tips voor huizenkopers en verkopers

Huis kopen of verkopen

7 tips voor kopers en verkopers

Bij het kopen en verkopen van een huis komt heel wat kijken. Waar let u op? Wat kunt u doen? Lees de 7 tips voor kopers en verkopers.

Tips huis kopen

 1. Maak een wensenlijst

  Bereken eerst hoeveel u kunt lenen voor uw huis. Dan weet u vast in welke prijsklasse u kunt zoeken. Schrijf uw wensen op. Denk aan de grootte van het huis, het aantal kamers en of u een tuin wilt. En houd ook rekening met vragen als: 

  • Is het ver van uw werk? 
  • Rijtjeshuis of vrijstaande woning? 
  • Wilt u in of juist buiten de stad wonen? 
  • Nieuwbouw of juist een jarendertigwoning?
 2. Schrijf u in bij een makelaar

  Makelaars weten vaak als eerste wanneer een woning te koop komt. Als deze past bij uw zoekopdracht laat uw makelaar u dat waarschijnlijk weten. Veel makelaars doen dat tegenwoordig via e-mail. Schrijf u ook in op funda.nl en maak een zoekopdracht aan. Zo krijgt u elke morgen een e-mail als er een woning te koop staat die aan uw zoekopdracht voldoet.
 3. Kijk kritisch naar een huis

  Gaat u een huis bezichtigen? Kijk kritisch naar een huis en probeer niet meteen verliefd te worden. Neem een waterpas en een knikker mee. Handig als u twijfelt of het huis scheef is. Check ook de kruipruimte of kelder. Als het er muf ruikt, kan dat vocht of schimmel zijn.
 4. Vraag naar verborgen gebreken

  Vraag de verkoper of makelaar naar de staat van de woning. Aandachtspunten zijn de riolering, de mogelijke aanwezigheid van asbest en de manier waarop de elektra en de fundering zijn aangelegd. De verkoper is verplicht om gebreken van de woning te noemen.
 5. Vraag naar het energielabel

  De verkoper van de woning moet u vertellen welk energielabel de woning heeft. Koopt u een zeer energiezuinige woning of wilt u de woning  juist energiezuiniger maken? Dan kunt u soms extra lenen bovenop uw maximale hypotheekbedrag. Bespreek met een adviseur wat er in uw situatie mogelijk is. 
 6. Blijf nadenken

  Een huis koopt u vaak vanuit uw gevoel. Toch is het belangrijk dat u goed blijft nadenken.
 7. Ga nog een keer kijken

  Enthousiast over een huis? Ga dan nog een keer kijken en neem familie of vrienden mee. Iemand met een frisse blik ziet misschien iets dat u de eerste keer heeft gemist. 

Tips huis verkopen

 1. Maak reclame voor uw huis

  Deel uw Funda-advertentie via social media. En vraag vrienden en familie hetzelfde te doen.
 2. Zorg voor een goede eerste indruk

  De eerste indruk is het allerbelangrijkst. En die begint al op straat. Zorg dat de stoep netjes is, de deurbel werkt en de bezoekers hun jas aan de kapstok kunnen hangen.
 3. Ruim op

  Ruim goed op en maak alles schoon. Haal zoveel mogelijk rommel en persoonlijke spullen weg. Heeft u te weinig opbergruimte? Misschien kunt u een tijdelijke berging huren. Zorg voor vrije plankruimte in kasten en op planken. Ruim ook de zolder, schuur en meterkast op. Kopers kijken overal. Was de gordijnen en zorg dat het fris ruikt.
 4. Repareren en afwerken

  Werk bedrading weg en zorg dat alles werkt: schakelaars, verlichting, sloten, enzovoorts. Repareer piepende deuren, loszittende deurklinken, lekkende stortbakken en druppelende kranen. Werk alles netjes af.
 5. Schilderen

  Schilderen doet wonderen. Kies neutrale kleuren, wit of lichte natuur- en grijstinten. Haal kleurrijke meubels en stoffering weg en gebruik een neutrale kleur beddengoed.
 6. Lucht uw huis

  Lucht het huis ruim van tevoren. Maar werk niet met luchtverfrissers of potpourri. Veel mensen vinden een geur die overheerst juist vervelend. Wat wel weer kan helpen is de geur van een pas gebakken appeltaart.
 7. Zorg voor rust

  Laat kinderen bij een vriendje spelen en zorg dat er geen speelgoed in het huis ligt. Breng huisdieren naar bekenden en zorg dat hun sporen niet te zien zijn.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Korting op uw hypotheekrente

Mogelijk 0,2% huisbankkorting bij een ABN AMRO-betaalpakket. En tot 0,15% duurzaamheidskorting bij kopen of verduurzamen van energiezuinige woning.

Gratis oriëntatiegesprek

Benieuwd naar uw mogelijkheden? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Waar en wanneer u wilt, telefonisch of via een videogesprek.

Zelf uw hypotheek beheren

In Internet Bankieren kunt u zelf uw hypotheek bekijken en aanpassen. Hulp nodig? Stel uw vraag aan chatbot Anna , of neem contact met ons op.