Geld besparen als student

Tips voor geld besparen

Studeren is duur. Je hebt je vaste lasten, wilt af en toe wat leuks doen en je hebt weinig tijd om te werken. Tóch zijn er manieren om je studentenleven goedkoop te houden, dan kun je misschien zelfs wat sparen voor de toekomst. Een paar tips op een rij.

Weet hoe je ervoor staat

Het is belangrijk om te weten hoeveel geld er maandelijks binnenkomt en hoeveel je uitgeeft en waaraan. Maak een overzicht en noteer aan de ene kant al je inkomsten en aan de andere kant al je uitgaven. Bij je uitgaven gaat het om de algemene kostenposten en om alle kleine uitgaven. Houd eens een maand lang bij waar je geld aan uitgeeft (bioscoop, kroeg, cadeautjes, etc.). Zo zie je waar je je geld, naast je vaste lasten, misschien min of meer ongemerkt aan uitgeeft.

Een voorbeeld van zo'n overzicht:

Inkomsten Uitgaven
Bijdrage ouders +100 Huur -350
DUO +167 Collegegeld -167
Bijbaan +300 Boodschappen -150
Etc. Bioscoop -20
Uit eten -45
Etc.

Geen zin zelf een overzicht te maken? Gebruik de Grip-app! Die is gratis bij je Studenten Pakket van ABN AMRO. In Grip kun je terugzien hoeveel je hebt uitgegeven en waaraan; de app deelt je uitgaven automatisch in. En wil je ergens minder aan uitgeven? Stel er dan van tevoren een budget voor in. Je krijgt dan een seintje als je er bijna boven zit.

Besparen op dagelijkse uitgaven

Heb je een overzicht gemaakt? Kijk dan nu waarop je kunt besparen. Enkele tips:

  • Bespaar op eten door te koken voor meerdere mensen en de kosten te splitten. Of door grote hoeveelheden te koken en in te vriezen. Let natuurlijk ook op aanbiedingen.
  • Neem vaker je lunch mee, in plaats van dat je naar de kantine gaat.
  • Ga na hoe vaak je gebruik maakt van je abonnementen (krant, tijdschriften, tv, etc.) en kijk of je ze niet beter kan opzeggen of delen met huisgenoten.
  • Loopt je telefoonabonnement bijna af? Misschien wil je nu Sim Only. Dit is goedkoper dan een nieuw abonnement met telefoon en duurzamer.

Toeslagen aanvragen

Als student heb je bijna altijd recht op zorgtoeslag. Dit is een bijdrage voor je zorgverzekering. Het bedrag hangt af van jouw persoonlijke situatie. Hoe meer je verdient, hoe lager de bijdrage. Soms kun je ook huurtoeslag aanvragen. Je moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je in een zelfstandige woning wonen. Vraag je toeslag aan via Mijn Toeslagen.

Studentenkorting

Als student krijg je vaak studentenkorting. Bijvoorbeeld bij museums, de bioscoop, restaurants, winkels en evenementen.

Studenten betalen bij ABN AMRO ook minder. Zo krijg je bij het Studenten Pakket een betaalrekening, betaalpas en paslezer voor Internet Bankieren voor € 0,- per maand.

Geld over? Begin met sparen!

Houd je na deze tips geld over aan het einde van de maand? Zo spaar je tijdens je studie.

 

Meer tips!

Nog niet uitgelezen? Dat komt goed uit, we hebben namelijk meer tips voor het regelen van je geldzaken voor, tijdens en na je studie.