Hypotheekrente verwachting

Korte rente blijft stabiel, lange rente mogelijk lager

 

11 november 2020 - door Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO

Het is aannemelijk dat de korte rente op hypotheekleningen stabiel blijft. De lange rente kan mogelijk dalen. 

Na maanden van somber stemmende berichten is er eindelijk een positief bericht over corona. Mogelijk is er een werkend vaccin gevonden dat geschikt is voor een groot deel van de bevolking en dat weinig bijwerkingen heeft. Financiële markten maken alvast een vreugdedansje. De aandelenkoersen stijgen. Onder andere banken doen het goed.

Beleggers schatten het gevaar van verliezen op uitstaande kredieten bij banken lager in. Daarom rekenen zij een lagere risicopremie als zij geld aan banken toevertrouwen. Dit betekent dat banken zich goedkoper kunnen financieren, een voordeel dat zij onder druk van de concurrentie waarschijnlijk doorgeven aan klanten via een lagere hypotheekrente.

Minder gunstig voor de hypotheekrente is dat ook de rente op staatsleningen oploopt, een belangrijk ijkpunt voor de hypotheekrente. De rente op 10-jaarsleningen van de Nederlandse overheid steeg in één dag met liefst 10 basispunten naar -0,4%. De voorkeur van beleggers voor risicovrije beleggingen neemt namelijk af als de economie verbetert.

Verwachtingen voor de economie

De komende weken moeten leren of het optimisme over het nieuwe vaccin gerechtvaardigd is. Experts wijzen erop dat het nog onduidelijk is of het nieuwe vaccin langdurig bescherming biedt. Daarnaast zien zij forse logistieke hordes bij de inentingen. Zo is het middel alleen onder extreem lage temperatuur op te slaan en te vervoeren.

Zelfs in een gunstig scenario zal de anderhalvemetersamenleving voorlopig de norm zijn. Wij houden daarom rekening met een verdere stijging van de werkloosheid en een aanhoudende rem op de vraag. In combinatie met de al aangerichte schade zal het daarom nog even duren voordat de economische activiteit weer terug is op precorona niveau.

Zo lang de vraag achterblijft en de economie beneden haar capaciteit draait, zullen de prijzen mondjesmaat stijgen. Op dit moment dalen de prijzen zelfs. In oktober lag het gemiddelde prijspeil in de eurozone 0,3% onder het niveau van oktober 2019. Dit staat in schril contrast met de doelstelling van de ECB, die een inflatie van 2% nastreeft.

Als de ECB haar doelstelling serieus neemt, dan zal zij haar inzet moeten verhogen. Wij gaan ervan uit dat de ECB haar opkoopprogramma in december met nog eens € 500 mld zal vergroten. Door nog meer schuldtitels op te kopen drukt de ECB de overheidsrente de komende kwartalen naar beneden in de hoop dat dit de bestedingen aanzwengelt.

Hypotheekrente blijft laag

De voorlopig zwakke economische situatie, de lage inflatie en de inspanningen van de centrale banken om de inflatie naar een hoger niveau te tillen, sterken ons in onze verwachting dat de hypotheekrente voorlopig laag blijft en mogelijk zelfs verder zal dalen, althans bij leningen met een lange rentevaste periode.

Disclaimer

De in deze publicatie neergelegde opvattingen zijn gebaseerd op door ABN AMRO betrouwbaar geachte gegevens en informatie, die op zorgvuldige wijze in onze analyses en prognoses zijn verwerkt. Noch ABN AMRO, noch functionarissen van de bank kunnen aansprakelijk worden gesteld voor in deze publicatie eventueel aanwezige onjuistheden. De weergegeven opvattingen en prognoses houden niet meer in dan onze eigen visie en kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Goede hypotheekvoorwaarden

MoneyView heeft onze hypotheekvoorwaarden bekroond met 5 sterren. Zo heeft u zekerheid van een goed product.

Persoonlijke en deskundig adviseur

Onze adviseurs helpen u graag. Vanaf het adviesgesprek begeleidt een persoonlijke adviseur u tijdens het hele proces.

Online hypotheek beheren

Ook na het afsluiten heeft u controle: via uw Persoonlijke Omgeving kunt u tijdens de looptijd uw hypotheek aanpassen, extra aflossen of hulp vragen.