Naar de navigatie Naar de inhoud

Bouwdepot en uw hypotheek

Wat is een bouwdepot?

Een bouwdepot is een onderdeel van uw hypotheek. Met het geld uit het bouwdepot betaalt u de rekeningen voor de bouw of verbouwing van uw woning. Bereken eenvoudig hoeveel hypotheek met bouwdepot u krijgt of lees verder hoe een bouwdepot werkt. Heeft u al een bouwdepot? Bekijk dan de pagina 'Mijn bouwdepot'.

Zo werkt een bouwdepot

Als u een bouwdepot heeft bij uw hypotheeklening, betaalt u daaruit uw rekeningen voor uw nieuwbouwwoning, uw verbouwing of het aanbrengen van energiebesparende voorzieningen aan uw woning. Maar hoe werkt dat? We hebben voor u de stappen op een rij gezet.

De stappen van het bouwdepot

Stap 1.  Zorg dat u vooraf weet wat u aan uw verbouwing wilt uitgeven.
Stap 2.  Bereken uw maximale hypotheek inclusief verbouwing.
Stap 3.  Maak een afspraak met een hypotheekadviseur om uw bouwdepot aan te vragen.
Stap 4.  Samen met de adviseur regelt u uw bouwdepot.
Stap 5.  Aan de slag met uw verbouwing. Bekijk hoe u kunt declareren uit uw bouwdepot.

Wat is nog meer handig om te weten over uw bouwdepot?

Voordat u overgaat tot het aanvragen van het bouwdepot hebben we nog wat handige informatie voor u. Goed om te weten voor u het bouwdepot aanvraagt.

Goed om te weten

 • Vanaf 1 januari 2018 mag uw hypotheek inclusief bouwdepot maximaal 100% van de waarde van uw woning na verbouwing  zijn.
 • Uw hypotheek mag maximaal 106% van de waarde van uw woning zijn, als u het bedrag boven 100% van de waarde besteedt aan energiebesparende voorzieningen voor uw woning.
 • De taxateur stelt de waarde van uw woning na verbouwing vast.
 • De verbouwing moet uw huis verbeteren zodat het echt meer waard wordt.
 • Zaken die aan het huis vastzitten, zoals een keuken, badkamer of een nieuwe vloer mogen uit het bouwdepot betaald worden, uw inboedel niet.
 • Kosten die u maakt voor bijvoorbeeld de aannemer en elektricien mogen ook uit het bouwdepot betaald worden.
 • Het aanvragen van een bouwdepot zou ook zonder advies kunnen.
 • De looptijd van het bouwdepot is 1,5 jaar.

Bouwdepot aanvragen

Wilt u een bouwdepot aanvragen voor een verbouwing of de aankoop van een nieuwbouwwoning? Ga dan eerst in gesprek met een hypotheekadviseur over uw mogelijkheden. Maak een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. Vul het afspraakformulier in en een adviseur neemt contact met u op om een afspraak te maken.

Meer informatie over het bouwdepot

We leggen u graag uit hoe een bouwdepot precies werkt. Lees meer over de regels, minimum bedragen en de looptijd van een bouwdepot.

Wat zijn de regels voor betalingen uit een bouwdepot?

Uit uw bouwdepot mag u alleen kosten betalen die echt voor de bouw, verbouwing of energiebesparende voorzieningen gebruikt worden. Dit zijn de kosten voor alle 'vaste' zaken. Dat zijn materialen die u niet mee kunt nemen bij een verhuizing. Zo mag een tegelvloer in de douche wel uit het bouwdepot betaald worden, maar gordijnen niet.
Kosten die u maakt voor bijvoorbeeld de aannemer en elektricien mogen ook uit het bouwdepot betaald worden. Twijfelt u of bepaalde kosten uit het bouwdepot betaald mogen worden? Vraag dit dan altijd even bij ons na, voordat u de kosten gaat maken.

Wat is de looptijd van een bouwdepot?

In eerste instantie krijgt u een bouwdepot voor 1,5 jaar. Na ongeveer 1 jaar en 3 maanden, krijgt u bericht dat uw bouwdepot binnenkort afloopt. U kunt het dan nog met een halfjaar verlengen. Het maximum is dus 2 jaar.

Bij een verlenging van 6 maanden ontvangt u het laatste half jaar geen rente meer over het bedrag dat in uw bouwdepot staat.

Bouwdepot in 2018

Hoeveel u mag lenen voor een hypotheek, en dus ook voor een bouwdepot, hangt af van de wettelijke regels die elk jaar kunnen verschillen. Bekijk hoeveel u in 2018 kunt meefinancieren in uw hypotheek.

Bouwdepot in 2018

Het percentage van de waarde van uw woning dat u mag lenen is gedaald. In 2017 mocht u nog 101% van deze waarde financieren met een hypothecaire lening. In 2018 is dit gedaald tot 100%. U mag maximaal 106% van de waarde van uw woning financieren, als u het bedrag boven 100% van de waarde besteedt aan energiebesparende voorzieningen voor uw woning.

Verschil bouwdepot bij nieuwbouw of verbouwing

Een bouwdepot kan bij de aankoop van een nieuwbouwwoning of bij een verbouwing of verduurzaming van uw huidige woning. Het verschil is de uitbetaling van declaraties en wat er bij u wordt afgeschreven.

