Naar de navigatie Naar de inhoud

Huis bezichtigen?

afbeelding_Checklist-bezichtigen

Huis bezichtigen: check onze 10 tips

Droomhuis gevonden? Tijd voor een bezichtiging. Maar hoe pakt u de bezichtiging aan? Waar let u op? Welke vragen stelt u? Bekijk onze 10 tips om het beste uit uw bezichtiging te halen.

Checklist woningbezichtiging

 1. Hoeveel leefruimte en slaapkamers heeft u nodig? 
  Houd ook rekening met de toekomst: komen er (meer) kinderen? Of heeft u straks een (extra) werkkamer nodig?

 2. Wat is de ligging van de tuin of het balkon? 
  Een tuin op het zuiden heeft veel zonuren, een tuin op het noorden weinig. Een oostelijke ligging betekent zon in de ochtenduren, een westelijke ligging zon in de middag en avond. En wat is de oppervlakte: een grote groene tuin of royaal terras lijkt misschien een pluspunt, maar het vergt ook veel onderhoud. Bent u bereid daar veel tijd en geld in te steken?

 3. Wat zijn de verbouwingsmogelijkheden?
  Is de indeling niet helemaal naar uw zin? Kijk dan naar de verbouwingsmogelijkheden. Kan de woning anders worden ingedeeld? Is een dakkapel of een uitbouw mogelijk? Maak een schatting van de kosten voordat u een beslissing neemt of neem een aannemer mee bij uw bezichtiging.

 4. Neem de tijd om de omgeving te verkennen 
  In welke buurt wilt u wonen en welke voorzieningen zijn voor u belangrijk? Kijk naar de samenstelling van de bewoners, maar ook naar parkeergelegenheid, scholen en winkels. Rijd ook ‘s avonds een keer door de buurt. Vraag hoelang de huizen in de buurt gemiddeld te koop staan en naar het bestemmingsplan. Dan wordt u in de toekomst niet verrast door ongewenste veranderingen.

 5. Hoe is het huis onderhouden? 
  Hoe is het houtwerk van de kozijnen? Wat is de staat van het beton en van het metselwerk? Vooral bij oudere huizen is het goed om te letten op de kosten hiervan. Vraag de verkopende makelaar tijdens de bezichtiging naar zogenoemde 'verborgen gebreken'. Hij of zij is verplicht die aan u te melden.

 6. Wat is het energielabel van het huis? 
  Dit label geeft met klassen (A t/m G) en met kleuren (groen tot en met rood) aan hoe energiezuinig een huis is. Is de woning goed geïsoleerd? Zit er dubbelglas in de ramen? Hoe oud is de centrale verwarming?

 7. Is er in een woning asbest verwerkt, of zitten er schimmels in het beton? 
  Als de verkoper hiervan op de hoogte is, moet hij dit melden. Uw makelaar kan aangeven of de woning een eventueel risicohuis is. Dit geldt overigens ook voor bodemverontreiniging. In dat geval kunt u het beste een specialist inhuren die kan beoordelen of deze zaken zich in de woning bevinden.

 8. Is de fundering nog in orde? 
  De fundering is niet zichtbaar, maar wel van groot belang. Vaak zijn er per woonwijk algemene gegevens bekend over de staat van de funderingen. In Amsterdam is zelfs een funderingscode opvraagbaar. Uw makelaar kan u aan deze gegevens helpen.

 9. Hoe zit het met Erfpacht?
  De meeste woningen in Nederland staan op eigen grond. Dat betekent dat de eigenaar ook de eigenaar is van de grond waar de woning op staat. Sommige woningen worden verkocht op basis van erfpacht. Dat betekent dat de grond van de eigenaar, vaak de gemeente, voor een bepaalde periode wordt gehuurd. Staat de woning op erfpacht? Informeer dan naar de afgekochte termijn en de overige voorwaarden van het erfpachtcontract.

 10. Hoe zit het met de Vereniging van Eigenaren?
  Koopt u een appartement? Dan krijgt u te maken met een Vereniging van Eigenaren, afgekort VvE. Lees meer over wat een VvE inhoudt .

Stap voor stap naar een hypotheek die bij u past

Huis gevonden? Gebruik dan ons hypotheek stappenplan. In 4 stappen beschrijven we de stappen voor afsluiten van uw hypotheek en krijgt u een persoonlijk hypotheekstappenplan op maat.

Wat kan ABN AMRO voor u betekenen?

Bent u enthousiast geworden na de bezichtiging? En wilt u weten wat de mogelijkheden zijn bij ABN AMRO? Wij helpen u graag bij het zoeken naar een hypotheek die bij u past.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.