Naar de navigatie Naar de inhoud

Toelichting wijzigen variabele hypotheekrente

Toelichting wijzigen variabele rente

ABN AMRO is net als andere aanbieders van financiële diensten verplicht om te voldoen aan de Wet op het financieel toezicht (Wft). Deze wet schrijft voor dat consumenten vóór het afsluiten van een overeenkomst alle belangrijke informatie krijgen die nodig is om een juiste beoordeling en afweging te maken. In deze wet staan ook regels over wat we moeten uitleggen als een variabel rentetarief wijzigt.

U kunt voor uw lening(deel) een variabele rente nemen. Een variabele rente is opgebouwd uit 5 delen. Wijzigt de variabele rente? Dan geven wij aan door welk deel, of welke delen dit komt.

Hieronder leggen we uit hoe de variabele rente is opgebouwd.

Stel zit achter computer
 

Opbouw variabele rente

De variabele rente bestaat uit de volgende delen:
1. Basistarief
2. Opslagen in verband met ontwikkelingen op de kapitaalmarkten en kapitaalkosten
3. Individuele risico-opslagen
4. Doorlopende kosten
5. Winst

Alle delen zijn variabel. Deze delen samen bepalen de hoogte van de variabele rente.  

1. Wat wordt bedoelt met basistarief?
De basistarief betalen wij voor het inkopen van geld om hypotheken te financieren.

2. Opslagen in verband met ontwikkelingen op de kapitaalmarkten en kapitaalkosten
Bovenop een basistarief betalen wij opslagen als we geld voor langere tijd inkopen op de geld- en kapitaalmarkt. Daarnaast maakt de bank kosten voor het aanhouden van geld (kapitaal). Deze kapitaalkosten zijn ook onderdeel van de rente die wij in rekening brengen.

3. Individuele risico-opslagen
Een bank kijkt naar de verhouding tussen de hoogte van de lening en de waarde van uw woning. Dit bepaalt in welke risicoklasse uw lening valt en welke risico-opslag u op uw rente betaalt. Er zijn verschillende risicoklassen en bij elke klasse hoort een bepaalde opslag.

4. Doorlopende kosten
Een deel van de rente die u betaalt, gebruiken wij voor de kosten van de administratie en het beheer van uw hypotheek. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor personeel en kantoren.

5. Winst
ABN AMRO is een commercieel bedrijf. Een deel van de rente gebruiken wij om winst te maken. Door deze winst kunnen wij ook in de toekomst hypotheken verstrekken aan klanten.

 

Rentebeleid

Volgens de wettelijke regels moeten we bij een wijziging van een variabele rente aangeven welk deel of welke delen de oorzaak is of zijn van die wijziging. Per brief informeren we u hierover. We geven niet aan met welk percentage de delen van de rente zijn veranderd. We melden ook niet of deze delen stijgen of dalen.

Rekenvoorbeeld
We melden u dat de variabele rente met 0,2% stijgt. Dit komt door een wijziging in het basistarief en de winst. Het kan zijn dat het basistarief en de winst met 0,1% gestegen zijn. Het kan ook zijn dat het basistarief is gestegen met 0,3% en dat de winst is gedaald met 0,1%.

Net als elke bank of geldverstrekker is ABN AMRO vrij in het voeren van haar rentebeleid. Vanwege het vertrouwelijke karakter en de concurrentiegevoeligheid kan niet alle informatie over hoe rente tot stand komt worden gecommuniceerd.

 

Wat is variabele rente?

Een variabele rente betekent dat het rentepercentage per maand anders kan zijn. De variabele rente kan dalen of stijgen. Het bedrag dat u aan rente betaalt, kan dus ook iedere maand anders zijn. U heeft hierdoor geen zekerheid over de hoogte van uw maandlasten. Als de rente bijvoorbeeld stijgt, betaalt u ook meer.

Een  variabele rente is vaak de laagste rente in het overzicht met rentepercentages. Maar dat betekent niet dat u altijd lagere maandlasten heeft. U profiteert weliswaar van rentedalingen, maar de rente kan ook stijgen. Met een vaste rente heeft u hiervan geen last in de afgesproken rentevaste periode . Als u liever een vast bedrag aan hypotheekrente betaalt, kunt u zonder kosten uw variabele hypotheekrente voor een bepaalde tijd omzetten naar een vaste rente.

Bij de Bankspaar Hypotheek kunt u niet kiezen voor variabele rente.

 

Geen advies

De informatie in deze pagina is algemeen. Deze is niet speciaal geschreven op uw persoonlijke situatie. Deze pagina geeft daarom geen advies om iets te doen of niet te doen. Beslissingen die u neemt op grond van deze informatie komen voor uw eigen risico. Deze pagina  is bedoeld voor onze klanten in Nederland. Wij kunnen er niet voor instaan dat de informatie in deze pagina ook bruikbaar is in andere landen.

 

 Brochure

U kunt de informatie van deze pagina ook downloaden.

Uitleg over rentes?

Wilt u eens rustig nalezen welke hypotheekrentes er bestaan?

Veelgestelde vragen

 • Wat wordt bedoelt met basistarief?

  De basistarief betalen wij voor het inkopen van geld om hypotheken te financieren.

 • Wat zijn opslagen in verband met ontwikkelingen op de kapitaalmarkten en kapitaalkosten?

  Naast een basistarief betalen wij opslagen betalen. Het is voor geld die we voor langere tijd inkopen op de geld- en kapitaalmarkt. Daarnaast maakt de bank kosten voor het aanhouden van geld (kapitaal). Deze kapitaalkosten zijn ook onderdeel van de rente die wij in rekening brengen.

 • Wat houdt individuele risico-opslagen in?

  Een bank kijkt naar de verhouding tussen de hoogte van de lening en de waarde van uw woning. Dit bepaalt in welke risicoklassen uw lening valt en welke risico-opslag u op uw rente betaalt. er zijn verschillende risicoklassen en bij elke opslag hoort een bepaalde opslag.

 • Wat zijn doorlopende kosten?

  Een deel van de rente die u betaalt, gebruiken wij voor de kosten van de administratie en het beheer van uw hypotheek. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten voor personeel en kantoren.

 • Hoe wordt er winst gemaakt?

  ABN AMRO is een commercieel bedrijf. Een deel van de rente gebruiken wij om winst te maken. Door deze winst kunnen wij ook in de toekomst hypotheken verstrekken aan klanten. 
   

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.