Naar de navigatie Naar de inhoud

Maximale hypotheek berekenen

Bereken uw maximale hypotheek en maandbedrag voor 2018

Wilt u een huis kopen en uw hypotheek berekenen? Of bent u gewoon nieuwsgierig hoeveel u in 2018 kunt lenen? Vul uw gegevens in en krijg snel een idee van uw maximale hypotheek of maandbedrag. Ook als u nog geen vast contract heeft of zzp’er bent.

Nieuw: Goed nieuws voor flexwerkers! Met een perspectiefverklaring kunt u nu al na 1 jaar een hypotheek aanvragen. Lees meer

Dit is het bedrag dat u elke maand ontvangt of moet betalen.

Hypotheek berekenen

Wilt u weten hoeveel hypotheek u in 2018 kunt krijgen om een huis te kopen? Of wilt u weten welk bedrag u per maand aan een hypotheek gaat betalen? Bereken dan eenvoudig uw maximale hypotheek of bereken de maandlasten van uw hypotheek. De berekening geeft een idee van hoeveel u kunt lenen en hoeveel u dan per maand aan uw hypotheek moet gaan betalen. Ook als u zzp'er bent, kunt u uw maximale hypotheek berekenen. Maak nu zelf al de eerste berekening en kijk of dat droomhuis werkelijkheid kan worden.

 

Maximale hypotheek en maandlasten berekend? En dan?

Nadat u uw maximale hypotheek heeft berekend, krijgt u een persoonlijke hypotheekberekening in een pdf die u kunt printen of opslaan. U weet nu hoeveel hypotheek u kunt krijgen. Na de berekening kunt u dan direct een afspraak maken voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek voor een hypotheek. Een adviseur kan dan precies voor u uitrekenen hoeveel het kopen van een nieuwe woning écht kost en hoeveel u verantwoord kunt lenen. Wilt u alvast online uw hypotheekaanvraag starten? We hebben voor u op een rijtje gezet hoe u dit zelf kunt doen.

Hoe wordt uw maximale hypotheek berekend?

De online rekentool voor het berekenen van uw maximale hypotheek, maakt gebruik van de wettelijke normen en rekenregels die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) daarvoor elk jaar opstelt.

Bij uw maximale hypotheekberekening wordt rekening gehouden met:

 • uw (gezamenlijke) inkomen, ook wel toetsingsinkomen genoemd
 • de hypotheekrente die u krijgt of de vastgestelde toetsrente
 • andere financiële verplichtingen zoals leningen of partneralimentatie
 • de woonquote: het percentage van uw toetsinkomen dat u per jaar maximaal aan hypotheekrente en aflossing mag betalen.

Als u al weet welk huis u wilt kopen, vult u de marktwaarde van het huis in, zodat deze ook bij de berekening wordt meegenomen.
Ook kunt u met de rekentool de maximale hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) berekenen.

Nationale Hypotheek Garantie
 

Welk inkomen telt mee bij uw hypotheekberekening?

 • Bruto salaris
 • Vakantietoeslag
 • 13e maand
 • Provisie
 • Overwerk
 • Onregelmatigheidstoeslag
 • Eindejaarsuitkering
 • Flexibel inkomen
 • Inkomen als zelfstandige
 • Alimentatie
 • Sociale uitkering
 • Vergoeding voor Extra Beslaglegging (VEB-toelage)

Wat kost het kopen van een huis nu echt?

Met het kostenoverzicht brengt u de kosten van het kopen van een huis in kaart:

 • De kosten op een rij: van hypotheek tot overdrachtsbelasting

 • U berekent anoniem wat u kunt lenen

 • Te printen in pdf, uw kostenoverzicht altijd bij de hand

Meer weten over het berekenen van de kosten van het kopen van een huis? Bekijk de video (0:52) en zie hoe eenvoudig het is.

 

Koopt u een bestaande woning of nieuwbouw?

