Naar de navigatie Naar de inhoud

Bankspaar Hypotheek

Stel bekijkt hun nieuwbouwwoning die nog in aanbouw is

Zeker weten dat u uw hypotheek kunt terugbetalen

Bankspaar Hypotheek

 • Sparen om uw hypotheek terug te betalen

 • De spaarrente is gelijk aan de hypotheekrente

 • Aftrekbaar van de belasting

Maximale hypotheek

Bereken hoeveel u maximaal kunt lenen

Bereken
Spaarvarken

Wat is een Bankspaar Hypotheek?

Een Bankspaar Hypotheek bestaat uit een bankspaarrekening en een hypotheeklening. Deze zijn aan elkaar gekoppeld. U betaalt elke maand hypotheekrente over uw lening, maar lost uw hypotheek gedurende de looptijd niet af. In plaats daarvan stort u elke maand geld op uw bankspaarrekening. Over de waarde van uw spaargeld krijgt u rente. Met het bedrag dat u spaart, betaalt u aan het eind uw lening terug. Weten of u de Bankspaar Hypotheek kunt afsluiten? Maak een afspraak. 

Zeker weten dat u uw hypotheek terugbetaalt

Het doel van uw bankspaarrekening is dat u met uw gespaarde geld uw hypotheek aan het eind van de looptijd kunt terugbetalen. Daarvoor moet het gespaarde bedrag dus gelijk zijn aan de hoogte van uw Bankspaar Hypotheek.

Spaarrente gelijk aan de hypotheekrente

Over de waarde op de bankspaarrekening krijgt u elke maand rente. Het rentepercentage dat u krijgt, is net zo hoog als het rentepercentage dat u betaalt voor uw lening. Dus als u 5,6% rente betaalt, krijgt u ook 5,6% rente over het gespaarde bedrag.

Lagere rente, lagere maandlast?

Heeft u een hoge rente? Dan ontvangt u een hoge vergoeding over het geld dat u spaart. Zo spaart u sneller naar uw doelkapitaal toe. Hierdoor hoeft u minder geld in te leggen om tot uw doelkapitaal te komen. Is de rente laag, dan gebeurt het omgekeerde. U betaalt minder rente over de hypotheek, maar ontvangt ook minder rente op uw spaarbankrekening. U moet dus meer geld inleggen om tot uw eindkapitaal te komen. Bekijk het rekenvoorbeeld.

Berekenen

Hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrente is aftrekbaar van uw inkomen voor de belasting. Ook daarbij kan de hoogte van de rente een rol spelen. Zo ontvangt u bij een hogere rente relatief gezien meer geld terug dan bij een lagere rente. Hierdoor kan het zijn dat uw netto maandlasten bij een lage rentestand hoger worden. Lees meer over hypotheekrente aftrekken.

Is de Bankspaar Hypotheek iets voor u?

Let op! U kunt een Bankspaar Hypotheek alleen afsluiten als u voor 1 januari 2013 een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) of een Spaarrekening Eigen Woning (SEW) had. Bel gerust het onderstaande nummer om te vragen in hoeverre u nog gebruik kunt maken van de Bankspaar Hypotheek en bijbehorende voorwaarden.

Risicometer. De risicometer attendeert u erop geen onnodig risico te lopen en de Financiele Bijsluiter te lezen. Het risico van dit product is zeer klein.

Alles over de Bankspaar Hypotheek

Wat is de Bankspaar Hypotheek?

 • Met Bankspaar Hypotheek van ABN AMRO spaart u elke maand een bedrag op de Spaarrekening Eigen Woning. Met dit bedrag betaalt u aan het eind uw lening terug.

 • Sinds 1 januari 2013 kunt u geen nieuwe Bankspaar Hypotheek meer afsluiten. Had u voor deze datum al een Bankspaar Hypotheek of een Kapitaalverzekering Eigen Woning die is gekoppeld aan een hypotheek? Dan kunt u deze Bankspaar Hypotheek of verzekering wel fiscaal geruisloos voortzetten in een nieuwe Bankspaar Hypotheek.

Voor wie is de Bankspaar Hypotheek bedoeld?

U wilt zekerheid dat u aan het einde van de looptijd uw hypotheek kunt terugbetalen.

Voorwaarden

De voorwaarden van uw hypotheek zijn belangrijk. Lees altijd de voorwaarden voordat u de hypotheekofferte tekent.

Hypotheekrente aftrekken

Per 1 januari 2013 zijn de regels voor het aftrekken van hypotheekrente van uw inkomen voor de belasting gewijzigd. Dit heeft invloed op hoeveel belastingvoordeel u heeft.

 • Bankspaar Hypotheek afgesloten voor 1 januari 2013? De rente die u betaalt, mag u aftrekken van uw inkomen voor de belasting.

 • Bankspaar Hypotheek afgesloten na 1 januari 2013? U kunt alleen een Bankspaar Hypotheek afsluiten als u voor 1 januari 2013 een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) of een Spaarrekening Eigen Woning (SEW) had.  De hypotheekrente is aftrekbaar van uw inkomen voor de belasting.

Hoeveel mag ik lenen?

 • Maximaal 100% van de marktwaarde van uw woning.

 • Hoeveel u mag lenen is afhankelijk van hoeveel u verdient.

Werkgeversverklaring

Download de werkgeversverklaring (pdf, 267kB) die uw werkgever kan invullen.

Rente

Bij de Bankspaar Hypotheek kunt u alleen kiezen voor een vaste rente. Bekijk de actuele hypotheekrente.

Hoeveel mag ik belastingvrij sparen?

Maximaal het bedrag dat de Belastingdienst elk jaar vaststelt.

Na overlijden

Als u overlijdt en uw lening is nog niet terugbetaald, kunnen uw nabestaanden het geld op de Spaarrekening Eigen Woning gebruiken om de lening terug te betalen. Vraag een belastingadviseur om advies.

Hoe lang heb ik de Bankspaar Hypotheek?

De lening heeft een looptijd van minimaal 15 jaar en maximaal 30 jaar.

BKR (Bureau Krediet Registratie)

 • Voordat u de lening krijgt, vragen wij informatie aan het Bureau Krediet Registratie.

 • Wij vragen bijvoorbeeld of u al een lening heeft. En of u uw lening altijd op tijd heeft terugbetaald.

 • Met deze informatie beslissen wij of u de lening krijgt en welk bedrag u mag lenen.

Kosten

 • Kiest u voor advies? Dan betaalt u hiervoor eenmalig advieskosten. Sluit u de hypotheek af? Dan betaalt u hiervoor eenmalig afhandelingskosten. Bekijk de tarieven.

 • Sluit u ook nog een Overlijdens Risico Verzekering (ORV) af? Dan betaalt u geen extra advieskosten hiervoor. U betaalt alleen afhandelingskosten als u een complexe verzekering afsluit. Deze kosten (€ 175,-) betaalt u per nieuwe verzekering.

Aanvragen

U kunt sinds 1 januari 2013 alleen een Bankspaar Hypotheek afsluiten als u voor 1 januari 2013 een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) of een Spaarrekening Eigen Woning (SEW) had.

Financiële Bijsluiter

Recht van hypotheek

Als zekerheid dat u de lening aan de bank terugbetaalt geeft u de bank het recht van hypotheek op een onderpand (uw woning). Het recht van hypotheek houdt in dat de bank uw woning mag verkopen als u uw verplichtingen niet nakomt.

Gedragscode

 • De Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF) beschrijft de normen voor het verantwoord verstrekken van hypotheken.

 • Download de Gedragscode op de website van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Aanvullende informatie

Wat mag u van ons verwachten als u kiest voor een hypotheek van ABN AMRO? En wat verwachten wij van u? Hoeveel kost het afsluiten van een hypotheek eigenlijk? Lees de antwoorden in het dienstverleningsdocument en maak een bewuste keuze.

Download het dienstverleningsdocument (pdf, 127kB).

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.