Naar de navigatie Naar de inhoud

Voorspelling ontwikkeling hypotheekrente

-

Korte rente stabiel, lange rente daalt mogelijk verder

De rente op hypotheekleningen met een korte looptijd blijft dit en komend jaar waarschijnlijk laag. Pas wanneer de Europese Centrale Bank (ECB) het officiële rentetarief verhoogt, zal de rente op kortlopende leningen stijgen. Volgens de economen van ABN AMRO is dit op zijn vroegst in 2017.

Verwachtingen voor de korte rente

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt al geruime tijd haar rentetarieven uitzonderlijk laag. De ECB moet ervoor zorgen dat de inflatie in de eurozone dichtbij, maar beneden 2% ligt. Maar in augustus lag het gemiddelde prijspeil slechts 0,2% hoger dan een jaar geleden. De minieme stijging van het prijspeil komt onder andere door de lage olieprijzen. Maar ook zonder dit soort beweeglijke bestedingscomponenten ligt de inflatie ver onder de 2%.

Korte hypotheekrente blijft stabiel

Om de tendens van prijsafzwakking te keren, heeft de ECB in maart opnieuw haar rentetarieven verlaagd. Zij verlaagde het depositotarief van -0,3% naar -0,4%. Banken moeten daardoor dus meer betalen als zij tijdelijk geld bij de ECB willen onderbrengen.
Wij achten de kans klein dat de ECB de rentetarieven verder verlaagt, omdat dit zowel de stabiliteit van het bankwezen als de wisselkoers van de euro versus de dollar kan ondermijnen. Hier komt bij dat ECB-president Draghi heeft gezegd dat de ECB de rentetarieven niet verlaagt. Wij houden daarom rekening met een stabilisatie van de korte hypotheekrente.

Verwachtingen voor de lange rente

De ECB koopt op grote schaal obligaties op. Daarmee hoopt de centrale bank de lange rente laag te houden en de kredietverlening te stimuleren. Dat moet leiden tot een sterkere groei van de economie en een hogere inflatie. Om de kans hierop te vergroten besloot de ECB in maart het opkoopprogramma uit te breiden. Tot maart 2017 zal de ECB maandelijks voor 80 miljard euro aan obligaties inslaan. Eerder lag het bedrag nog op 60 miljard euro. Met de opkopen drukt de ECB de lange rente verder omlaag.

Mogelijk verdere daling lange hypotheekrente

Wij houden er rekening mee dat de ECB het opkoopprogramma zal uitbreiden. De hardnekkig lage inflatie en de onzekerheid over de economische vooruitzichten, die door de Brexit referendumuitslag is toegenomen, geven aanleiding tot extra ingrepen. Als de ECB de officiële rentetarieven ongemoeid wil laten, kan zij de inflatie hooguit aanwakkeren door nog meer schuldtitels op te kopen. Bijvoorbeeld door het opkoopprogramma te verlengen. De lange rente zal onder invloed van deze extra aankopen dalen. Wij houden er daarom rekening mee dat de lange hypotheekrente omlaag gaat.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hypotheekadvies? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 tot 17.30 uur.

0900 - 8670 (uitleg belkosten)

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief