Naar de navigatie Naar de inhoud

Voorspelling ontwikkeling hypotheekrente

-

Korte rente stabiel, lange rente mogelijke stijging

18 april 2017 - door Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO

De rente op hypotheekleningen met een korte looptijd blijft dit jaar waarschijnlijk laag. Pas zodra de ECB aanstalten maakt het officiële rentetarief te verhogen, zal de rente op kortlopende leningen stijgen.

Verwachtingen voor de korte rente

Op woensdag 15 maart verhoogde de Amerikaanse centrale bank opnieuw haar officiële rentetarieven van 0,75% naar 1%. Naar verwachting zullen dit jaar nog twee verdere verhogingen van elk 25 basispunten volgen. De vertrouwensindicatoren wijzen vooruit op een hogere economische groei in de Verenigde Staten, terwijl de werkgelegenheid en de inflatie al stijgen. Ook in Europa loopt de inflatie op. In februari bereikte de inflatie zelfs 2%, gelijk aan de streefwaarde van de 2%-streefwaarde van de Europese Centrale Bank (ECB). Maar deze stijging was vooral toe te schrijven aan hogere energie- en voedselprijzen, die sterk kunnen schommelen. In maart blijkt de inflatie alweer te zijn gedaald naar 1,5%.


Korte hypotheekrente blijft stabiel

De ECB acht de kans klein dat de inflatie in de eurozone snel zal oplopen en ziet geen reden om de rentetarieven snel te verhogen. Bedrijven mogen optimistisch zijn over de economie nu de uitvoer toeneemt en de investeringen stijgen; consumenten zijn veel terughoudender. De gezinsbestedingen groeien slechts beperkt vanwege de bescheiden inkomensstijging. Tegen deze achtergrond kan het nog lang duren voordat de inflatie op een structureel hoger niveau komt te liggen. Daarom houdt de ECB voorlopig vast aan haar huidige lage officiële rentetarieven. Volgens ons zal de ECB de rente pas vanaf het derde kwartaal van volgend jaar verhogen. In lijn met het voorlopig onveranderde rentebeleid van de ECB zal ook de korte hypotheekrente volgens ons stabiel blijven.

Verwachtingen voor de lange rente

De Europese Centrale Bank (ECB) koopt op grote schaal obligaties aan. Daarmee tracht zij de lange rente laag te houden en de kredietverlening te stimuleren. Dit moet leiden tot een sterkere groei van de economie en een hogere inflatie. Om de kans van slagen te vergroten besloot de ECB begin december het aankoopprogramma te verlengen van maart 2017 naar december 2017. Gedurende de verlenging zal de ECB maandelijks voor EUR 60 mld aan obligaties aankopen, EUR 20 mld minder dan ervoor. Wij gaan er van uit dat de ECB het bedrag vanaf begin 2018 verder zal verminderen. In de aanloop naar een minder actief aankoopbeleid van de ECB, zal de lange rente licht stijgen.

Ook de internationale omgeving draagt bij aan een stijging van de Europese lange rente. De Amerikaanse centrale bank kondigde onlangs aan dat zij de schuldtitels die zij de afgelopen jaren aankocht, weer wil verkopen. Dit vooruitzicht én de verwachting dat Trump de economie zal stimuleren met investeringen in infrastructuur en belastingverlagingen, duwen de Amerikaanse lange rente omhoog. Dit heeft zijn weerslag op de Europese lange rente. De opwaartse druk op de lange rente zal aan kracht winnen, zodra ook in Europa de inflatie en de BBP-groei toenemen. Voor Nederland denken wij dat de rente zal stijgen van 0,4% eind 2016 naar 1,3% eind 2017 en 1,7% eind 2018. In lijn hiermee houden wij rekening met een lichte stijging van de hypotheekrente.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hypotheekadvies? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 tot 17.30 uur.

0900 - 8670 (uitleg belkosten)

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief