Naar de navigatie Naar de inhoud

Kosten koper (k.k.) en uw hypotheek

Wat zijn de kosten koper?

De kosten koper (k.k) zijn de bijkomende kosten voor de aankoop van de woning. Als u een huis gaat kopen, betaalt u namelijk niet alleen de vraagprijs van de woning. De 'kosten koper' worden onderverdeeld in de aankoopkosten en de financieringskosten. Gemiddeld zijn deze kosten zo'n 5 à 6% van de aankoopprijs van een woning. Op sites als Funda of in verkoopbrochures ziet u vaak dat 'kosten koper' wordt afgekort als k.k. Het betekent dat de koper deze bijkomende kosten moet betalen. Deze bijkomende kosten gelden alleen voor bestaande woningen, niet voor nieuwbouwwoningen.


Aankoopkosten

Onder de aankoopkosten vallen:

Financieringskosten

De financieringskosten zijn eenmalige kosten die u maakt als u een hypotheek afsluit. Zoals:

 • de advies- en afsluitkosten van de hypotheek. De advieskosten zijn bij ABN AMRO gemiddeld tussen de € 1.750,- en € 2.500,-

 • notariskosten voor het opmaken van de hypotheekakte: gemiddeld € 1.000,-

 • eenmalige kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG): in 2017 is dit 1% van het totale hypotheekbedrag

 • taxatiekosten: ongeveer € 500,-, maar slechts € 300,- als u gebruikmaakt van de taxatieservice van ABN AMRO.

Bereken uw kosten koper

Hoeveel u precies aan de kosten koper kwijt bent, hangt niet alleen af van de aankoopprijs van de woning, maar ook van de precieze hoogte van de aankoop- en financieringskosten. Globaal kunt u er vanuit gaan dat u aan kosten koper 5 tot 6% van de aankoopprijs van de woning betaalt. Bij het berekenen van uw maximale hypotheek, ziet u de kosten koper staan als 'Kosten kopen woning'. Bereken uw maximale hypotheek en de kosten koper.

Video: berekenen kosten koper

Wilt u weten waar u uiteindelijk op moet rekenen? In de video (0:52) ziet u meer over de kosten van het kopen van een huis.  

Kosten koper: ruimte om te onderhandelen

Iedereen betaalt hetzelfde percentage aan overdrachtsbelasting en ook dezelfde NHG-kosten. Maar de kosten voor de makelaar, het advies van uw hypotheekadviseur en de notaris worden bepaald door de aanbieder. Het loont dus om verschillende offertes naast elkaar te leggen.

Kosten koper in 2017

Hoeveel u precies aan de kosten koper kwijt bent, hangt niet alleen af van de aankoopprijs van de woning, maar ook van de precieze hoogte van de aankoop- en financieringskosten.

Kosten koper financieren in 2017

U mag dit jaar nog 101% van de koopsom van uw woning financieren in een hypotheek. Dit percentage daalt, tot 100% in 2018. U kunt dus een steeds kleiner deel van de kosten koper in uw hypotheek meefinancieren. Voor de resterende bijkomende kosten moet u dus uw eigen geld gebruiken.

Kosten koper en de belasting

Een bepaald deel van de kosten koper is fiscaal aftrekbaar. Deze kosten mag u dus eenmalig in box 1 aftrekken. U betaalt dan over een lager bedrag inkomstenbelasting.

Fiscaal aftrekbare kosten koper

 • Kosten hypotheekakte, bestaande uit notariskosten en kosten voor inschrijving bij het Kadaster

 • Aanvraagkosten Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

 • Kosten voor het afsluiten van de hypotheek en de bemiddeling hiervan

 • Taxatiekosten die u betaalt om een hypotheek te kunnen krijgen

Niet-aftrekbare kosten koper

 • Overdrachtsbelasting

 • Kosten transportakte, bestaande uit notariskosten en kosten voor inschrijving bij het Kadaster

 • Bemiddelingskosten voor de aankoop van de woning, zoals makelaarsprovisie

'Kosten koper' bij nieuwbouw

Bij een nieuwbouwwoning betaalt u minder bijkomende kosten dan bij een bestaande woning. Deze kosten heten bij nieuwbouw 'vrij op naam' (vaak wordt dit afgekort als v.o.n.), in plaats van 'kosten koper'.

Nieuwbouwwoning: kosten 'vrij op naam'

'Vrij op naam' betekent dat veel van de bijkomende kosten van de verkoop al in de koopprijs zijn verwerkt óf dat de verkoper alle kosten op zich neemt. Dit is het geval bij alle nieuwbouwwoningen en in een enkel geval bij bestaande woningen. Het gaat dan in ieder geval om de overdrachtsbelasting, de notariskosten voor de leveringsakte en voor inschrijving bij het Kadaster.
Als koper betaalt u dan alleen nog de bijkomende kosten voor het afsluiten van een hypotheek. Dit zijn de taxatiekosten, afsluitprovisie en notariskosten voor de hypotheekakte. Deze kosten bedragen samen ongeveer 2 tot 3% van de koopsom van de woning.

Dit zijn eenmalige kosten die in rekening worden gebracht voor het afsluiten of wijzigen van een lening.

Aanvragen oriëntatiegesprek

Wilt u weten wat voor u de mogelijkheden zijn? Ga dan eerst in gesprek met een hypotheekadviseur. Vul het afspraakformulier in en maak een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. Een adviseur neemt contact met u op om een afspraak te maken.

Hypotheekadvies? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 tot 17.30 uur.

0900 - 8670 (uitleg belkosten)

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

 • Volg ons via Facebook
 • Volg ons via Twitter
 • Volg ons via Linkedin
 • Volg ons via YouTube
 • Nieuwsbrief