Tussentijds tariefklasse aanpassen

Hoe doet u dat?

Bij het afsluiten van uw hypotheek of huidige rentevaste periode is uw hypotheek in een tariefklasse ingedeeld. Dat gebeurt op basis van de waarde van uw woning en de hoogte van uw hypotheek. Is de waarde van uw woning nu gestegen of heeft u afgelost? Dan kan uw hypotheek in een lagere tariefklasse vallen en betaalt u mogelijk minder hypotheekrente. Vraag ABN AMRO of uw rente aangepast kan worden.

ABN AMRO gebruikt op dit moment 4 tariefklassen:

 • NHG
 • hypotheek t/m 65% van de marktwaarde van de woning
 • hypotheek t/m 85% van de marktwaarde van de woning
 • hypotheek hoger dan 85% van de marktwaarde van de woning.

  De tariefklasse geldt altijd voor uw hele hypotheek, dus voor alle leningdelen. Heeft u een vaste rente? Dan kijken we naar de tariefklassen van het moment waarop u de rente heeft vastgezet. 

 • Ontvangt u een maandelijkse Voorlopige Teruggave van de belastingdienst? Controleer dan of deze moet worden aangepast als u uw tariefklasse aanpast. Voor meer informatie raadpleeg www.belastingdienst.nl of uw belastingadviseur.
 

Stappenplan aanpassen van uw tariefklasse

 1. Bellen

  Bel 0900 - 92 10. Dan kijken wij op basis van uw woningwaarde en hypotheek of u in aanmerking komt voor een lagere tariefklasse. Zorg wel dat u een recente WOZ waarde bij de hand heeft zodat we u snel kunnen helpen.  
 2. Hoe werkt het?

  U ontvangt een e-mail met een instructie.

 3. Documenten

  Mail de volgende documenten terug: een taxatierapport (het taxatierapport moet voldoen aan een aantal eisen), de meest recente WOZ-waarde (kijk hiervoor op wozwaardeloket.nl) of een Calcasa waarderapport.

 4. Controle

  We controleren of de tariefklasse inderdaad kan worden aangepast.

 5. Bevestiging

  Is dat zo? Dan ontvangt u een bevestigingsbrief als de aanpassing is verwerkt.

 

WOZ-waarde

WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-waarde is de waarde van uw woning zoals deze elk jaar door de gemeente wordt bepaald en is de basis voor diverse belastingen en heffingen.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Dan geldt altijd het NHG-tarief. Voor leningdelen met NHG kunt u daarom uw rente niet wijzigen op basis van de WOZ-waarde of een taxatierapport.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Inzicht in uw hypotheek

Bekijk uw hypotheek in Internet Bankieren of via de Mobiel Bankieren app. Veilig en makkelijk.

Zelf uw hypotheek aanpassen

Van rente aanpassen tot extra aflossen. Wijzig online uw hypotheek makkelijk zelf.

Contact met adviseur

Vragen over hypotheken? Plan online een afspraak in. Via Beeldbankieren of telefonisch.