Geld besparen als student

Tips voor geld besparen

Studeren is duur. Je hebt je vaste lasten, wilt af en toe wat leuks doen en je hebt weinig tijd om te werken. Tóch zijn er manieren om je studentenleven goedkoop te houden, dan kun je misschien zelfs wat sparen voor de toekomst. Een paar tips op een rij.

📚 Bespaar op je dagelijkse uitgaven

  • Kook voor je vrienden en split de kosten
  • Kook grote hoeveelheden en vries porties in 
  • Neem lunch mee, en laat die kroket in de kantine liggen 
  • Deel krant- of tijdschriftabonnementen met je huisgenoten
  • Neem een sim only abonnement
  • Vergelijk jaarlijks je zorgverzekering 
  • Koop tweedehands studieboeken
  • Vraag zorgtoeslag aan 
  • Check of je recht hebt op huurtoeslag
  • Lees alle tips voor als je op kamers gaat

🏈 Studentenkorting

Als student krijg je vaak studentenkorting. Bijvoorbeeld bij sportclubs, musea, bioscoop, restaurants, concertzalen en evenementen.

Studenten betalen bij ABN AMRO ook minder. Zo krijg je bij het Studenten Pakket een betaalrekening, betaalpas en paslezer voor Internet Bankieren voor € 0,- per maand.

🤔 Weet jij hoe je ervoor staat?

Inzicht in je financiën is het halve werk. Maar zo'n overzicht maak je niet even snel. Daar helpen wij je dan weer mee. Met de Grip app kun je precies zien hoeveel je hebt uitgegeven en waaraan. Je kunt ook budgetten instellen, handig voor als je wilt weten als je bijna aan je financiële plafond zit. 

Om alvast een schatting te geven hebben we hieronder de gemiddelde inkomsten en uitgaven voor een student onder elkaar gezet. 

Inkomsten Uitgaven
Bijdrage ouders +100 Huur -417
DUO +167 Collegegeld -167
Bijbaan +300 Boodschappen -181
Etc. Uit eten -45
Etc.

💸 Toeslagen aanvragen

Als student heb je bijna altijd recht op zorgtoeslag. Dit is een bijdrage voor je zorgverzekering. Het bedrag hangt af van jouw persoonlijke situatie. Heb je een baantje? Hoe meer je verdient, hoe lager de bijdrage. Soms kun je ook huurtoeslag aanvragen. Je moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je in een zelfstandige woning wonen. Vraag je toeslag aan via Mijn Toeslagen.

👛 Geld over? Begin met sparen!

Houd je na deze tips geld over aan het einde van de maand? Zo spaar je tijdens je studie.

Studenten Pakket

Betalen met je vingerafdruk of betaalalerts instellen voor je stufi: met het gratis Studenten Pakket wordt het studentenleven nét iets makkelijker.

Studentenverzekering

Een ongeluk gebeurt juist wanneer je het niet verwacht. Als je op kamers woont, is het handig om je inboedel te verzekeren. Met de Studentenverzekering bijvoorbeeld. Daarmee is ook meteen je aansprakelijkheid gedekt. 

Alle tips voor studenten

Ga je studeren? Lekker bezig! Daar komt nogal wat bij kijken. Daarom geven wij je alvast wat tips zodat je goed voorbereid  bent.