Naar de navigatie Naar de inhoud

Van koopwoning naar huurhuis

Wat zijn de financiële gevolgen?

Als u uw koopwoning verruilt voor een huurwoning, verandert er veel. De belangrijkste verandering is dat u geen eigenaar bent van uw woning. Ook betaalt u elke maand huur aan de verhuurder, in plaats van uw hypotheek af te betalen. Er zijn meer belangrijke, financiële veranderingen waarmee u te maken krijgt als u een woning huurt. Wij zetten ze voor u op een rij.

Geen OZB, geen eigenwoningforfait

Als woningbezitter betaalt u onroerendezaakbelasting (OZB). Als huurder hoeft u die niet meer te betalen. Ook is het niet meer nodig rekening te houden met het eigenwoningforfait. Hier staat wel tegenover dat u als huurder geen aanspraak meer kunt maken op hypotheekrenteaftrek.

Aflossing van de hypotheek

Als u uw koopwoning heeft verkocht, dan moet u de hypotheek volledig afbetalen. Als de verkoopwaarde van uw woning hoger is dan (of gelijk aan) de hypotheek, dan is het eenvoudig om uw schuld af te lossen. Er zijn hiervoor wel een aantal fiscale regels vastgesteld. U hoeft hier namelijk geen inkomstenbelasting over te betalen, maar het is wel onderdeel van uw aangifte inkomstenbelasting. En koopt u binnen 3 jaar een ander huis? Houd er dan rekening mee dat de overwaarde in mindering wordt gebracht op uw nieuwe hypotheek. Is de verkoopwaarde lager dan de openstaande hypotheek, dan heeft u geen overwaarde maar houdt u een restschuld over, die u met eigen middelen moet betalen.

Onderhoudskosten

Als u huurt, heeft u bovendien minder onderhoudskosten aan uw woning. De verhuurder is daar immers verantwoordelijk voor. In uw huurcontract staat exact welke kosten voor rekening van de verhuurder zijn.

Bijleenregeling

Als u een woning huurt en binnen 3 jaar weer een huis wilt kopen, moet u rekening houden met de bijleenregeling. Die regeling bepaalt dat u de overwaarde van uw verkochte woning gebruikt voor de aankoop van het nieuwe huis. Als u van plan bent om misschien weer te kopen binnen 3 jaar, dan is het slim om de overwaarde apart te zetten. Anders kunt u misschien niet genoeg lenen voor uw nieuwe koophuis. Gebruikt u de overwaarde niet voor een nieuwe woning? Dan moet u hierdoor een hogere hypotheek afsluiten. Bovendien kunt u de hypotheekrente over het bedrag dat gelijk is aan de overwaarde niet aftrekken bij uw belastingaangifte.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitter
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.