
Bouwkundige keuring
Wil je huis kopen of verbouwen? Dan is het slim om een bouwkundige keuring te laten doen. Dit wordt ook wel een bouwkundig onderzoek of bouwtechnische keuring genoemd. Hier lees je wat het is, hoe het werkt en wat de kosten zijn.
Wat is een bouwkundige keuring?
Een bouwkundige keuring is een onderzoek van een woning door een onafhankelijk bouwkundig adviseur. Hij of zij kijkt tijdens deze keuring of het huis (verborgen) gebreken heeft, zoals beschadigingen of achterstallig onderhoud die u misschien op het eerste gezicht niet direct zouden opvallen. U krijgt na de keuring de bevindingen in een rapport. Daarin staat wat de bouwkundige staat is van het huis dat u wilt kopen. Ook staan in het rapport de kosten waar u rekening mee moet houden om het huis in goede staat te brengen. Zo krijgt u meer zekerheid over de staat van het huis. Ook voorkomt u hiermee dat u achterstallig onderhoud over het hoofd ziet en misschien te veel betaalt voor een huis.
Een bouwkundige keuring is een onderzoek van je woning door een onafhankelijke bouwkundige. Tijdens deze keuring kijkt die persoon of je huis verborgen gebreken heeft, zoals beschadigingen of achterstallig onderhoud die je misschien niet meteen ziet. Na de keuring krijg je een rapport met alle bevindingen. Hierin staat wat de bouwkundige staat van het huis is en welke kosten je kunt verwachten om het huis in goede staat te brengen. Zo krijg je meer zekerheid over de toestand van het huis en voorkom je dat je te veel betaalt.
Waarom een bouwkundige keuring?
Met een bouwkundige keuring krijg je meer zekerheid over de staat van het huis. Dit helpt je om te beslissen of je het huis wilt kopen. Heb je al een bod gedaan en is dit geaccepteerd door de verkoper? Dan kun je het 'voorbehoud van bouwtechnische keuring' opnemen in het koopcontract. Zo kun je nog van de koop afzien als de onderhoudskosten tegenvallen.
Is een bouwkundige keuring verplicht?
Een bouwkundige keuring is meestal niet verplicht. Het is alleen verplicht als uit de taxatie van het huis blijkt dat er sprake is van achterstallig onderhoud van 10% of meer van de waarde van de woning. Een taxatierapport en een bouwkundig rapport geven samen een duidelijk beeld van de waarde van de woning. Soms is het verplicht als u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wilt afsluiten.
Kosten bouwkundige keuring
Vraag je via ABN AMRO een bouwkundige keuring aan bij Maatwerk Woondiensten, dan betaal je € 360. Als je zelf een keuring regelt, kunnen de kosten verschillen. Laat je de keuring doen voor het tekenen van de hypotheek? Dan kun je de kosten aftrekken van je inkomen voor de belasting.
Hoe werkt een bouwkundige keuring?
Je kunt een bouwkundige keuring voor of na het bieden regelen. Tijdens de keuring maken jullie samen met de verkoper een rondje door het huis. De bouwkundige let op zaken als:
- De fundering en de vloeren
- Het metselwerk en voegwerk van de muren
- De riolering, ventilatie, leidingwerk in de kruipruimte
- Het dak: dakbedekking, constructie, dakpannen, dakgoten en schoorsteen
- De kozijnen, ramen en deuren
- De elektrische installatie: de groepenkast, leidingwerk, stopcontacten en schakelaars
- Het gebruik van verouderde en afgekeurde bouwmaterialen zoals loden waterleidingen en asbest.
De bouwkundige maakt foto's en bespreekt eventuele gebreken en onderhoud met je. Na de keuring ontvang je binnen een paar werkdagen een rapport met alle details. Je kunt de keuring zelf regelen of laten doen door Maatwerk Woondiensten.