Hypotheekrente verwachting

Hypotheekrente blijft voorlopig laag

16 februari 2021 - door Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO

Het is aannemelijk dat de korte en lange rente op hypotheekleningen stabiel blijft. 

 

Het aantal besmettingen blijft hoog, mede doordat nieuwe, besmettelijkere coronavarianten de overhand krijgen. Scherpe lockdownmaatregelen blijven daarom van toepassing. Slecht nieuws dus. Tegelijkertijd stijgt het aantal mensen dat gevaccineerd is. Daardoor zal de immuniteit geleidelijk verbeteren.

Hoe vlotter de immuniteit stijgt, hoe sneller de economie weer open kan. Dat zal helpen de schade te beperken. Gelet op de hoge aandelenkoersen sorteren beleggers alvast voor op een herstel. Ook aandelen van banken doen het goed. Beleggers schatten het gevaar van verliezen op uitstaande kredieten lager in, omdat het eind van de pandemie in zicht komt.

Dat beleggers meer vertrouwen hebben in de vooruitzichten van banken valt ook af te lezen aan de lagere risicopremies die zij rekenen als zij geld aan banken toevertrouwen. Banken kunnen zich daardoor goedkoper financieren. Onder druk van de concurrentie zullen zij dit voordeel grotendeels aan klanten doorgeven via een lage hypotheekrente.

Verwachtingen voor de economie

Een goede graadmeter voor de hypotheekrente is de rente op overheidsleningen. Die is laag. De rente op overheidsleningen met een looptijd van 10 jaar staat op slechts -0,3%. Negatief dus! Een belangrijke oorzaak hiervan is het beleid van centrale banken. Die kopen op grote schaal schuldtitels, zodat de prijs daarvan stijgt en de erover uitgekeerde rente daalt.

De centrale banken geven aan dat zij hiermee willen doorgaan. Door schuldtitels te kopen proberen zij meer geld in circulatie te brengen en de rente naar beneden te drukken. Het doel daarvan is de consumptie en de investeringen aan te zwengelen en overheden in staat te stellen om de economie weer aan de praat te krijgen.

Dat is nodig, want de bestedingen blijven achter. Als gevolg daarvan is de inflatie laag. Dit jaar ligt de inflatie wederom onder het 2%-langetermijnstreefniveau van de Europese Centrale Bank, ook al drijven belastingwijzigingen in Duitsland de inflatie tijdelijke omhoog. Ook voor de komende jaren houdt de ECB rekening met een aanhoudend lage inflatie.

Hypotheekrente blijft laag

Met het oog op de kwetsbare economische condities en de lage inflatie zit er voor de ECB weinig anders op dan de economie te blijven stimuleren. De ECB hintte onlangs zelfs op een verdere renteverlaging als de euro nog verder in waarde stijgt. Wij denken echter niet dat de ECB hier daadwerkelijk toe zal overgaan.

Ook voor andere centrale banken geldt dat zij een ruim monetair beleid blijven voeren. Wij denken dat de lange rente in de eerste helft van dit jaar rond het huidige niveau blijft. In de tweede helft van dit jaar, als de economie herstelt, loopt de lange rente iets op, maar blijft onder nul. Dit sterkt ons in onze verwachting dat de hypotheekrente voorlopig laag blijft.

Disclaimer

De in deze publicatie neergelegde opvattingen zijn gebaseerd op door ABN AMRO betrouwbaar geachte gegevens en informatie, die op zorgvuldige wijze in onze analyses en prognoses zijn verwerkt. Noch ABN AMRO, noch functionarissen van de bank kunnen aansprakelijk worden gesteld voor in deze publicatie eventueel aanwezige onjuistheden. De weergegeven opvattingen en prognoses houden niet meer in dan onze eigen visie en kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Wonen zonder zorgen

Nu en in de toekomst zorgeloos en financieel gezond wonen. Ontdek de voordelen van een hypotheek bij ABN AMRO.

Persoonlijke en deskundig adviseur

Onze adviseurs helpen u graag. Vanaf het adviesgesprek begeleidt een persoonlijke adviseur u tijdens het hele proces.

Online hypotheek beheren

Ook na het afsluiten heeft u controle: via uw Persoonlijke Omgeving kunt u tijdens de looptijd uw hypotheek aanpassen, extra aflossen of hulp vragen.