Naar de navigatie Naar de inhoud

Voorspelling ontwikkeling hypotheekrente

-

Korte rente stabiel, lange rente daalt mogelijk, maar niet de héél lange rente

19 oktober 2016 - door Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO

De rente op hypotheekleningen met een korte looptijd blijft dit en komend jaar waarschijnlijk laag. Pas wanneer de Europese Centrale Bank (ECB) het officiële rentetarief verhoogt, zal de rente op kortlopende leningen stijgen. Volgens de economen van ABN AMRO is dit op zijn vroegst in 2017.

Verwachtingen voor de korte rente

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt al geruime tijd haar rentetarieven uitzonderlijk laag. De ECB moet ervoor zorgen dat de inflatie in de eurozone dichtbij, maar beneden 2% ligt. In september is de inflatie weliswaar wat opgelopen, maar het gemiddelde prijspeil lag nog altijd slechts 0,4% hoger dan een jaar geleden. De lichte stijging van de inflatie komt onder andere door de afnemende daling van de olieprijzen ten opzichte van een jaar geleden. De kerninflatie (zonder prijzen van energie, voedingsmiddelen, alcohol en tabak) is in september stabiel gebleven op 0,8%. Dat is dus eveneens ruim onder de 2%-doelstelling.

Korte hypotheekrente blijft stabiel

Om de inflatie op te drijven, heeft de ECB haar beleid diverse malen verruimd. Zo heeft zij onder meer haar rentetarieven verlaagd. De laatste keer was dat in maart. Het depositotarief (het tarief waartegen banken korte tijd geld kunnen stallen bij de ECB) ligt sindsdien op  -0,4%. Wij achten de kans klein dat de ECB de rentetarieven verder zal verlagen, omdat dit de stabiliteit van het bankwezen kan aantasten. Bovendien lijken de  centrale banken renteverlagingen niet te willen inzetten om de eigen wisselkoers te verzwakken en daarmee inflatie te importeren. ECB-president Draghi heeft gezegd dat de ECB de rentetarieven niet gaat verlagen. Wij houden daarom rekening met een stabilisatie van de korte hypotheekrente.

Verwachtingen voor de lange rente

De ECB verruimt haar beleid bovendien door op grote schaal obligaties op te kopen. Daarmee hoopt de centrale bank de lange rente laag te houden en de kredietverlening te stimuleren. Dat moet leiden tot een sterkere groei van de economie en een hogere inflatie. Om de kans hierop te vergroten besloot de ECB in maart het opkoopprogramma te vergroten.

Wij denken dat zij nog dit jaar het opkoopprogramma verder zal uitbreiden. De inflatie is immers nog altijd erg laag en de economische groei lijkt niet sterk genoeg om de inflatie op korte termijn aan te jagen. Waarschijnlijk gaat de Bank het opkoopprogramma verlengen én gaat zij obligaties opkopen met een rendement onder de depositorente van -0,4% en obligaties met een looptijd korter dan twee jaar. 

Mogelijk verdere daling lange hypotheekrente, met uitzondering van de heel lange looptijden

De lange rente zal onder invloed van deze extra aankopen dalen, vooral in het segment van twee tot vijf jaar, maar ook de tienjaarsrente kan wat omlaag. Bij de heel lange looptijden zou de rente daarentegen wel eens wat kunnen oplopen. Wij houden er rekening mee dat de lange hypotheekrentes een vergelijkbare beweging zullen laten zien.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hypotheekadvies? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 tot 17.30 uur.

0900 - 8670 (uitleg belkosten)

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief