Naar de navigatie Naar de inhoud

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Man en vrouw berekenen hoeveel hypotheek ze kunnen krijgen.

Hoeveel hypotheek kunt u krijgen voor het kopen van een huis?

Wilt u een huis kopen en weet u al hoe u dat gaat financieren? Dat kan, eventueel gedeeltelijk, met eigen geld, een schenking of een lening bij uw ouders. Het meest gebruikelijk is dat u bij de bank geld leent in de vorm van een hypotheek.
Bereken hoeveel hypotheek u kunt krijgen of laat u terugbellen om een afspraak te maken voor een gratis oriëntatiegesprek.

 

Uw inkomen en uw maximale hypotheek

Hoeveel hypotheek u kunt krijgen, hangt onder andere af van uw inkomen. Bent u in loondienst, zzp'er of gaat u met pensioen? Een hypotheek is maatwerk. Ook hoe u uw geld verdient, kan invloed hebben op het bedrag dat u kunt lenen. 
Met onze rekenhulp berekent u globaal uw maximale hypotheek.

Hoeveel geld heeft u totaal nodig?

U wilt niet alleen weten hoeveel hypotheek u maximaal kunt krijgen, maar vooral hoeveel geld u totaal nodig heeft voor het huis van uw dromen. Bovenop de aankoopsom van een woning komen nog de kosten koper en kosten voor een eventuele verbouwing. Of u dit totale bedrag kunt meefinancieren in uw hypotheek hangt onder andere af van de waarde van uw woning.

 

Uw maandelijkse lasten en uw maximale hypotheek

Het Nibud bepaalt elk jaar hoe er berekend moet worden hoeveel iemand mag lenen. Daarbij wordt vooral gekeken naar uw maandelijkse lasten:

 • u mag, afhankelijk van uw inkomen, leeftijd, de hypotheekrente en de rentevaste periode, ongeveer 20 tot 30% van uw bruto inkomen besteden aan wonen

 • heeft u een lening? Dan worden de maandelijkse last hiervan verrekend, waardoor u minder kunt lenen voor een hypotheek. Als het mogelijk is, is het dan ook aan te raden om zoveel mogelijk van uw openstaande lening(en) terug te betalen voordat u een hypotheek afsluit

 • er wordt sinds 2015 ook rekening gehouden met uitgaves waarmee u misschien te maken kunt krijgen, zoals: kosten als er kinderen komen, kosten voor mantelzorg en uitgaven bij ziekte of een handicap. Door deze mogelijke uitgaven blijft er minder geld over voor wonen en kunt u dus minder lenen dan daarvoor.

 

Bereken uw maximale hypotheek en de bijkomende kosten

Met een kostenoverzicht brengt u de totale kosten van het kopen van een huis overzichtelijk in kaart:

 • Bereken anoniem hoeveel u kunt lenen

 • Krijg alle kosten op een rij: van hypotheek tot overdrachtsbelasting

 • Print uw kostenoverzicht in handig pdf-formaat

Meer weten over het berekenen van de kosten van het kopen van een huis? Bekijk de video (0:52) en zie hoe eenvoudig het is.

 

Kan ik een verbouwing meefinancieren?

Of u een verbouwing kunt meefinancieren, hangt vooral af van de taxatiewaarde van de woning na de verbouwing. De taxatiewaarde bepaalt namelijk opnieuw hoeveel hypotheek u krijgt. U kunt een hypotheek krijgen voor 101% van de nieuwe waarde van de woning. 
Een keuken vervangen omdat u de kleur niet mooi vindt, zal de taxatiewaarde niet laten stijgen. Maar vervangt u de keuken omdat deze verouderd is? Dan gaat de taxatiewaarde waarschijnlijk wél omhoog. Als bijvoorbeeld uw nieuwe keuken van € 20.000,- de taxatiewaarde met € 15.000,- verhoogt, kunt u die € 15.000,- meefinancieren. De resterende € 5.000,- zult u met eigen geld moeten betalen.

Bouwdepot
Als u een verbouwing kunt meefinancieren, wordt dit deel van de hypotheek in een bouwdepot gestort. Van daaruit betaalt u dan de verbouwing.

Heb ik eigen geld nodig bij een hypotheek?

Niet alleen uw inkomen bepaalt hoeveel hypotheek u maximaal zou kunnen krijgen. U kunt wettelijk nooit meer dan 101% van de taxatiewaarde van uw huis lenen. Dit percentage wordt de komende jaren verder afgebouwd:

 • In 2017 kunt u nog 101% financieren

 • Vanaf 2018 kunt u maximaal 100% financieren.

U heeft meestal meer geld nodig om een huis te kunnen kopen. De kosten koper alleen al zijn zo'n 6%. Ook de kosten voor inrichting en verhuizing vallen buiten de hypotheek. Al deze kosten moet u dus met eigen geld betalen.
Kunt u niet genoeg eigen geld inbrengen? Misschien kunnen uw ouders u financieel ondersteunen met een schenking.

 

Koopt u een bestaande woning of nieuwbouw?

Een woning kopen, kost meer dan alleen de koopsom ervan. Bij nieuwbouw heeft u bijvoorbeeld geen taxatiekosten en overdrachtsbelasting. Hieronder vindt u een indicatie van de bijkomende kosten. Wij gaan hierbij uit van een koopsom van € 200.000,- en een lening met Nationale Hypotheek Garantie.

Overzicht kosten Bestaande woning Nieuwbouwwoning
Leveringsakte        € 700,- n.v.t.
Overdrachtsbelasting    € 4.000,- n.v.t.
Hypotheekakte         € 650,- € 650,-
Afhandelingskosten         € 600,-  € 600,-
Advieskosten          € 1.250,-  € 1.250,-
Taxatiekosten         € 300,- n.v.t.
Nationale Hypotheek Garantie      € 2.060,-  € 2.060,-
Totale kosten € 9.560,- € 4.560,-
 

Liever laten berekenen hoeveel hypotheek u kunt krijgen?

Benieuwd hoeveel u kunt lenen om een huis te kopen? En wat u dan per maand betaalt? In een oriëntatiegesprek geeft de hypotheekadviseur u een duidelijk antwoord. Gratis en vrijblijvend.

Hypotheekadvies? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 tot 17.30 uur.

0900 - 8670 (uitleg belkosten)

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

 • Volg ons via Facebook
 • Volg ons via Twitter
 • Volg ons via Linkedin
 • Volg ons via YouTube
 • Nieuwsbrief