Starters op de woningmarkt

Starters op de woningmarkt

Starters hebben het lastig op de woningmarkt

2 februari 2018

Door stijgende huizenprijzen, afnemende huizenverkopen en te weinig nieuwbouw heeft de starter het moeilijk op de woningmarkt. Met een starterssalaris is het afsluiten van een hypotheek, zeker in de dure Randstad, niet zo makkelijk. Bovendien helpen de strengere hypotheekregels vanaf 2018 ook niet mee. Waarom is het voor starters zo moeilijk geworden? En wat gaat de overheid er aan doen?

 

Wat zijn de gevolgen van de nieuwe hypotheekregels?

  • De nieuwe hypotheekregels zijn in het nadeel voor starters: starters moeten nu meer eigen geld meenemen, omdat ze minder kunnen lenen
  • De maximale hypotheek is in 2018 nog maar 100% van de koopsom
  • Kosten koper en verbouwingskosten horen niet meer bij de hypotheek
  • De strengere hypotheekregels leiden toteen lagere hypotheek

Hoe is het probleem van starters ontstaan?

In de Randstad en grote steden worden te weinig nieuwe woningen gebouwd. Daardoor ontstaat er een tekort voor starters. Huizen tot € 150.000, de meest interessante categorie voor starters, zijn in de populaire steden bijna niet te vinden of worden voor veel meer geld verkocht. Bovendien zorgen doorstromers en particuliere beleggers ervoor dat de prijzen op de huizenmarkt stijgen. Hierdoor zijn  starters nog duurder uit. In andere delen van Nederland hebben starters geen probleem, want de prijsstijging is vooral in de Randstad.

Wat doet het kabinet?

Het kabinet neemt diverse maatregelen voor  starters  op de woningmarkt. Zo wordt het maximale hypotheekbedrag van 100% niet verder verlaagd. Dit om de toegang van starters tot de koopwoningmarkt niet zonder reden moeilijk te maken. Ook worden er afspraken gemaakt met woningcorporaties over het buwen van meer woningen. Het doel van is meer nieuwe koop- en huurwoningen te bouwen, vooral voor starters op de woningmarkt.

Tips voor starters op de woningmarkt

  1. Goede voorbereiding. Bepaal precies hoeveel u kunt lenen en tegen welke voorwaarden. In deze markt moet is snel kunnen handelen belangrijk. 
  2. Neem een aankoopmakelaar. Door het netwerk van de makelaar is een goede woning sneller gevonden en hij kan 'de emotie weghalen'. In deze vreemde markt is dat wel belangrijk. 
  3. Spaar! En denk aan (groot)ouders die door een schenking het krijgen van een hypotheek makkelijker kunnen maken. Ook zijn er veel gemeenten die speciale startersleningen hebben voor wat extra geld..  
  4. Wees realistisch en pas uw wensen daar op aan. Die superstrakke, instapklare, jaren 30-woning in het centrum voor minder dan 2 ton is dan niet haalbaar. 
  5. Maak uw woning energiezuiniger, dan mag u 106% lenen van de waarde van de woning. Dit is 6% meer dan de normale 100%.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Wonen zonder zorgen

Nu en in de toekomst zorgeloos en financieel gezond wonen. Ontdek de voordelen van een hypotheek bij ABN AMRO.

Persoonlijke en deskundig adviseur

Onze adviseurs helpen u graag. Vanaf het adviesgesprek begeleidt een persoonlijke adviseur u tijdens het hele proces.

Online hypotheek beheren

Ook na het afsluiten heeft u controle: via de beveiligde 'Mijn Hypotheek' omgeving in Internet Bankieren bekijkt en wijzigt u zelf makkelijk uw hypotheek.