Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Hypotheek overnemen van uw partner

Uw partner uitkopen als u uit elkaar gaat

Uit elkaar en samen een koopwoning? Dan kan één van u de woning en de hypotheek misschien overnemen. Dit betekent dat de andere partner wordt uitgekocht. Welk deel van de woning van de partner is, staat in de eigendomsakte.
 

Wie blijft in de woning?

Vaak blijft een van de partners in de woning wonen. Die koopt de ander dan uit. Dit gebeurt volgens de afspraken die u samen gemaakt heeft. Deze zijn vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden of bijvoorbeeld uw samenlevingscontract. U verdeelt ook de eventuele overwaarde. Er gelden vaak nieuwe belastingregels voor een deel van de hypotheek als u de woning overneemt.

Woning overnemen

Neemt u de woning over van uw partner? Dan kunt u dat doen:

  • met uw spaargeld
  • door uw hypotheek te verhogen.

Allebei verhuizen

Kunt u geen van beiden de hypotheek alleen betalen? Dan moet u de woning verkopen. Daarna kunt u een nieuwe woning kopen of een huurwoning zoeken.

Goed om te weten

De regels voor het overnemen van de woning als gevolg van een scheiding of relatiebeëindiging zijn anders dan de regels voor aankoop van een woning. Hierdoor is er vaak meer mogelijk dan u denkt. Neem daarom altijd contact met ons op om de mogelijkheden met één van onze speciaal hiervoor opgeleide adviseurs te bespreken.

 

Verhuisregeling bij (echt)scheiding

Als u en uw partner uit elkaar gaan, kunt u beiden gebruikmaken van de verhuisregeling. Wel hangt dat af van hoe de nieuwe woonsituatie van u allebei eruit gaat zien. Hieronder zetten we enkele van deze situaties voor u op een rij:

Situatie 1

De oude woning wordt verkocht en een van beide partners wil gebruikmaken van de verhuisregeling voor een nieuwe koopwoning:
Als u en uw partner de oude wonen verkopen, is het mogelijk dat een van beide partners gebruikmaakt van de verhuisregeling en de volledige oude hypotheek meeneemt naar een nieuwe hypotheek. De andere ex-partner moet hier dan wel eerst toestemming voor geven. Dat kan met het formulier ‘ Verdelingsverklaring verhuisregeling ’.

Situatie 2

U verhuist allebei naar een andere koopwoning:
Verlaat u allebei de oude woning en kopen u en uw partner ieder een nieuwe eigen woning? Dan kan de verhuisregeling gesplitst worden. Iedere ex-partner kan dan een deel van de rente van de oude hypotheek meenemen naar de nieuwe woning. Wel moet u beiden de ‘ Verdelingsverklaring verhuisregeling ’ invullen. Daarin geeft u allebei aan welke leningdelen u wel of niet meeneemt. Het is mogelijk om leningdelen te splitsen: de verhouding van de verdeling kunt u ook in de verdelingsverklaring aangeven.

Situatie 3

Eén van beiden blijft in de huidige (oude) woning wonen:
Blijft één van beiden in de oude woning? Dan kan de vertrekkende partner geen gebruik maken van de verhuisregeling.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Inzicht in uw hypotheek

Bekijk uw hypotheek in  Internet Bankieren of via de ABN AMRO app . Veilig en makkelijk.

Zelf uw hypotheek aanpassen

Van rente aanpassen tot extra aflossen. Wijzig online uw hypotheek makkelijk zelf.

Voordelen hypotheekklant

Als trouwe hypotheekklant heeft u een streepje voor bij ABN AMRO. Bekijk voordelen bij verhuizen.