur van ABN AMRO

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hypotheekadvies? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 tot 17.30 uur.

0900 - 8670 (uitleg belkosten)

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

 • Volg ons via Facebook
 • Volg ons via Twitter
 • Volg ons via Linkedin
 • Volg ons via YouTube
 • Nieuwsbrief