Verzekeringen voor studenten

Ga je voor het eerst op kamers? Dan is het goed om even naar je verzekeringen te kijken. Zo moet je vanaf je 18e zelf een ziektekostenverzekering afsluiten. Verder zijn een paar andere verzekeringen ook verstandig om af te sluiten.
 

Zelf een verzekering afsluiten of verzekerd via je ouders?

Hebben je ouders een Aansprakelijkheidsverzekering of Doorlopende Reisverzekering van ABN AMRO? Dan ben je tot je 27e jaar automatisch meeverzekerd, ook als je op kamers woont. Sluit deze en eventuele andere verzekeringen anders zelf af. Als student krijg je korting op een Studentenverzekering

Zorgverzekering is verplicht

Als je 18 jaar wordt, moet je zelf een zorgverzekering afsluiten en val je dus niet meer automatisch onder die van je ouders. Een zorgverzekering vergoedt alle kosten van je huisarts en een deel van de kosten voor medicijnen en het ziekenhuis. Je kunt je ook aanvullend verzekeren. Bijvoorbeeld voor de tandarts en fysiotherapie. Je zorgverzekering sluit je af bij een zorgverzekeraar . Heb je een maand na je 18e jaar nog geen ziektekostenverzekering afgesloten? Dan krijg je een boete én moet je alle medische kosten zelf betalen.

Kosten en zorgtoeslag
Je betaalt ongeveer € 110 per maand premie plus eventueel de kosten van je aanvullende verzekering. Gelukkig heb je meestal recht op van maximaal € 104 per maand. De zorgtoeslag vraag je aan bij Mijn toeslagen van de Belastingdienst.

Meer inkomen? Geef het door
Let op: ga je meer verdienen omdat je bijvoorbeeld bijna bent afgestudeerd? Zorg dan dat je je nieuwe inkomen direct doorgeeft aan de Belastingdienst. Anders moet je straks in één keer grote bedragen terugbetalen.

Welke verzekeringen zijn verstandig maar niet verplicht?

Aansprakelijkheidsverzekering
Met een Aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor schade die je per ongeluk veroorzaakt. Bijvoorbeeld als je met je fiets een kras maakt op een auto. Of als je een drankje laat vallen over de laptop van iemand anders.

Inboedelverzekering
Een inboedelverzekering is slim als je op kamers woont. Met deze verzekering zijn je spullen in huis verzekerd tegen schade door brand, diefstal, inbraak, water en storm. Ook je dure laptop, computer of tablet zijn verzekerd tegen diefstal en schade. 

Reisverzekering
Maak je vaak reisjes naar het buitenland? Dan is een doorlopende reisverzekering slim. Sluit een kortlopende reisverzekering af als je maar af en toe op vakantie gaat. Twijfel je over welke reisverzekering het beste bij je past? Vul dan de Reisverzekering Vergelijker in.

Wist je dat je met een Studenten Credit Card ook verzekerd bent? Bijvoorbeeld als je vlucht geannuleerd wordt, of een festival wordt afgelast. Lees waarom een creditcard handig is op vakantie.

4 redenen om een studentenverzekering af te sluiten

5 redenen voor een Studentenverzekering

Als je gaat studeren, komt er veel op je af. Helemaal als je op kamers gaat wonen. Check dan ook je verzekeringen. Er genoeg redenen een Studentenverzekering af te sluiten.