Er komt veel kijken bij het kopen en verkopen van een huis. Waar let je op? Wat kun je doen? Lees de 7 tips voor kopers en verkopers.
Bereken eerst hoeveel je kunt lenen voor je huis. Zo weet je in welke prijsklasse je kunt zoeken. Noteer je wensen, zoals de grootte van het huis, het aantal kamers en of je een tuin wilt. Denk ook aan:
Makelaars weten vaak als eerste wanneer een woning te koop komt. Als er een woning is die bij je zoekopdracht past, laat je makelaar het je waarschijnlijk weten, vaak via e-mail. Schrijf je ook in op funda.nl en maak een zoekopdracht aan. Zo ontvang je elke ochtend een e-mail als er een woning te koop is die aan je zoekcriteria voldoet.
Ga je een huis bezichtigen? Kijk kritisch en probeer niet meteen verliefd te worden. Neem een waterpas en een knikker mee om te checken of het huis scheef is. Controleer ook de kruipruimte of kelder; een muffe geur kan wijzen op vocht of schimmel.
Vraag de verkoper of makelaar naar de staat van de woning. Let op zaken als de riolering, mogelijke asbest, en hoe de elektra en fundering zijn aangelegd. De verkoper is verplicht om gebreken van de woning te melden.
Een huis koop je vaak op gevoel, maar het is belangrijk om goed na te blijven denken.
Enthousiast over een huis? Ga nog een keer kijken en neem familie of vrienden mee. Iemand met een frisse blik ziet misschien iets dat je de eerste keer hebt gemist.
Deel je Funda-advertentie op social media en vraag vrienden en familie om dat ook te doen.
De eerste indruk is cruciaal en begint al op straat. Zorg dat de stoep schoon is, de deurbel werkt en bezoekers hun jas aan de kapstok kunnen hangen.
Ruim goed op en maak alles schoon. Haal rommel en persoonlijke spullen weg. Heb je weinig opbergruimte? Overweeg een tijdelijke berging. Zorg voor lege planken in kasten en opbergruimtes. Ruim ook de zolder, schuur en meterkast op, want kopers kijken overal. Was de gordijnen en zorg voor een frisse geur.
Werk bedrading weg en zorg dat alles werkt, zoals schakelaars, verlichting en sloten. Repareer piepende deuren, loszittende deurklinken, lekkende stortbakken en druppelende kranen. Werk alles netjes af.
Schilderen kan veel verschil maken. Kies voor neutrale kleuren zoals wit of lichte natuur- en grijstinten. Haal kleurrijke meubels en stoffering weg en gebruik neutraal beddengoed.
Lucht het huis ruim van tevoren. Vermijd luchtverfrissers of potpourri, want sterke geuren kunnen storend zijn. De geur van een versgebakken appeltaart kan wel prettig zijn.
Laat kinderen bij een vriendje spelen en zorg dat er geen speelgoed rond ligt. Breng huisdieren naar bekenden en verwijder hun sporen.
Mogelijk huisbankkorting bij een ABN AMRO-betaalpakket. En duurzaamheidskorting bij het kopen of verduurzamen van een energiezuinige woning.
Benieuwd naar je mogelijkheden? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Waar en wanneer je wilt, makkelijk via een videogesprek.
In Internet Bankieren kun je zelf je hypotheek bekijken en aanpassen. Hulp nodig? Stel je vraag aan chatbot Anna of neem contact met ons op.