Kapitaalgroei Hypotheek
De Kapitaalgroei Hypotheek is sinds 2013 niet meer verkrijgbaar en stopt definitief.

Je Kapitaalgroei Hypotheek bestaat uit een leningdeel en een opbouwdeel met een spaar- en/of beleggingsrekening. Binnenkort stopt het opbouwdeel van je hypotheek, zoals de Hypotheekaflossing uit Vermogen of de Uitgestelde Hypotheekaflossing. Dit betekent niet dat je de hele hypotheek meteen moet terugbetalen, maar je moet wel je Kapitaalgroei Hypotheek omzetten naar een andere hypotheekvorm.
Wilt u eerder in gesprek?
Heb je een Kapitaalgroei Hypotheek en wil je nu al in gesprek? Neem dan contact op met je hypotheekadviseur of stuur een e-mail naar hypotheekonderhoud@nl.abnamro.com met je contactgegevens en leningnummer. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.
Veelgestelde vragen over het beëindigen van de Hypotheekaflossing uit Vermogen of de Uitgestelde Hypotheekaflossing en het omzetten van de Kapitaalgroei Hypotheek
Waarom moet de Kapitaalgroei Hypotheek omgezet worden?
ABN AMRO werkt aan een toekomstbestendige bank. Dit betekent dat onze bedrijfsprocessen steeds digitaler worden en we ons productaanbod hierop afstemmen.
De Uitgestelde Hypotheekaflossing en Hypotheekaflossing uit Vermogen passen niet in onze toekomstgerichte strategie. Slechts een klein aantal klanten gebruikt deze producten en de investering om ze toekomstbestendig te maken is erg hoog.
We hebben andere producten die wel toekomstbestendig zijn. We begeleiden je graag bij de overstap naar een ander product, bij ons of een andere aanbieder. Eventuele kosten nemen wij voor onze rekening.
Wat betekent het stopzetten van de Hypotheekaflossing uit Vermogen of de Uitgestelde Hypotheekaflossing voor mij?
Omdat de Hypotheekaflossing uit Vermogen en de Uitgestelde Hypotheekaflossing stoppen, moet je Kapitaalgroei Hypotheek worden omgezet naar een andere hypotheekvorm. We zorgen ervoor dat je minimaal een gelijkwaardig of beter alternatief krijgt aangeboden. We begeleiden je hierbij zo goed mogelijk en lichten de beschikbare alternatieven graag toe in een persoonlijk (Beeldbankieren) gesprek. Je wordt hiervoor persoonlijk benaderd.
Ondervind ik financieel nadeel vanwege het omzetten van mijn Kapitaalgroei Hypotheek en het beëindigen van mijn Hypotheekaflossing uit Vermogen of Uitgestelde Hypotheekaflossing?
Ons uitgangspunt is dat je geen financieel nadeel mag ondervinden door het omzetten en stopzetten. Als dit wel het geval is, nemen wij dat nadeel voor onze rekening.
Blijft mijn Kapitaalgroei Hypotheek in de tussentijd ongewijzigd?
Zolang je geen brief hebt ontvangen en nog geen afspraak hebt gehad, verandert er niets aan je hypotheek. Je blijft dezelfde rente betalen en doet dezelfde maandelijkse inleg op de Hypotheekaflossing uit Vermogen of Uitgestelde Hypotheekaflossing.
Blijft mijn Hypotheekaflossing uit Vermogen of Uitgestelde Hypotheekaflossing in de tussentijd ongewijzigd?
Je kunt blijven inleggen op je spaarrekening of orders blijven doorvoeren op je beleggingsrekening totdat deze zijn beëindigd. Uiteraard ontvang je rente over je spaarsaldo totdat de Hypotheekaflossing uit Vermogen of Uitgestelde Hypotheekaflossing is opgeheven.
Zo werkt de Kapitaalgroei Hypotheek
Deze hypotheekvorm bestaat uit een leningdeel en een spaar- en/of beleggingsrekening. Voor het leningdeel van de Kapitaalgroei Hypotheek betaal je maandelijks rente. Tijdens de looptijd los je het leningdeel niet af; je betaalt het pas aan het einde van de looptijd, in één keer. Dit doe je met het vermogen dat je hebt opgebouwd op de spaar- en/of beleggingsrekening. Het kan voorkomen dat je aan het einde van de looptijd niet genoeg vermogen hebt opgebouwd om het leningdeel volledig terug te betalen. In dat geval gebruik je ander eigen vermogen of de verkoopopbrengst van je woning.
