Naar de navigatie Naar de inhoud

Voorspelling ontwikkeling hypotheekrente

-

Wat gaat de hypotheekrente doen?

9 februari 2017 - door Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO

In 2016 is een recordaantal huizen verkocht. Dat kwam vooral door de historisch lage rente, die het aantrekkelijk maakte een hypotheek af te sluiten. Veel woningbezitters hebben hiervan geprofiteerd. Voor iedereen die dat niet deed en nu tóch een huis wil kopen, is er goed nieuws. Waarschijnlijk blijft de rente ook de komende tijd laag. Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO, legt uit waarom hij dat verwacht. 

Wat gaat de hypotheekrente doen?

Eerst een paar cijfers: in 2008 bedroeg de gemiddelde hypotheekrente 5,6 procent. Eind vorig jaar oktober was de hypotheekrente meer dan gehalveerd, tot ongeveer 2,4 procent. Dat de rente zo enorm is gedaald, komt door de economische crisis. 'Om uit de crisis te komen, nam de Europese Centrale Bank (ECB) maatregelen om de rente laag te houden', legt Philip Bokeloh uit. 'Dat maakte het voor bedrijven en consumenten aantrekkelijker om geld te lenen en uit te geven. Hierdoor kreeg de economie een stimulans.'

Lage rente verzekerd

Met de economie gaat het in Nederland nu weer goed. In andere Europese landen is er nog een weg te gaan. Daarom besloot de ECB begin december om tot zeker eind 2017 door te gaan met de maatregelen die het aantrekkelijk maken om geld te lenen. Toch houdt Philip Bokeloh er rekening mee dat de hypotheekrente in Nederland langzaam weer iets zal stijgen: 'Dat komt dan door de rentestijging in de Verenigde Staten. De Amerikaanse centrale bank wil voorkomen dat de inflatie te snel oploopt. Dat doet de centrale bank door de rentetarieven stap voor stap te verhogen. Als gevolg daarvan stijgt de rente, niet alleen in de VS, ook in de rest van de wereld. Maar dat gaat niet met enorme stappen.'

Lage rente heeft een risico

Een lage rente klinkt mooi, zeker voor de huizenmarkt. Toch zijn er ook een risico’s. 'Er bestaat altijd een kans dat de rente meer omhoog gaat dan wij verwachten', zegt Bokeloh. 'Een stijging leidt tot hogere woonlasten en mogelijk tot druk op de huizenprijzen. Daarnaast, zegt hij, zien sommige economen in de lage rente een signaal dat de economische groei structureel is gedaald. Als dit klopt en de economische groei duurzaam lager uitvalt, dan komen mogelijk de lonen en de werkgelegenheid onder druk. Zo’n ontwikkeling is uiteindelijk nadelig voor de huizenmarkt.'

Onzekerheden

Is het helemaal uitgesloten dat de hypotheekrente binnenkort flink stijgt? Nee, dat niet. Voor banken gelden tegenwoordig namelijk steeds strengere kapitaaleisen en voorwaarden. Daardoor maken ze hogere kosten en wordt het duurder om hypotheken te verstrekken. Om die kosten terug te verdienen, kunnen banken besluiten hun hypotheektarieven te verhogen. Maar een uitgemaakte zaak is dat niet, want de concurrentie op de hypotheekmarkt is groot. Al met al blijft econoom Philip Bokeloh positief over de rentevooruitzichten. 'Wij verwachten dat hypotheekrente laag blijft en dat koopwoningen voorlopig goed betaalbaar blijven.'

Korte rente stabiel, lange rente mogelijke stijging

17 februari 2017 - door Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO

De rente op hypotheekleningen met een korte looptijd blijft dit jaar waarschijnlijk laag. Pas zodra de ECB aanstalten maakt het officiële rentetarief te verhogen, zal de rente op kortlopende leningen stijgen.

Verwachtingen voor de korte rente

Medio december verhoogde de Amerikaanse centrale bank opnieuw haar officiële rentetarieven. In verband met de toenemende inflatiedruk houden wij er rekening mee dat komend jaar verdere verhogingen zullen volgen. De Europese Centrale Bank (ECB) is hier voorlopig niet aan toe. Weliswaar loopt ook in Europa de inflatie op. De inflatie maakte in januari een sprong van 0,6 procentpunt naar 1,8%, waarmee de inflatie weer dichtbij de 2%-streefwaarde van de ECB ligt. Toch bagatelliseert ECB-president Mario Draghi deze stijging. Tijdens de persconferentie van 19 januari wees hij er op dat de stijging vooral komt door de hogere energie- en voedingsmiddelenprijzen. Exclusief deze sterk schommelende prijscomponenten ligt de inflatie beduidend lager.

Korte hypotheekrente blijft stabiel

Om de inflatie op te drijven, heeft de ECB de officiële rentetarieven al diverse keren verlaagd. De laatste keer was in maart 2016. Het depositotarief (het tarief waartegen banken korte tijd geld kunnen stallen bij de ECB) ligt sindsdien op -0,4%. De kans dat de ECB de rente verder verlaagt, achten wij klein. Een verdere verlaging leidt namelijk tot hogere kosten voor banken, wat de stabiliteit het bankwezen kan aantasten. Bovendien zal een verdere renteverlaging de wisselkoers van de euro omlaag drukken, wat onrust op internationale valutamarkten kan veroorzaken. De ECB laat de rentetarieven dus ongemoeid. In lijn met het onveranderde rentebeleid zal ook de korte hypotheekrente volgens ons stabiel blijven.

Verwachtingen voor de lange rente

De ECB koopt op grote schaal obligaties op. Daarmee tracht zij de lange rente laag te houden en de kredietverlening te stimuleren. Dit moet leiden tot een sterkere groei van de economie en een hogere inflatie. Om de kans van slagen te vergroten besloot de ECB begin december het opkoopprogramma te verlengen van maart 2017 naar december 2017. Gedurende de verlenging zal de ECB maandelijks voor EUR 60 mld aan obligaties opkopen, EUR 20 mld minder dan zij nu doet. Als gevolg van deze verlaging zal de neerwaartse druk op de lange rente geleidelijk afnemen.

Met haar beslissing het opkoopbeleid te verlengen riep de ECB wel tijdelijk een halt toe aan de rentestijging die inzette na de verkiezing van Donald Trump. Beleggers denken dat de door Trump aangekondigde investeringen in infrastructuur en belastingverlagingen leiden tot een sterkere BBP-groei, een hogere inflatie en een oplopend begrotingstekort. Hierdoor stijgt de Amerikaanse lange rente. De rentestijging in de VS duwt wereldwijd de lange rentes omhoog. Zo staat de 10-jaarsrente op Nederlandse overheidsobligaties met 0,5% bijna 0,2% hoger dan op 8 november toen Trump de verkiezingen won. Daarmee is een eind gekomen aan de voortdurende daling van de hypotheekrente. Wij houden rekening met een verdere, lichte rentestijging.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hypotheekadvies? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 tot 17.30 uur.

0900 - 8670 (uitleg belkosten)

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief