
Hypotheekrente wijzigen
Pas zelf je hypotheekrente aan
Wil je lagere maandlasten? Meer financiële zekerheid? Of je variabele rente omzetten naar vaste rente? Je wijzigt je hypotheekrente makkelijk zelf in Internet Bankieren of via de ABN AMRO app.
4 mogelijkheden voor hypotheekrente wijzigen
1. Einde rentevaste periode
Als je rentevaste periode bijna afloopt kun je nieuwe afspraken maken over je hypotheekrente. Bij vaste rentes krijg je 3 maanden van tevoren een voorstel van ons. Gebruik deze tijd om uit te zoeken of jouw hypotheek nog bij je past. Dit is het moment dat je één of meerdere leningdelen van je hypotheek zonder een vergoeding kunt aanpassen. Zo kan je maandbedrag misschien omlaag.
Kijk altijd naar de verschillende onderdelen van je hypotheek. Is het bijvoorbeeld gunstig om je hypotheek af te lossen of over te sluiten? Kun je huisbankkorting en/of duurzaamheidskorting krijgen op je hypotheekrente? Wat is beter: vaste of variabele rente?
2. Tariefklasse aanpassen (risico-opslag)
- Risico-opslag is een extra rentepercentage bovenop de basisrente van je hypotheek.
- De tariefklasse bepaalt hoeveel risico-opslag je betaalt. Hoe hoger de tariefklasse (dus hoe meer je leent ten opzichte van de waarde van je huis), hoe hoger de risico-opslag.
Is de waarde van je woning gestegen of heb je afgelost? Dan kan je hypotheek in een lagere tariefklasse vallen. Je betaalt dan misschien minder rente. In een aantal gevallen passen wij de tariefklasse als service voor je aan. Je kunt nu ook online zelf je tariefklasse berekenen en wijzigen.
3. Tussentijds rente wijzigen
Je kunt je vaste hypotheekrente wijzigen tijdens de rentevaste periode. Hier betaal je misschien een vergoeding voor, omdat we rente-inkomsten missen die we hadden verwacht. Je kunt de vergoeding op 2 manieren betalen:
- Laat de vergoeding verwerken in je nieuwe rente. Dit heet rentemiddeling. Je kiest dan voor een nieuwe rentevaste periode van 5 of 10 jaar.
- Betaal de vergoeding in 1 keer, bijvoorbeeld met spaargeld. Je betaalt dan geen rentemiddelingsopslag, maar je moet wel een groot bedrag in 1 keer betalen.
Wil je je rente tussentijds wijzigen? Bespreek je mogelijkheden met een hypotheekadviseur. De vergoeding die je betaalt kan soms hoog zijn, dus reken goed uit of je deze kosten terugverdient met een lagere rente en de nieuwe rentevaste periode.
4. Variabele rente omzetten naar vaste rente
Heb je één of meerdere leningdelen met variabele rente? Je kunt deze op elk moment zonder vergoeding omzetten naar een vaste rente. Een leningdeel met variabele rente mag je ook eerder aflossen zonder dat je daar een vergoeding voor betaalt.
Benieuwd of een vaste rente bij je past? Bekijk de voor- en nadelen van een variabele en vaste rente.

Samen bespreken we jouw mogelijkheden
Wil je weten of het aanpassen van je hypotheekrente iets voor jou is? Onze hypotheekadviseurs denken graag met je mee. Ontdek jouw mogelijkheden in een gratis oriëntatiegesprek.
Veelgestelde vragen over hypotheekrente wijzigen
Waarom zou ik mijn hypotheekrente wijzigen?
Het kan voordelig zijn om je hypotheekrente te wijzigen als de actuele rente lager is dan wat je nu betaalt. Dit kan je maandlasten verlagen. Ook kan het een goed moment om je rentevorm aan te passen, afhankelijk van hoeveel zekerheid je wenst. Met een vaste rente weet je precies waar je aan toe bent. Bij een variabele rente kun je profiteren van dalingen in de markt, maar de rente kan ook stijgen.
Wat zijn de kosten als ik mijn hypotheekrente wijzig?
Afhankelijk van je situatie, is het wijzigen van je hypotheekrente gratis of betaal je een vergoeding. Loopt je rentevaste periode af en ga je akkoord met ons nieuwe voorstel? Dan is dat gratis. Wil je tussentijds je rente wijzigen? Dan betaal je misschien een vergoeding. In sommige gevallen betaal je ook kosten. Bijvoorbeeld afhandelingskosten en/of advieskosten bij uitgebreid hypotheekadvies.
Wat is risico-opslag?
Bij het afsluiten van een hypotheek kan er sprake zijn van risico-opslag. Dit is een extra rentepercentage dat wij rekenen bovenop de basisrente. De hoogte van deze opslag hangt af van de tariefklasse waarin je valt. Tariefklassen worden bepaald door de verhouding tussen het geleende bedrag en de waarde van je huis. Hoe meer je leent ten opzichte van de waarde van je woning, hoe hoger de risico-opslag. Als je meer aflost of als je huis in waarde stijgt, kan de risico-opslag dalen. Hierdoor betaal je minder hypotheekrente en worden je maandlasten lager.
Hoe kan de tariefklasse van mijn hypotheek wijzigen?
- Wij kijken aan het eind van iedere maand of je hypotheek naar een lagere tariefklasse kan. Is dit mogelijk? Dan passen we de tariefklasse als service voor je aan, zodat je een lagere hypotheekrente betaalt.
- Is je woning meer waard geworden? Dan kun je misschien zelf je tariefklasse verlagen. In Internet Bankieren zie je bij 'Hypotheek', en dan 'Woning', de woningwaarde die bij ons bekend is. Is de woningwaarde inmiddels hoger? Lever de meest actuele woningwaarde aan en kies dan in Internet Bankieren voor Tariefklasse aanpassen. Bekijk in Internet Bankieren of de ABN AMRO app of jouw tariefklasse omlaag kan en hoe je dat precies doet.
- Loopt je rentevaste periode af? Dan krijg je van ons een nieuw voorstel waarbij we automatisch kijken of je tariefklasse omlaag kan.
Wat zijn de gevolgen voor de belasting?
Een lagere rente heeft invloed op je hypotheekrenteaftrek. Gebruik je de voorlopige teruggave van de Belastingdienst? Pas deze dan aan naar de nieuwe situatie. Ga hiervoor naar de website van de Belastingdienst.
Daarom een hypotheek bij ABN AMRO
Inzicht in je hypotheek
Bekijk je hypotheek veilig en makkelijk in Internet Bankieren of via de ABN AMRO app.
Zelf je hypotheek aanpassen
Je kunt zelf online je hypotheekrente aanpassen of extra aflossen.
Voordelen hypotheekklant
Als trouwe hypotheekklant heb je een streepje voor bij ABN AMRO. Bekijk voordelen bij verhuizen.