Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Woningmarktmonitor januari 2024

Lagere rentes, hogere lonen: de woningmarkt komt weer op gang!

24 januari 2024, door Bram Vendel, econoom bij ABN AMRO.

"De vooruitzichten en verwachtingen voor de huizenmarkt in 2024 zijn een stuk positiever dan vorig jaar. De huizenprijzen stijgen weer, doordat de hypotheekrente sinds oktober daalt en de inkomens stijgen. We verwachten voor 2024 een verdere daling van de hypotheekrente en een verdere stijging van de huizenprijzen", aldus Bram Vendel, econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO, in de nieuwste Woningmarktmonitor van januari 2024 .

 

Huizenprijzen stijgen verder in 2024 én 2025

De huizenmarkt leeft weer op. Sinds vorig jaar zomer zijn de huizenprijzen aan het stijgen. De inflatie daalt en de lonen stijgen verder. Doordat er in verhouding weinig huizen te koop staan, zorgt dat er samen voor dat de huizenprijzen verder omhoog gaan. We verwachten voor 2024 een stijging van 4%, in plaats van 2,5% die we eerder voorspelden. In 2025 zullen de huizenprijzen naar verwachting verder stijgen met 3,5%.

Hypotheekrente daalt

De 10-jaars rente op Nederlandse staatsleningen is sinds oktober 2023 in twee maanden tijd bijna 1% gedaald. We denken dat de 10-jaars rente eind dit jaar uitkomt op 2,40%. In het verlengde daarvan zijn ook de hypotheekrentes met een looptijd van 5 jaar of langer gedaald met gemiddeld bijna 0,5% ten opzichte van oktober vorig jaar. Daarmee staan de hypotheekrentes met een lange rentevastperiode op hetzelfde niveau als halverwege 2022. Mede door de recente rentedaling zijn koopwoningen nu beter betaalbaar geworden.

Aantal woningaankopen gaat ook stijgen

Het aantal woningverkopen zal in 2024 naar verwachting stijgen met 0,5%, in plaats van dalen met 2,5% zoals we eerder dachten. In 2025 zullen ze nog eens verder stijgen met 3%. Bij stijgende woningprijzen en lagere hypotheekrentes zullen verkopers, in tegenstelling tot het afgelopen jaar, eerder een nieuwe woning kopen voordat zij hun huidige woning hebben verkocht. Dit zal zorgen voor een snellere verkooptijd en met als resultaat een hoger aantal woningverkopen. Het aantal woningen dat te koop staat, daalt weer. De belangstelling onder kopers is toegenomen waardoor zij weer eerder tegen elkaar opbieden. Daardoor worden woningen weer vaker boven de vraagprijs verkocht en daardoor zal ook de gemiddelde verkoopprijs verder stijgen.

Nieuwbouw blijft nog steeds achter

De stijging van het aantal woningverkopen is wel beperkt doordat er nog steeds weinig nieuwbouwwoningen worden opgeleverd. Door aanhoudende problemen bij nieuwbouw blijft het aanbod achter bij de vraag. Het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen blijft in 2024 én 2025 ver beneden de 100.000 woningen die het kabinet graag zou willen zien. Meer huishoudens zullen hierdoor moeite hebben om een passende woning te vinden en de doorstroming zal daardoor achterblijven.

Nieuwe leennormen

De nieuwe leennormen voor 2024 zorgen ervoor dat de maximale hypotheek voor veel mensen iets lager is dan vorig jaar. Wel kan er voor woningen met een goed energielabel meer worden geleend. Verder zullen wijzigingen in de leennormen de bereikbaarheid van koopwoningen doen verbeteren. Vanaf dit jaar mogen ook alleenstaanden met een inkomen boven de € 31.000 meer lenen. Naast alleenstaanden zullen oud-studenten profiteren van de wijziging in de berekening van de studieschuld. In plaats van de originele studieschuld wordt dit jaar de daadwerkelijke hoogte van de studieschuld als uitgangspunt genomen, waardoor oud-studenten die veel hebben afgelost, profiteren.

Familiehypotheek

Starters kunnen dit jaar geen gebruik meer maken van de schenkingsvrijstelling. De schenkingsvrijstelling, die voorheen bekend stond als de jubelton, is in 2024 volledig afgeschaft. Starters kunnen nog wel blijven profiteren van de familiehypotheek. In Nederland is het mogelijk om een hypotheeklening af te sluiten bij familie of vrienden. Nu de jubelton volledig is afgeschaft, zal deze vorm van financiering populairder worden.

Highlights uit deze woningmarktmonitor

Hypotheekrente daalt verder

Huizenprijzen stijgen in 2024 met 4%

Meer kansen voor starters en alleenstaanden