Naar de navigatie Naar de inhoud

Voor het eerst een huis kopen? Dit is het moment!

Waarom nu een goed moment kan zijn in 5 redenen

De huizenmarkt lijkt eindelijk weer kansen te bieden. Maar geldt dat ook als je voor het eerst een huis wilt kopen? Is het daarvoor nu het moment of kan je toch beter even wachten? Hier 5 argumenten waarom het nu een goed moment kan zijn om te kopen.

Lage huizenprijzen

In 2008 waren de huizenprijzen op hun 'top'. Begin 2014 waren woningen gemiddeld maar liefst zo'n 20% in waarde gedaald. De prijzen zijn echter weer aan het stijgen. Bijna in elke regio is dat het geval. De verschillen zijn echter groot. Zo zijn de huizenprijzen in Gorkum (Gorinchem) in het 2e kwartaal van 2015 gedaald met 2,8%, terwijl de prijzen in Noordoost Friesland en Den Helder Texel zijn gestegen met respectievelijk 13,5% en 16,7%.

Prijzen net als in 2012

In het 2e kwartaal van 2015 is de gemiddelde huizenprijs € 224.000,-. Dat is ongeveer hetzelfde niveau als in het 3e kwartaal van 2012. Ten opzichte van het topjaar 2008 zijn de gemiddelde prijzen nog ongeveer € 25.000,- lager.

Lage hypotheekrente

Ook de rente staat laag. Voor een rentevastperiode tot één jaar betaal je minder dan 3,3%. Zelfs langere rentevastperiodes zijn gunstig. Bij 10 jaar vast is de rente bijvoorbeeld gemiddeld minder dan 4,0%. Voor de crisis was dat nog zo'n 6%. Dat betekent dat je toen voor een hypotheek van € 200.000,-, bruto € 1.000,- per maand aan rente betaalde, terwijl dat nu zo'n € 750,- bruto per maand is. En een deel hiervan krijg je natuurlijk terug van de belasting. Naar verwachting blijft de rente voorlopig laag.

Huren wordt duurder

In sommige steden is een sociale huurwoning per vierkante meter nu al duurder dan een koopwoning. En dat verschil zal alleen maar groter worden. In 2015 stijgen de (sociale) huren tot wel 5,0%. Daarnaast wil het kabinet tijdelijke huurcontracten gaan toestaan. Hierdoor geeft huren minder zekerheid dan kopen.

Scherpere hypotheekregels in 2015

De overheid bepaalt hoeveel hypotheek je kunt krijgen ten opzichte van de taxatiewaarde van het huis. In 2015 is dat 103%. Dit percentage gaat volgend jaar naar 102%, tot uiteindelijk nog maar 100% in 2018. Dat betekent dat het steeds moeilijker wordt je kosten koper mee te financieren.

Goed overzicht

Gaat u voor het eerst een huis kopen? Door de gids 'Uw eerste koopwoning' krijgt u een goed overzicht van alles wat er bij het kopen van een huis komt kijken. Van zoektocht tot hypotheek en verzekeringen.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hypotheekadvies? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 tot 17.30 uur.

0900 - 8670 (uitleg belkosten)

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief