Je studie betalen met een studielening

Ga je studeren en op kamers, dan ben je geld kwijt aan collegegeld, studieboeken, huur, verzekeringen, boodschappen en natuurlijk leuke dingen. Dat kost allemaal geld. Misschien betalen je ouders een groot deel daarvan of heb je spaargeld of werk je naast je studie. Wil je toch nog wat meer te besteden hebben? Dan kun je lenen van de overheid. Hieronder lees je hoe het werkt.

 

Je ouders zijn wettelijk verplicht jou tot je 21ste financieel te ondersteunen. Maar als student op kamers ben je al gauw € 1.210 per maand kwijt (inclusief collegegeld). Het is niet zo gek als je een deel daarvan zelf moet ophoesten. Ideaal is natuurlijk als je spaargeld hebt of je naast je studie genoeg kunt werken om alles te betalen. Dat lukt lang niet iedereen. 94% van studenten ontvangt daarom een vorm van studiefinanciering.

Wat is een aanvullende beurs?

Je komt in aanmerking voor een aanvullende beurs als je ouders niet of nauwelijks kunnen bijdragen aan je studie. Die beurs wordt een gift als je je studie binnen 10 jaar afrondt.  Check of je in aanmerking komt voor een aanvullende beurs .

Wat is een studentenlening?

Heb je geen recht op een aanvullende beurs? Dan kun je een studentenlening aanvragen bij DUO. Dat kan ook als je je aanvullende beurs wilt aanvullen met een lening. Je leent dan van de overheid tegen een studententarief. Je moet een studentenlening altijd terugbetalen. Je begint daar 2 jaar na je afstuderen mee. Je kunt tot € 867,92 (in 2020) per maand lenen. Er geldt geen minimumleeftijd, maar je mag bij het aanvragen niet ouder zijn dan 30 jaar.

Wat is collegegeldkrediet?

Collegegeldkrediet is een lening om je collegegeld te betalen. Dit krediet kun je naast een studentenlening aanvragen. Het is nooit hoger dan het collegegeld dat je moet betalen. Dit verschilt per studie en is ongeveer € 173 per maand.

Wat is het studentenreisproduct?

Met een studentenreisproduct reis je standaard gratis doordeweeks met het openbaar vervoer. Je kunt ook kiezen voor gratis reizen in het weekend, als dat handiger voor je is. Het studentenreisproduct is een lening van € 98,72 (in 2020) per maand. Studeer je binnen 10 jaar af? Dan wordt het een gift. Dan hoef je het dus niet terug te betalen. Voor een studentenreisproduct moet je studiefinanciering aanvragen, ook als je niet wilt lenen. Wil je geen lening, maar wél gratis reizen? Geef dan bij de aanvraag aan dat je niet wilt lenen. Je krijgt dan automatisch je studentenreisproduct.

Hoe vraag je studiefinanciering aan?

Als je je hebt ingeschreven voor je studie, kun je studiefinanciering aanvragen via Mijn DUO . Gebruik hiervoor je DigiD. Als je nog geen DigiD hebt, kun je die aanvragen .

Wil je weten wat je naast je studiefinanciering nog meer moet regelen als je gaat studeren? Lees het stappenplan voor beginnende studenten.

Lagere hypotheek door studieschuld

(Extra) geld lenen kan je studententijd een stuk makkelijker maken. Maar let ook op de mogelijke risico’s. Zo is het met een studieschuld lastig om een nieuwe lening aan te vragen. Bijvoorbeeld bij het kopen van een huis.

Van je studieschuld uit het nieuwe leenstelsel (opgebouwd na 2015) wordt 0,45% van de oorspronkelijke schuld meegerekend in de berekening voor je maximale hypotheek. Dat lijkt niet veel, maar bij een studieschuld van bijvoorbeeld € 30.000 hoort dan een maandlast van € 135 (0,45% van € 30.000). Dit bedrag kun je per maand minder besteden aan je hypotheek. Je maximale woonlast is daardoor (in dit voorbeeld) € 135 lager door de studieschuld. Voor je maximale hypotheekbedrag scheelt dat vaak al snel tienduizenden euro’s. Bekijk de voorbeeldberekeningen op website van de consumentenbond .