Verzekeringen voor studenten

Ga je voor het eerst op kamers en ben je nog niet verzekerd? Bekijk dan het overzicht van mogelijke verzekeringen. Dan zie je welke verplicht zijn en welke verstandig.

Verplicht verzekerd: zorgverzekering

Als je 18 wordt, moet je verplicht een zorgverzekering aanvragen. Dat moet je binnen 1 maand doen anders krijg je een boete. Met een zorgverzekering verzeker je je tegen ziektekosten. Alleen de basisverzekering is verplicht. Dat kost je zo’n € 100,- per maand. Gelukkig gaat daar vaak de zorgtoeslag nog vanaf. Je kunt ook een aanvullende verzekering afsluiten. Bijvoorbeeld als je weet dat je extra kosten gaat maken voor bepaalde medicijnen, de tandarts of de opticien. Je zorgverzekering sluit je af bij een zorgverzekeraar

Zorgtoeslag
De zorgtoeslag is een bijdrage aan de kosten van je zorgverzekering. Als student heb je bijna altijd recht op zorgtoeslag. Hoeveel hangt af van je inkomen. Hoe meer je verdient, hoe minder toeslag je krijgt. Je ontvangt maximaal € 99 per maand. De zorgtoeslag vraag je aan bij Mijn toeslagen van de Belastingdienst.

Meer inkomen? Geef het door
Let op: ga je meer verdienen omdat je bijvoorbeeld bijna bent afgestudeerd? Zorg dan dat je je nieuwe inkomen direct doorgeeft aan de Belastingdienst. Anders moet je straks in één keer grote bedragen terugbetalen.

Verstandig maar niet verplicht

Aansprakelijkheidsverzekering
Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar wel verstandig. Deze verzekert je tegen schade die je per ongeluk maakt. Stel je voor: je fietst iets te dicht langs een auto en maakt een kras. Of je laat bij iemand een drankje vallen over zijn dure laptop. Fijn als je daarvoor dan verzekerd bent.

Inboedelverzekering
Een inboedelverzekering is ook niet verplicht, maar wel handig. Met deze verzekering zijn je spullen in huis verzekerd tegen schade door brand, diefstal, inbraak, water en storm.

Laptopverzekering

Naast de inboedel- en buiten-de-deur-verzekering, is er een aparte laptopverzekering . Hiermee verzeker je je laptop tegen diefstal en schade. Vaak ook als je de schade zelf veroorzaakt. Een heel specifieke verzekering dus, handig als je laptop je meest waardevolle bezit is.

Reisverzekering
De kans is groot dat je bent of was meeverzekerd op de reisverzekering van je ouders. Vraag dat even na en kijk of er dan iets verandert als je op kamers woont. Maak je vaak reisjes naar het buitenland? Dan is een doorlopende reisverzekering slim. Ga je maar af en toe op vakantie? Sluit voordat je weggaat, een kortlopende reisverzekering af die ingaat op de eerste dag van je vakantie of nét daarvoor. Twijfel je over welke reisverzekering het beste bij je past? Vul dan de Reisverzekering Vergelijker in.

Wist je trouwens dat je met een Studenten Credit Card ook verzekerd bent? Bijvoorbeeld als je vlucht geannuleerd wordt, of een festival wordt afgelast. Lees waarom een creditcard handig is op vakantie

Studentenkorting

Als student krijg je meestal korting op verzekeringen. Vooral als je verzekeringen combineert. Zo kost een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering in één maar € 3,53 per maand bij een ABN AMRO Studentenverzekering.

Wil je weten wat je nog meer moet regelen als je gaat studeren? Lees het stappenplan voor beginnende studenten.