Naar de navigatie Naar de inhoud

Voorspelling ontwikkeling hypotheekrente

-

Korte rente stabiel, lange rente stabiel, mogelijke stijging

29 november 2016 - door Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO

De rente op hypotheekleningen met een korte looptijd blijft dit en komend jaar waarschijnlijk laag. Pas wanneer de Europese Centrale Bank (ECB) het officiële rentetarief verhoogt, zal de rente op kortlopende leningen stijgen. Volgens de economen van ABN AMRO is dit op zijn vroegst in 2017.

Verwachtingen voor de korte rente

Wij houden er rekening mee dat de Amerikaanse centrale bank in december haar officiële rentetarief zal verhogen. De daling van de werkloosheid en de licht oplopende inflatie biedt haar ruimte om het rentebeleid te normaliseren. De Europese Centrale Bank (ECB) is hier voorlopig niet aan toe. Toch loopt ook in Europa de inflatie op. De grondstoffenprijzen duwen het prijspeil immers niet langer naar beneden. Maar met 0,5% ligt de inflatie nog ruim onder de 2%-streefwaarde van de ECB. En gezien de zwakke bestedingen en de hoge werkloosheid zal het wel even duren voordat de ECB’s streefwaarde weer in zicht komt.

Korte hypotheekrente blijft stabiel

Om de inflatie op te drijven, heeft de ECB de rente al diverse keren verlaagd. De laatste keer was in maart. Het depositotarief (het tarief waartegen banken korte tijd geld kunnen stallen bij de ECB) ligt sindsdien op -0,4%. De kans dat de ECB de rente verder verlaagt, achten wij klein. Een verdere verlaging leidt namelijk tot hogere kosten voor banken, wat de stabiliteit het bankwezen kan aantasten. Bovendien duwt een verdere renteverlaging de wisselkoers van de euro omlaag, wat onrust op internationale valutamarkten kan veroorzaken. De ECB laat de rentetarieven daarom ongemoeid. In lijn met het onveranderde rentebeleid zal ook de korte hypotheekrente volgens ons stabiel blijven.

Verwachtingen voor de lange rente

De ECB koopt op grote schaal obligaties op. Daarmee probeert zij de lange rente laag te houden en de kredietverlening te stimuleren. Dit moet leiden tot een sterkere groei van de economie en een hogere inflatie. Om de kans van slagen te vergroten heeft de ECB in maart besloten het opkoopprogramma te vergroten. Dit heeft echter nog niet geresulteerd in een sterke verbetering van de economie en ook niet in een hogere verwachte inflatie. Wij denken daarom dat de ECB het opkoopprogramma verder zal uitbreiden en binnenkort aankondigt dat zij langer doorgaat met obligaties opkopen.

De verkiezing van Donald Trump overschaduwt momenteel het drukkende effect van het ECB-beleid op de lange rente. Beleggers denken dat de door Trump aangekondigde investeringen in infrastructuur en belastingverlagingen leiden tot een sterkere BBP-groei, een hogere inflatie en een oplopend begrotingstekort. Hierdoor stijgt de Amerikaanse lange rente. De rentestijging in de VS duwt wereldwijd de lange rentes omhoog. Zo staat de 10-jaarsrente op Nederlandse overheidsobligaties nu op 0,5%, 35 basispunten hoger dan een maand geleden. Als de ECB binnenkort haar opkoopprogramma inderdaad uitbreidt, zal dat de recente rentestijging hooguit matigen. Wij denken daarom dat een eind is gekomen aan de voortdurende daling van de hypotheekrente en houden rekening met een lichte stijging. 

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hypotheekadvies? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 tot 17.30 uur.

0900 - 8670 (uitleg belkosten)

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief