Schenken eigen woning

Het kan extra gunstig zijn om te schenken voor de eigen woning. Er geldt dan namelijk een verhoging van de eenmalige schenkingsvrijstelling. Het maakt voor deze vrijstelling niet uit aan wie u schenkt.

 

Schenkingsvrijstelling eigen woning

In 2021 is de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning maximaal € 105.302. Dit betekent dat de ontvanger van de schenking tot dat bedrag geen schenkbelasting betaalt. Deze vrijstelling voor de eigen woning geldt voor iedereen, dus niet alleen voor uw kinderen. Dus ook bijvoorbeeld voor uw kleinkinderen, vrienden of kennissen.

Voorwaarden eenmalig verhoogde vrijstelling

Wilt u aan iemand schenken voor de eigen woning? Met deze voorwaarden van de eenmalig verhoogde vrijstelling van de Belastingdienst bent u goed voorbereid. U ziet onder meer dat het kan gaan om een schenking voor de aankoop of verbouwing van de eigen woning. Maar ook om een schenking voor de aflossing van de eigenwoningschuld.

Schenkingsovereenkomst opstellen?

We adviseren u een schenkingsovereenkomst op te (laten) stellen. Zo weet iedereen waarvoor de schenking is bedoeld. Heeft u afgesproken met de ontvanger dat hij de schenking moet teruggeven als hij die niet besteedt aan de eigen woning? Dan bent u verplicht deze voorwaarde schriftelijk vast te leggen in een schenkingsovereenkomst.

Aflossing van uw hypotheek

Krijgt u een schenking voor de aflossing van uw hypotheek? Neem dan contact op met uw hypotheekverstrekker. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de vergoedingsrente, de hoogte van de rente, een spaarverzekering of banksparen. Verder is de hoogte van de vrijstelling mede afhankelijk van het hypotheekbedrag. Het kan daarbij van belang zijn of sprake is van een gezamenlijke hypotheek: een hypotheekschuld van u en uw partner samen.

Goed om te weten

Een kind dat vóór 2010 de verhoogde schenkingsvrijstelling (in 2021: € 26.881) heeft benut en daarna niet meer én nog aan de leeftijdseis voldoet, heeft een vrijstelling voor de eigen woning van € 29.115. Deze vrijstelling geldt naast de jaarlijkse vrijstelling van € 6.604.

Een notaris helpt u graag verder

Heeft u vragen over de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling? Of wilt u weten wat u het beste kunt doen in uw situatie? Neem dan contact op met een notaris. ABN AMRO geeft geen belastingadvies. Wilt u specifiek advies over schenken, erven of belasting? Neem dan contact op met uw belastingadviseur.

Vraag het ABN AMRO

In de serie Vraag het ABN AMRO beantwoorden onze experts bankvragen van Nederlanders op social media. In deze aflevering geeft specialist van het Kenniscentrum Tjarko Denekamp antwoord op de vraag waar u op moet letten bij de schenkingsvrijstelling van de eigen woning. Bekijk de hele aflevering.