Declaraties bouwdepot nieuwbouwwoning

Als u een nieuw huis laat bouwen of een nieuwbouwwoning koopt, sluit u op het moment van aankoop een hypotheek af voor het hele bedrag. Dat bedrag wordt in een bouwdepot gestort.
U betaalt vanuit het bouwdepot in termijnen de kosten voor de nieuwe woning aan de bouwer of aannemer. U betaalt met de eerste termijn een bedrag voor de grond. Tijdens de bouw betaalt u de volgende termijnen. De laatste termijn betaalt u na de oplevering van uw nieuwe woning.

Bij nieuwbouw betaalt ABN AMRO de rekeningen rechtstreeks aan de bouwer of aannemer. Rekeningen van leveranciers betaalt ABN AMRO aan u uit. U betaalt vervolgens zelf de leverancier.

Over het geld in uw bouwdepot krijgt u een rentevergoeding. Het rentepercentage daarvan is meestal gelijk aan de hypotheekrente die u moet betalen over de opgenomen bedragen.

Afschrijvingen bouwdepot nieuwbouw

Tijdens de looptijd van het nieuwbouwdepot schrijven wij maandelijks een bedrag af van uw rekening. Dit bedrag bestaat uit aflossing en/of rente.
Van de rente die u betaalt, trekken wij elke maand achteraf de rentevergoeding die u ontvangt af. Naarmate u meer opneemt, daalt de rentevergoeding die u ontvangt. Hierdoor stijgt het bedrag dat wij maandelijks afschrijven. Wijzigt het bedrag dat wij afschrijven? Dan ontvangt u vooraf bericht wat het bedrag van de komende afschrijving wordt. 

Voorbeeld:
Uw maandbedrag is € 600-. Hiervan is € 525,- rente en € 75,- aflossing. De rentevergoeding over uw bouwdepot is € 400,-. Dan bent u ons € 525,- - € 400,- = € 125,- rente verschuldigd. Het bedrag dat wij van uw rekening afschrijven is dan € 75,- + € 125,- = € 200,-. 

Declaraties bouwdepot verbouwing

Wilt u uw huidige woning verbouwen of energiebesparende voorzieningen aanbrengen, maar heeft u daar niet genoeg spaargeld voor? Dan is het vaak mogelijk om (een deel van) de verbouwing mee te financieren in uw hypotheek. Het deel voor de verbouwing wordt dan in een bouwdepot geplaatst. Vanuit het bouwdepot betaalt u dan in 1 keer of in delen de verbouwing aan de aannemer.
Bij een bouwdepot voor een verbouwing of het aanbrengen van energiebesparende voorzieningen betaalt ABN AMRO de declaraties aan u uit. U betaalt vervolgens zelf de aannemer of de leverancier.

Afschrijving bouwdepot verbouwing

Tijdens de looptijd van het verbouwdepot schrijven wij elke maand de volledige maandtermijn voor uw lening van uw bankrekening af.

Bouwdepot berekenen

Hoeveel kunt u lenen in een bouwdepot? Vanaf welk bedrag kan dit en wat is het verschil bij een hypotheek met of zonder NHG?

Nationale Hypotheek Garantie

Hoeveel mag ik lenen in een bouwdepot?

Bij het bepalen van het deel van uw verbouwing dat u mag meefinancieren in uw hypotheek, wordt vooral gekeken naar de waarde van uw woning. Een taxateur stelt vast wat de waarde van uw woning na de verbouwing zal zijn.

Hoeveel u kunt lenen voor uw nieuwbouwwoning of verbouwing in een bouwdepot, hangt af van:

 • uw eventuele hypotheeklening op uw huidige woning

 • de eventuele overwaarde op uw huidige koophuis

 • of u een (nieuwe) hypotheeklening kunt terugbetalen

 • hoeveel u mee mag financieren voor uw verbouwing.

Welk bedrag gaat in een bouwdepot?

Het bedrag van uw lening dat nodig is voor de verbouwing of de bouw van de woning of het aanbrengen van energiebesparende voorzieningen stort de bank in een bouwdepot.

 • Is dit bedrag minder dan € 7.500 en heeft u een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan maken wij dit direct naar u over. U hoeft dan geen rekeningen naar ons te sturen. Het is wel de bedoeling dat u de rekeningen bewaart. Het kan zijn dat de Belastingdienst hiernaar vraagt. Dit geldt niet als u een lening heeft voor energiebesparende voorzieningen. Het bedrag wordt dan, ook als dit minder is dan € 7.500, in een bouwdepot gehouden.

Voorbeeld bouwdepot bij uw hypotheek

Stel: u heeft een hypotheek van € 200.000 en uw woning is inmiddels € 240.000 waard. U wilt graag een uitbouw laten plaatsen van € 20.000. Dit kunt u dan meefinancieren door uw huidige hypotheek te verhogen met € 20.000. Deze € 20.000. wordt dan op een aparte rekening in een bouwdepot geplaatst.
Omdat u overwaarde op uw woning heeft van € 40.000, is het op basis van de waarde van uw woning geen probleem om uw hypotheek te verhogen. We bekijken wel of de maandlasten voor de verhoging van uw lening ook betaalbaar voor u zijn.

Bereken uw bouwdepot

Bereken zelf online hoeveel u kunt lenen en wat uw maandlasten ongeveer zullen worden. Dan krijgt u alvast een idee van uw mogelijkheden. Vervolgens kunt u een afspraak maken voor een oriënterend gesprek. Dat kan telefonisch, via Beeldbankieren of op een kantoor bij u in de buurt.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.