Naar de navigatie Naar de inhoud

Uw hypotheek oversluiten

Wat betekent het oversluiten van een hypotheek?

Is de hypotheekrente nu lager dan uw huidige hypotheekrente en wilt u ook lagere maandlasten? Of wilt u uw hypotheek juist verhogen omdat u bijvoorbeeld geld nodig heeft voor een verbouwing? In beide gevallen kan het dan voordelig zijn om uw hypotheek over te sluiten. U betaalt dan uw huidige hypotheeklening terug met een nieuwe hypotheek. U kunt zowel uw huidige hypotheek bij ABN AMRO oversluiten in een nieuwe hypotheek bij ons, maar u kunt ook met een hypotheek die u elders heeft, overstappen naar ABN AMRO.
Maak een gratis vrijblijvende afspraak om te kijken of het voor u voordelig is om uw hypotheek over te sluiten.

Wanneer is oversluiten voordelig voor u?

Of het oversluiten van uw hypotheek voor u voordelig is, hangt van veel factoren af. Vergelijk uw huidige hypotheek met een nieuwe hypotheek bij ABN AMRO. Zet de kosten op een rij en bereken of u eventueel een vergoeding moet betalen.

Vergelijk uw oude hypotheek met een ABN AMRO hypotheek

Vrouw gebruikt de tool om de maximale hypotheek te berekenen

Wilt u overstappen naar ABN AMRO? Vergelijk dan de gegevens van uw oude hypotheek met een hypotheek bij ABN AMRO. Zoek daarvoor de volgende zaken uit:

 • Hoeveel betaalt u nu per maand?

 • Hoelang blijft uw rente hetzelfde?

 • Wat is de vergoeding als u uw bestaande hypotheek eerder terugbetaalt?

 • Welke voorwaarden gelden voor u?

Wanneer is overstappen een goede keuze?

Uw hypotheek oversluiten kost geld. Toch kan het voordelig voor u zijn: bijvoorbeeld als de rente nu lager is, dan uw huidige hypotheekrente.

Let goed op de volgende zaken als u wilt overstappen:

 • Is de rente van ABN AMRO lager dan de rente die u nu betaalt?

 • Hoeveel vergoeding betaalt u als u uw hypotheek eerder terugbetaalt?

 • Welke regels gelden voor de aftrek van de hypotheekrente als u uw hypotheek oversluit?

Welke mogelijkheden zijn er?

Wilt u profiteren van de lage hypotheekrente? Er zijn meerdere manieren waarop u zelf uw hypotheek kunt wijzigen. Wij zetten voor u enkele mogelijkheden op een rij. Wilt u ook online uw hypotheekgegevens inzien? Kijk dan eens op Mijn Hypotheek.

Rentevaste periode aanpassen

Loopt binnenkort uw rentevaste periode af? Dan bepaalt u opnieuw voor welke periode u de hypotheekrente wilt vastzetten. Dat kunt u eenvoudig zelf via Mijn Hypotheek in Internet Bankieren. Advies nodig? Maak dan een afspraak.

De rentevaste periode is een vooraf afgesproken periode waarin uw rente gelijk blijft. Dit is doorgaans een periode van vijf, tien of vijftien jaar. In het algemeen geldt: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de rente.

Rentemiddeling

Wilt u tussentijds uw rente wijzigen? Maar niet in 1 keer een vergoeding betalen? Misschien is rentemiddeling dan iets voor u. Bij rentemiddeling krijgt u een nieuwe rentevaste periode met een nieuw rentepercentage. De opslag die u betaalt bovenop uw nieuwe rente kunt u uitsmeren over een langere periode.

Hoeveel kost het oversluiten van een hypotheek?

De kosten van het afsluiten van een nieuwe hypotheek

 • Advieskosten en/of afhandelingskosten

 • Hypotheekakte

 • Taxatie

 • Nationale Hypotheek Garantie

 • Vergoeding: het kan zijn dat u een vergoeding moet betalen als u uw huidige hypotheek eerder terugbetaalt.

Bereken of u een vergoeding moet betalen

Waarom betaalt u soms een vergoeding bij oversluiten?
 

Als u de hypotheek eerder aflost dan u had afgesproken, ontvangt uw hypotheekverstrekker minder rente van u dan van tevoren was afgesproken. Om de hypotheekverstrekker tegemoet te komen, betaalt u dan een compensatie. Dit wordt vaak 'vergoeding' genoemd.

Hoeveel vergoeding betaalt u?

Hoeveel vergoeding u moet betalen als u uw hypotheek oversluit, is per situatie verschillend en hangt af van de volgende factoren:

 • Is de huidige rente hoger of lager dan de rente die u nu betaalt over uw hypotheek?

 • Wat is de resterende looptijd van uw huidige hypotheek?

 • Welke rentevaste periode heeft u nu?

Als u een variabele rente heeft of als uw rentevaste periode bijna is afgelopen, is het voordeliger om over te sluiten dan als u nog aan het begin van uw rentevaste periode zit. Als uw rentevaste periode bijna is afgelopen en als de rente op dat moment erg laag is, kan het verstandig zijn alvast over te sluiten. In de algemene voorwaarden van uw hypotheek staat hoeveel vergoeding u vervolgens moet betalen. Bereken zelf of het oversluiten van uw hypotheek voor u voordelig is en hoeveel vergoeding u eventueel betaalt.

Advies nodig over het oversluiten van uw hypotheek?

Maak een afspraak

Tijdens een vrijblijvend gesprek vertelt één van onze hypotheekadviseurs u of het interessant en voordelig voor u is om uw hypotheek over te sluiten.

Zonder advies?

Als u voldoende kennis heeft van hypotheken kunt u ook zonder advies uw hypotheek oversluiten.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.