Naar de navigatie Naar de inhoud

WOZ-waarde van uw woning gewijzigd?

Is de waarde van uw woning gestegen? Of heeft u uw hypotheek verlaagd?

Uw hypotheekrente bestaat uit een basisrente en eventueel een zogenaamde 'risico-opslag'. Dat betekent dat u een hogere hypotheekrente betaalt (een 'opslag'), als uw hypotheek hoger is dan 65% van de waarde van uw woning. Bij de tariefklasse tot 65% betaalt u alleen de basisrente. Bij het afsluiten van uw hypotheek, wordt uw hypotheek in een tariefklasse ingedeeld.

De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen flink gestegen en daarmee ook de WOZ-waarde van veel woningen. In Noord-Holland in 2017 zelfs gemiddeld met 8%. Is de waarde van uw woning tijdens de looptijd van uw hypotheek ook gestegen? Of heeft u inmiddels extra afgelost op uw hypotheek? Dan valt uw hypotheek daardoor mogelijk in een lagere tariefklasse waardoor uw rentepercentage misschien verlaagd kan worden.

Huidige tariefklassen

ABN AMRO gebruikt op dit moment 4 tariefklassen: 
- NHG 
- hypotheek t/m 65% van de marktwaarde van de woning 
- hypotheek t/m 85% van de marktwaarde van de woning 
- hypotheek hoger dan 85% van de marktwaarde van de woning.

De tariefklasse geldt altijd voor uw hele hypotheek, dus voor alle leningdelen. In het verleden zijn er ook andere tariefklassen geweest. Voor u gelden de tariefklassen die bij de ingang van de huidige rentevastperiode (per leningdeel) zijn vastgesteld.
Heeft u een vaste rente? Dan kijken we naar de tariefklassen van het moment waarop u de rente heeft vastgezet.

Heeft u leningdelen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Voor deze leningdelen geldt altijd het tarief voor NHG-hypotheken.
Nationale Hypotheek Garantie
Vaste rente betekent dat de rente niet verandert tijdens de looptijd van de lening.

Rekenvoorbeeld

Waarde woning bij aankoop in 2012: € 200.000
Hypotheek: € 185.000, zonder NHG, dat is een hypotheek van 92,5% van de waarde van de woning. Daardoor valt de hypotheek in tariefklasse > 85%.

Huidige waarde woning in 2018: € 240.000
Op basis van dezelfde hypotheek, is dat circa 77% van de waarde van de woning. Daardoor valt de hypotheek nu in de lagere tariefklasse 65-85%.

Het voordeel voor de klant: de tariefklasse kan worden aangepast, waardoor de hypotheekrente daalt.
De nieuwe tariefklasse met bijbehorende risico-opslag wordt vastgesteld tijdens de huidige rentevastperiode op basis van de tariefklassen van het moment waarop u de rente heeft vastgezet.

Tariefklasse aanpassen

Is de waarde van uw woning gestegen of is uw hypotheek lager geworden, bijvoorbeeld door een maandelijkse aflossing of een extra aflossing? Dan kunt u ABN AMRO vragen uw tariefklasse aan te passen en dus uw hypotheekrente te verlagen:

  1. neem telefonisch contact met ons op via 0900 92 10. Een medewerker van ons Contact Center bekijkt uw mogelijkheden
  2. u ontvangt van deze medewerker een e-mail met een instructie
  3. u mailt vervolgens de volgende documenten terug: een taxatierapport (het taxatierapport moet voldoen aan een aantal eisen) of de meest recente WOZ-waarde (kijk hiervoor op wozwaardeloket.nl). 
  4. de medewerker controleert, op basis van uw hypotheekvoorwaarden, of de tariefsklasse inderdaad kan worden aangepast.
  5. als dat zo is, ontvangt u een bevestigingsbrief zodra de aanpassing is verwerkt.

Heeft u een (bank)spaarhypotheek? Dan is een lagere hypotheekrente niet altijd voordeliger i.v.m. de gevolgen voor uw spaarinleg of -premie. Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek als u daar meer over wilt weten.

Is de waarde van uw woning gestegen, maar valt uw lening niet in een andere tariefklasse? Dan verandert uw rente niet.

Nationale Hypotheek Garantie

Heeft u leningdelen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Voor deze leningdelen geldt altijd het rentetarief voor NHG-leningen. De verhouding tussen de hoogte van uw hypotheek en de marktwaarde van uw woning is niet van invloed op dit rentetarief. Voor leningdelen met NHG kunt u daarom uw rente niet laten wijzigen op basis van de WOZ-waarde of een taxatierapport. U kunt misschien wel tussentijds uw rente wijzigen.

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.