Een woning kopen, kost meer dan alleen de koopsom ervan. Het type woning dat u koopt, heeft invloed op de kosten. Bij nieuwbouw heeft u bijvoorbeeld meestal geen taxatiekosten en overdrachtsbelasting. Hieronder vindt u een indicatie van de bijkomende kosten. In dit overzicht gaan wij uit van een koopsom van € 200.000,- en met een lening met Nationale Hypotheek Garantie.

Overzicht kosten Bestaande woning Nieuwbouwwoning
Leveringsakte        € 700,-
Overdrachtsbelasting    € 4.000,-
Hypotheekakte         € 650,-  € 650,-
Afhandelingskosten         € 600,-  € 600,-
Advieskosten          € 1.250,-  € 1.250,-
Taxatiekosten         € 300,-
Nationale Hypotheek Garantie      € 2.000,-  € 2.000,-
Totale kosten € 9.500,- € 4.500,-
 

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Hoeveel hypotheek u kunt krijgen, hangt af van uw inkomen. Bent u in loondienst, zzp'er of gaat u met pensioen? Een hypotheek is maatwerk. Dus ook hoe u uw geld verdient, kan invloed hebben op het bedrag dat u kunt lenen.

Maximale hypotheek en de waarde van het huis

Als u wilt weten wat uw maximale hypotheek is, wordt er ook gekeken naar de waarde van het huis dat u wilt kopen. Uw woning is namelijk het onderpand van uw lening. Vanaf 2018 mag u 100% lenen van de waarde van uw woning.

 

Hoeveel kan ik lenen?

Als u van plan bent om een huis te kopen, is het eerste dat u zich afvraagt: "Wat kan ik lenen?". De eerste stap is dan ook altijd uw hypotheek berekenen. Want pas als u antwoord heeft op de vraag "Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?", kunt u op zoek naar een huis dat binnen uw budget past. Heeft u uw maximale hypotheek berekend? Lees dan verder over wat er allemaal bij komt kijken als u een huis gaat kopen en maak een afspraak voor advies over een hypotheek bij een intermediair of met een hypotheekadviseur van ABN AMRO.

 

Hypotheekadvies via intermediair

Een intermediair is een onafhankelijke adviseur die samenwerkt met verschillende hypotheekaanbieders. Hierdoor kan hij de producten van verschillende aanbieders voor u met elkaar vergelijken.

Persoonlijk hypotheekadvies

Advies nodig over een hypotheek? Maak een afspraak op een bankkantoor. Een gratis hypotheek-oriëntatiegesprek is ook mogelijk. Waar en wanneer het u uitkomt.

Veel gestelde vragen over Hypotheken

 • Ik wil een huis kopen, waar moet ik op letten?

  Een huis kopen is een grote stap, er komt veel op u af. We staan u graag bij met het hele koopproces. Zo komt u beslagen ten ijs.

 • Wat zijn de actuele hypotheekrentes?

  We hebben in 1 overzicht de vaste en variabele hypotheekrentes voor u op een rij gezet. Zo ziet u in 1 oogopslag ons rente-aanbod.

 • Wat zijn de kosten voor hypotheekadvies?

  De kosten voor hypotheekadvies hangt af of u kiest voor het afsluiten met advies, zonder advies of met gericht advies. Bekijk dus eerst de adviesvormen, daarna wordt duidelijk wat de kosten voor hypotheekadvies zijn.

 • Ik wil mijn hypotheek oversluiten, hoe werkt dat?

  U kunt zowel uw bestaande hypotheek bij ABN AMRO oversluiten. Maar ook als u uw hypotheek ergens anders heeft afgesloten, kunt u overstappen naar ABN AMRO.

 • Kan ik mijn bestaande hypotheek verhogen?

  Als u overwaarde heeft op uw bestaande woning bestaat de mogelijkheid om uw hypotheek te verhogen. Wat daar precies bij komt kijken, hebben we voor u op een rij gezet.

Wat betekent het nieuwe regeerakkoord voor uw hypotheek?

Sinds 10 oktober is het nieuwe regeerakkoord goedgekeurd. Daarin staan onder andere maatregelen die gevolgen kunnen hebben voor uw hypotheek. Door het invullen van de 'Rutte III hypothekencheck' ziet u snel wat dat voor uw portemonnee betekent.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.