De bedragen die je spaart en/of belegt vallen in box 1 (Uitgestelde Hypotheek Aflossing) of box 3 (Hypotheekaflossing uit Vermogen). Wil je wisselen tussen sparen en beleggen, of liever in een ander beleggingsfonds beleggen? Aanpassen kost je niets.
Houd rekening met restschuld
Met de Kapitaalgroei Hypotheek loop je het risico dat je niet genoeg vermogen opbouwt tijdens de looptijd, waardoor je een restschuld overhoudt. Deze moet je altijd terugbetalen. Je kunt dit risico tijdens de looptijd verkleinen. Check online of je hypotheek betaalbaar blijft, zowel nu als in de toekomst.
Je hypotheekvorm wijzigen
Om het risico op een restschuld te verkleinen, kan een andere hypotheekvorm de oplossing zijn. Je kunt je hypotheek bijvoorbeeld omzetten naar een annuïtaire of lineaire vorm. Zo weet je zeker dat je elke maand een deel van je hypotheek aflost.
Veelgestelde vragen over de Kapitaalgroei Hypotheek
Hoe betaal ik de hypotheek terug?
Je lost de hypotheek af aan het einde van de looptijd met het vermogen dat je hebt opgebouwd op je spaar- en/of beleggingsrekening. Heb je niet genoeg vermogen opgebouwd? Dan houd je een restschuld over die je moet terugbetalen. Het risico op een restschuld is groter als je hebt gekozen voor beleggen in plaats van sparen.
Kan ik advies krijgen bij deze hypotheekvorm?
Ja, dat kan. Hiervoor betaal je wel advieskosten.
Als we je adviseren over je hypotheek, heeft dat advies geen betrekking op je beleggingen. We zullen je dus ook niet adviseren over de duurzaamheid van je beleggingen. Wil je toch graag duurzaam beleggen? Bespreek dit dan met je hypotheekadviseur of lees meer over duurzaam beleggen bij ABN AMRO.
* Onder ‘duurzaamheid’ verstaan we duurzaamheidsrisico’s en ongunstige effecten op duurzaamheidsfactoren. Duurzaamheidsrisico’s zijn gebeurtenissen of omstandigheden die betrekking hebben op mens, milieu en/of maatschappij en die (mogelijk) een negatief effect hebben op de waarde van een belegging. Duurzaamheidsfactoren geven aan dat een belegging mogelijk een negatief effect kan hebben op mens, milieu en/of maatschappij.
In welke box geef ik het vermogen op?
Box 1: In box 1 hoef je geen belasting te betalen over het opgebouwde vermogen, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Lees hier meer over op de website van de Belastingdienst.
Box 3: De voorwaarden voor box 1 gelden hier niet. Soms betaal je wel belasting over het opgebouwde vermogen.
Wat zijn de voorwaarden als ik kies om vermogen op te bouwen in box 1?
- Je hebt het geld geleend om een woning te kopen die je hoofdverblijf is.
- Je gebruikt het geld op de spaar- en/of beleggingsverzekering alleen om de lening voor je woning af te lossen.
- Het hoogste bedrag dat je tijdens de looptijd in een bepaald jaar inlegt, mag nooit meer dan 10 keer het laagste bedrag zijn dat je in een bepaald polisjaar inlegt. Doe je dat wel, dan moet je soms belasting betalen.
- De Belastingdienst bepaalt elk jaar welk bedrag je maximaal belastingvrij mag sparen. Spaar je meer? Dan betaal je belasting zodra het gespaarde bedrag wordt uitgekeerd.
Lees hier meer over op de website van de Belastingdienst.
Wat gebeurt er als ik overlijd?
Je nabestaanden kunnen onder bepaalde voorwaarden je lening aflossen of doorgaan met de lening vanuit de spaar- of beleggingsrekening. Soms moeten nabestaanden belasting betalen. Vraag een belastingadviseur om advies.
Heb je vragen over je spaar- of beleggingsrekening? Maak een afspraak met een adviseur.
Daarom een hypotheek bij ABN AMRO
Inzicht in je hypotheek
Bekijk je hypotheek veilig en makkelijk in Internet Bankieren of via de ABN AMRO app.
Zelf je hypotheek aanpassen
Je kunt zelf online je hypotheekrente aanpassen of extra aflossen.
Voordelen hypotheekklant
Als trouwe hypotheekklant heb je een streepje voor bij ABN AMRO. Bekijk voordelen bij verhuizen.