Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Hypotheekrente verwachting

Blijft de hypotheekrente op het huidige niveau, of is er kans dat deze verder omlaag gaat? Handig om te weten als u op het punt staat om een huis te kopen, of als de rentevaste periode van uw huidige hypotheek bijna afloopt. Lees hier om de twee weken de meest actuele visie van onze expert Philip Bokeloh. Hij houdt u op de hoogte van ABN AMRO’s verwachtingen voor de economie en de hypotheekrente.

 

Wij houden er rekening mee dat de rente op hypotheken met een korte rentevaste periode halverwege dit jaar omlaag gaat. De inflatie is namelijk behoorlijk afgenomen. Hierdoor komt er ruimte voor de Europese Centrale Bank (ECB) om haar rentetarieven te verlagen. Wij denken dat de ECB daar in juni mee zal beginnen. In de aanloop naar de verwachte renteverlagingen, is de rente op hypotheken met een lange rentevaste periode al behoorlijk gedaald. Zodra de ECB daadwerkelijk overgaat tot renteverlagingen, kan de rente op hypotheken met een lange renteperiode volgens ons verder dalen.

 

8 mei 2024 - door Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO

De variabele hypotheekrente steeg eerder hard, doordat de ECB haar rentetarieven vanaf de tweede helft van 2022 fors verhoogde. Het zogenaamde depositotarief, waartegen commerciële banken geld kunnen stallen bij de ECB, stond in juli 2022 nog op -0,5%. Vervolgens tilde de ECB het depositotarief in stapjes naar het huidige niveau van 4%. Wij denken dat de ECB vanaf juni de depositorente weer gaat verlagen en verwachten dat de variabele hypotheekrente dan mee daalt. Volgens onze prognose zal het depositotarief eind dit jaar op 2,75% staan en eind volgend jaar op 1,5%.

Aanleiding voor de reeks renteverhogingen van de ECB was de hoge inflatie. De index van de consumentenprijzen steeg veel harder dan gewenst. In oktober 2022 piekte de stijging op 10,6% jaar-op-jaar, ruim boven de ECB-doelstelling van 2% op lange termijn. De extreme prijsstijgingen zijn het afgelopen jaar afgevlakt. In april lag de stijging van het gemiddelde prijspeil nog maar op 2,4% jaar-op-jaar. Nu de inflatie terugkeert richting de 2%-doelstelling van de ECB, kan de ECB de rentetarieven weer verlagen om zo de vraag te ondersteunen en de economische groei te stimuleren.

Begeleid beleggen
 

Inflatie in de Eurozone steeds dichter in de buurt van 2%

De inflatie is gedaald doordat de eerdere energieprijsstijgingen uit de inflatiecijfers zijn verdwenen. Daarnaast zien bedrijven minder kans om kostenstijgingen door te berekenen vanwege de gematigde consumptieve bestedingen. Dit is onder meer terug te zien in de kerninflatie. Deze inflatiemaatstaf, die volatiele prijscomponenten zoals voedsel en energie buiten beschouwing laat, daalt ook. Na een piek van de 5,7% in maart vorig jaar staat de kerninflatie nu op 2,7%. Dit versterkt de verwachting dat de reguliere inflatiemaatstaf, inclusief voedsel- en energieprijzen, terugkeert naar de 2%-doelstelling.

In de persconferentie na het meest recente renteoverleg van april maakte de ECB voor het eerst melding van renteverlagingen, een duidelijk signaal dat de ECB daarop voorsorteert. De ECB stelde dat de onderliggende dynamiek van de inflatie vertrouwen verschaft, dat de loonstijgingen afzwakken en dat de huidige financieringscondities krap zijn. Een belangrijke kanttekening is wel dat er veel spanningen zijn in het Midden Oosten. Verdere escalatie van de conflict daar zou tot hogere olieprijzen kunnen leiden, waarop de ECB kan besluiten pas op de plaats te maken. Maar gelet op de tot dusver bescheiden stijging van de olieprijzen lijkt dit risico vooralsnog beperkt.

ABN AMRO
 

Lange rente omlaag door verwachte renteverlagingen ECB

De verwachte koerswijzigingen van de ECB heeft al invloed op de 10-jaars rente op Nederlandse overheidsleningen. Deze stond oktober vorig jaar nog op 3,3%. Toen de eerste tekenen kwamen dat de inflatie afzwakt en de ECB zich geleidelijk kan gaan opmaken voor een koerswijziging, begon de 10-jaars rente te dalen. In december, toen er op financiële markten nog rekening werd gehouden met een vlotte renteverlaging door de ECB, tikte de 10-jaars staatsrente even 2,2% aan. Dat optimisme werd vervolgens de kop in gedrukt door terughoudende berichten van de ECB, waardoor de 10-jaars rente tijdelijk opliep.

Inmiddels is er weer meer vertrouwen op financiële markten dat de ECB de rentetarieven vanaf juni gaat verlagen. Omdat de inflatie in de Verenigde Staten wat hardnekkiger blijkt, zal de Amerikaanse centrale bank daar nog even mee wachten. Zodra de ECB begint met verlagen, zal de 10-jaars rente op Nederlandse staatsleningen verder dalen. Volgens onze huidige prognoses zal de 10-jaars staatsrente dalen van 2,7% nu naar 2,2% eind dit jaar. In lijn hiermee zullen ook de hypotheekrentes met een lange rentevaste periode een vergelijkbare daling optekenen, zij het met enige vertraging.

Disclaimer

De in deze publicatie neergelegde opvattingen zijn gebaseerd op door ABN AMRO betrouwbaar geachte gegevens en informatie, die op zorgvuldige wijze in onze analyses en prognoses zijn verwerkt. Noch ABN AMRO, noch functionarissen van de bank kunnen aansprakelijk worden gesteld voor in deze publicatie eventueel aanwezige onjuistheden. De weergegeven opvattingen en prognoses houden niet meer in dan onze eigen visie en kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd.

Wat betekent deze hypotheekrente verwachting voor mij?

Wat kunt u nu het beste doen, gezien deze ontwikkeling van de hypotheekrente? Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek. Dit kan waar en wanneer het u uitkomt, makkelijk via een videogesprek.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Korting op uw hypotheekrente

Mogelijk huisbankkorting bij een ABN AMRO-betaalpakket. En duurzaamheidskorting bij het kopen of verduurzamen van een energiezuinige woning.

Gratis oriëntatiegesprek

Benieuwd naar uw mogelijkheden? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Waar en wanneer u wilt, makkelijk via een videogesprek.

Zelf uw hypotheek beheren

In Internet Bankieren kunt u zelf uw hypotheek bekijken en aanpassen. Hulp nodig? Stel uw vraag aan chatbot Anna of neem contact met ons op.