Schenken eigen woning

Het kan extra gunstig zijn om te schenken voor de aankoop van een eigen woning. Er geldt namelijk een verhoging van de eenmalige schenkingsvrijstelling. Het maakt voor deze vrijstelling niet uit aan wie u schenkt.

Schenkingsvrijstelling eigen woning

In 2019 is de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning maximaal € 102.010. Dit betekent dat de ontvanger van de schenking tot dat bedrag geen schenkbelasting betaalt. Deze vrijstelling voor de eigen woning geldt voor iedereen, dus niet alleen voor uw kinderen. Dus ook bijvoorbeeld voor uw kleinkinderen, vrienden of kennissen.

Voorwaarden eenmalig verhoogde vrijstelling

Wilt u aan iemand schenken voor de eigen woning? Met deze voorwaarden van de eenmalig verhoogde vrijstelling van de Belastingdienst bent u goed voorbereid.

Schenkingsovereenkomst opstellen?

We adviseren u een schenkingsovereenkomst op te (laten) stellen. Zo weet iedereen waarvoor de schenking is bedoeld. Heeft u afgesproken met de ontvanger dat hij de schenking moet teruggeven als hij die niet besteedt aan de eigen woning? Dan bent u verplicht deze voorwaarde schriftelijk vast te leggen in een schenkingsovereenkomst.

Aflossing van uw hypotheek

Krijgt u een schenking voor de aflossing van uw hypotheek? Neem dan contact op met uw hypotheekverstrekker. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de vergoedingsrente, de hoogte van de rente, een spaarverzekering of banksparen. De hoogte van de vrijstelling is dan afhankelijk van het hypotheekbedrag.

Eigenwoningschuld

Wilt u schenken aan uw kind en gebruikmaken van de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning? En is de woning of eigenwoningschuld van uw kind én de partner? Bekijk dan wat de gevolgen zijn van de schenking voor de eigenwoningschuld.

Goed om te weten

Kinderen die voor 1 januari 2010 de eenmalig verhoogde vrijstelling al hebben gebruikt, daarna niet meer en nog steeds aan de leeftijdseis voldoen, hebben een overgangsvrijstelling.

Een notaris helpt u graag verder

Heeft u vragen over de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling? Of wilt u weten wat u het beste kunt doen in uw situatie? Neem dan contact op met een notaris. 

ABN AMRO geeft geen belastingadvies. Wilt u specifiek advies over schenken en/of erven en belasting? Neem dan contact op met uw belastingadviseur.