Schenkingsvormen

Hoe kan ik schenken?

Schenken kan op verschillende manieren: contant schenken, schenken op papier of schenken onder bewind. Bekijk uw mogelijkheden en kies de vorm die het beste bij u past. U kunt ook direct een afspraak maken met een adviseur.

Schenkingsovereenkomst

Schenkingsovereenkomst

Soms bent u verplicht uw schenking in een schenkingsovereenkomst of schenkingsakte vast te leggen bij de notaris. Maar dat is lang niet altijd nodig. Vaak kunt u het zelf regelen. We helpen u graag de juiste keuze te maken.

Dit zijn de schenkingsvormen

Contant schenken

Contant schenken

Contant schenken is de meest eenvoudige vorm van schenken. U maakt geld over, of geeft dit contant aan uw (klein)kinderen. Zij bepalen dan zelf waarvoor ze het bedrag gebruiken. 

Schenken op papier

Schenken op papier

Wilt u aan uw (klein)kinderen een bedrag schenken, maar heeft u het geld nu nog niet beschikbaar? Dan kan schenken op papier een oplossing zijn. 

Schenken onder bewind

Schenken onder bewind

Wilt u uw (klein)kinderen een financieel steuntje in de rug geven? Maar vindt u het ook belangrijk dat zij het geld goed gebruiken? Met schenken onder bewind heeft u dat meer zelf in de hand. 

Herroepelijke schenking

Vindt u het een prettiger idee om een schenking te doen als u weet dat u die kunt terugdraaien? Dat kan met een herroepelijke schenking. U kunt uw schenking op elk moment, zonder reden terugdraaien.

Uitsluitingsclausule

Is uw kind getrouwd in gemeenschap van goederen en gaat hij of zij scheiden? Dan wordt uw schenking verdeeld tussen uw kind en uw schoondochter of -zoon. Wilt u dat niet? Maak dan gebruik van een uitsluitingsclausule.