Tips om te sparen tijdens je studie

Hoe kan ik sparen als student?

Als student leef je natuurlijk met de dag. De toekomst is nog ver weg, dus waarom zou je daar nu al voor sparen? We begrijpen dat je zo denkt, maar toch is sparen zo gek nog niet. Alleen, hoe begin je met sparen?

 

Redenen om geld te sparen

Een beetje vooruitkijken kan heus geen kwaad. Het is slim om een buffer te hebben voor noodgevallen. Of als je straks bijvoorbeeld met je scriptie bezig bent, en even geen bijbaantje meer kunt hebben. Het geeft je ook een vliegende start als je straks je eerste huis wilt kopen. Spaar daarom altijd, al is het maar een klein beetje. Iedere maand een hap uit je budget, dat voelt natuurlijk niet lekker. Daarom hebben we 4 handige hulpmiddelen voor je.

Ongemerkt sparen, slim! Lees deze spaartips

 1. Open een spaarrekening

  Zoals Direct Sparen bijvoorbeeld. Een spaarrekening geeft je opties om bijvoorbeeld automatisch te sparen of Pinsparen. Aan het openen van Direct Sparen zijn geen kosten verbonden.

 2. Automatisch sparen

  Als je inkomsten hebt, komen die meestal op een vast moment in de maand. Het is slim om steeds als je bijvoorbeeld salaris krijgt, meteen een vast bedrag opzij te zetten. Als je dit instelt via automatisch sparen, heb je het niet eens door.

 3. Pinsparen

  Iedere keer dat je pint, spaar je een percentage van het bedrag op je spaarrekening. Je kunt zelf kiezen welk percentage van het pinbedrag naar je spaarrekening moet. Dit stel je van tevoren in. Geef je bijvoorbeeld € 25 uit aan boodschappen? Dan betaal je bij 1% € 0,25 extra bij het afrekenen. Dit extra bedrag wordt automatisch bijgeschreven op je spaarrekening. Je merkt hier bijna niets van en zo bouw je toch iets op.

 4. Beleggen in plaats van sparen?

  Jazeker, ook als student kun je gaan beleggen. Hier zit natuurlijk wel meer risico aan dan aan sparen, dus laat je goed adviseren. Begin met een klein bedrag en/of een klein risico. Bekijk eerst of beleggen iets voor jou is.

 

Geen geld over?

Misschien denk jij wel; ‘Allemaal leuk en aardig, maar ik heb helemaal geen geld over om te sparen!’ Daar helpen we je graag bij. Met wat kleine aanpassingen in je levensstijl en als je er even een avondje ervoor gaat zitten, lukt het jou ook om te sparen.

 

Meer tips!

Nog niet uitgelezen? Dat komt goed uit, we hebben namelijk meer tips voor het regelen van je geldzaken voor, tijdens en na je studie.
Tips en informatie voor studenten

Beleggen tijdens je studie

"Probeer wat geld apart te zetten, dan heb je later iets achter de hand". Een goed advies is het zeker. Maar kun je naast sparen ook kiezen voor beleggen als je jong bent?