Naar de navigatie Naar de inhoud

Nu makkelijker een hypotheek op latere leeftijd

afbeelding_Hypotheek op latere leeftijd

Gepubliceerd op 18 juni 2018

 

Ouderen kunnen voortaan makkelijker een hypotheek krijgen

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft sinds 17 juni de mogelijkheden verruimd voor senioren die tien jaar of minder voor hun AOW of pensioen zitten. Tot nu toe was het lastiger om dan nog een nieuwe hypotheek af te sluiten. Deze groep had door strengere acceptatiecriteria weinig mogelijkheden.  Door het ontwikkelen van maatwerkoplossingen maakt NHG verantwoorde woonfinanciering voor meer mensen toegankelijk, betaalbaar en stabiel. Daarom is de regelgeving bij NHG verbeterd voor senioren die willen verhuizen naar een andere woning. De verbeterde regelgeving  zorgt ervoor dat er beter en flexibeler wordt omgegaan met individuele situaties. Zo kan ABN AMRO nu kijken naar de werkelijke maandlasten en rekening houden met het inkomen dat al zeker is na het pensioen. Niet alleen bij hypotheken mét NHG, maar ook voor hypotheken zonder NHG kunt u bij ABN AMRO voortaan in veel gevallen toch een hypotheek afsluiten.

Doorstroming

Door het introduceren van deze nieuwe toetsingsvorm, helpen we senioren hun verhuiswens te realiseren en bevorderen we de doorstroming op de huizenmarkt. Lees hieronder welke mogelijkheden er nu zijn.

 

De NHG verruimt toetsingsnorm hypotheken

De NHG verruimt sinds 17 juni 2018 de mogelijkheden voor mensen die 10 jaar of minder voor hun AOW zitten. Tot voor kort was het dan lastiger om aan een hypotheek te komen. Vanaf uw 57ste jaar werd namelijk uw pensioeninkomen gebruikt om uw maximale hypotheek te berekenen. En dat is in de meeste gevallen lager dan het inkomen dat u vóór uw pensioen ontvangt. Nu wordt echter bij het berekenen van de hypotheek uitgegaan van de huidige maandlasten. Daarbij wordt rekening gehouden met het inkomen dat al zeker is na het pensioen. Nu hebben veel ouderen nog problemen om een nieuwe hypotheek te krijgen, omdat er wordt gekeken of de hypotheekaanvrager de maandlasten van een annuïteitenhypotheek gedurende 30 jaar lang kan betalen. Veel mensen hebben echter al hogere woonlasten dan wat ze volgens de norm zouden mogen hebben. Nu hebben veel ouderen die willen verhuizen nog problemen om een nieuwe hypotheek te krijgen, terwijl die vaak veel goedkoper wordt dan de hypotheek die ze al hebben. Ouderen gaan namelijk meestal kleiner en goedkoper wonen. Door de verruiming van de NHG-regels is er nu meer mogelijk.

Voor een hypotheek met NHG:

  • mag de prijs van de nieuwe koopwoning niet meer dan € 265.000 zijn    
  • moeten de nieuwe maandlasten lager worden dan de huidige maandlasten
  • moet de rente voor minimaal 20 jaar worden vastgezet.

 

Ook meer mogelijkheden voor hypotheken zonder NHG

ABN AMRO volgt de nieuwe regels van NHG, maar heeft voor klanten vanaf 57 jaar ook ruimere mogelijkheden voor een hypotheek zonder NHG. Vanaf augustus 2018 is het mogelijk om uw hypotheek te berekenen aan de hand van uw werkelijke maandlasten.

Voor een hypotheek zonder NHG voor klanten vanaf 57 jaar, geldt het volgende:
  • De hypotheekrente moet voor minimaal 10 jaar worden vastgezet en tot minimaal de jongste aanvrager 85 jaar is.
  • Als u een hypotheek(verhoging) afsluit en het geld niet besteed aan uw eigen woning (doordat u bijvoorbeeld zorg wilt inkopen of omdat u een schenking wilt doen), mag de looptijd van dit leningdeel maximaal 30 jaar zijn. Het is dan niet meer verplicht om hierop af te lossen, mits de financiering niet meer bedraagt dan 50% van de marktwaarde van uw woning. Aflossingsvrij is ook mogelijk.
  • Heeft u een 2e woning en ontvangt u huurinkomsten? Dan nemen we de netto huurinkomsten volledig mee voor het bepalen van de hoogte van uw inkomen.
  • Werkt u nog naast uw pensioen? Ook dit inkomen kan meegenomen worden.

 

Meer weten over een hypotheek na uw 57ste?

Door deze nieuwe regelingen, is het makkelijker om vanaf uw 57ste een nieuwe hypotheek af te sluiten of uw bestaande hypotheek aan te passen. Wilt u weten wat er in uw geval mogelijk is? Maak dan vrijblijvend een afspraak en bespreek uw mogelijkheden met een hypotheekadviseur.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.