Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Huis bezichtigen: 10 tips

Goed voorbereid naar de Open Huizen Dag

Op 30 september is het weer Open Huizen Dag, tussen 13.00 en 15.00 uur. Een makkelijke manier om op één dag zoveel mogelijk huizen te bezichtigen. Daarom is het goed om van tevoren vast te weten wat u kunt bieden. Bereken vast uw maximale hypotheek

Of maak een afspraak voor een financiële check, een hypotheekadviseur berekent dan wat u kunt lenen. En geeft u een document mee dat u meestuurt met uw bod. Dat geeft u én de verkoper meer zekerheid.

Huis bezichtigen: check deze 10 tips

 1. Hoeveel ruimte heeft u nodig?

  Hoeveel kamers heeft u nodig? Denk ook aan de toekomst als u op zoek gaat naar een geschikte woning: komen er (meer) kinderen of heeft u straks een werkkamer nodig? Denk ook goed na over uw financiële ruimte. Als de vraagprijs van uw droomhuis net zo hoog is als uw maximale hypotheek, heeft u geen ruimte meer om te verbouwen. 

 2. Hoe ligt de tuin of het balkon?

  Een tuin op het zuiden heeft veel zonuren, een tuin op het noorden weinig. Een oostelijk ligging betekent zon in de ochtenduren, een westelijke ligging in de middag en avond. Let ook op de oppervlakte van de tuin. Een grote tuin of terras moet u onderhouden. Bent u bereid daar tijd en geld in de steken?

 3. Kunt u verbouwen?

  Is de indeling niet helemaal naar uw zin? Kijk dan naar de verbouwingsmogelijkheden. Kunt u uitbouwen? Of een dakkapel plaatsen? Schat de kosten in voordat u besluit of neem een aannemer mee naar uw bezichtiging.

 4. Neem de tijd en verken de omgeving

  In welke buurt wilt u wonen of samenwonen? Welke voorzieningen vindt u belangrijk? Kijk bijvoorbeeld naar parkeergelegenheid, scholen en winkels. Rijd ook ’s avonds een keer door de buurt. Vraag hoelang de huizen in de buurt gemiddeld te koop staan en kijk naar het bestemmingsplan. Dan wordt u in de toekomst niet verrast door veranderingen.

 5. Hoe is het huis onderhouden?

  Kijk goed naar het houtwerk van de kozijnen. Wanneer is er voor het laatst geschilderd? Controleer de staat van het beton en metselwerk. Zitten er delen los? Zijn er afgebrokkelde stenen? Vraag de verkopende makelaar tijdens de bezichtiging naar de ‘verborgen gebreken’. Hij is verplicht die aan u te melden.

 6. Wat is het energielabel van het huis?

  Dit label geeft aan hoe energiezuinig  een huis is. Is de woning goed geïsoleerd? Zit er dubbelglas in de ramen? Hoe oud is de CV-ketel? Het energielabel gaat van A tot G. Hierbij is label A het zuinigst en G het minst zuinig.

 7. Asbest, schimmels of bodemverontreiniging?

  Zit er asbest in de woning, of zitten er schimmels in het beton? Als de verkoper dit weet, moet hij dit melden. Uw makelaar kan ook aangeven of er een kans is dat er asbest is. Een specialist kan dan beoordelen of dat echt het geval is. Dat geldt ook voor bodemverontreiniging.

 8. Hoe is de fundering?

  De fundering kunt u niet zien, maar is wel heel belangrijk. Vaak zijn er per woonwijk gegevens bekend over de staat van funderingen. In Amsterdam kunt u zelfs een funderingscode opvragen. Vraag uw makelaar naar deze gegevens.

 9. Hoe zit het met erfpacht?

  Soms bent u geen eigenaar van de grond waarop uw huis staat. Bijvoorbeeld als u een huis koopt op basis van erfpacht. U betaalt dan geld voor het gebruiken van de grond. Dit heet erfpachtcanon. Informeer hoe vaak u canon moet betalen en hoe u deze voor langere tijd kunt afkopen. Zo voorkomt u prijsstijgingen in de toekomst.

 10. Hoe zit het met de Vereniging van Eigenaren (VvE)?

  Koopt u een appartement? Of een gezamenlijke ruimte, zoals een berging of parkeerplaats? Dan krijgt u te maken met een Vereniging van Eigenaren (VvE). Lees meer over de VvE.

 

Bekijk het stappenplan

Als u een huis gaat kopen wilt u weten welke keuzes u moet maken. En hoeveel hypotheek u kunt krijgen. Bekijk het stappenplan. Overzichtelijk, begrijpelijk en passend bij uw situatie.

Bieden op uw droomhuis

Net een bezichtiging gehad? En bent u enthousiast over het huis? Zorg dat u goed voorbereid bent voordat u gaat onderhandelen.

Daarom zit u goed bij ABN AMRO

Bereken zelf uw hypotheek

Bereken snel en makkelijk zelf online uw maximale hypotheek.

Hypotheekafspraak maken

Maak een hypotheekafspraak op een tijdstip dat het u uitkomt.

Scherpe hypotheekrentes

Bekijk onze scherpe hypotheekrentetarieven.