Studenten en stagevergoedingen

Stage en stagevergoeding

De meeste studenten vinden een stage een leuke en interessante periode van hun studie. Meestal is een stage een verplicht onderdeel van je opleiding. Ook leuk en belangrijk: soms krijg je een vergoeding. Benieuwd hoe het zit met een stagevergoeding? Lees verder.

 

Wat is een stage?

De termen stage, meeloopstage, snuffelstage, werkervaringsplek of -plaats worden vaak door elkaar gebruikt. Voor de wet gelden hiervoor dezelfde regels. Een stage is bedoeld om iets te leren. Een werkgever is niet verplicht je een stagevergoeding te geven, maar het mag wel. De meeste bedrijven doen dit dan ook. Ook is in sommige CAO's vastgelegd dat een stagiair een stagevergoeding krijgt.

Hoogte stagevergoeding

Je werkgever bepaalt zelf de hoogte van je stagevergoeding. Er is wettelijk gezien dus geen minimumbedrag of maximumbedrag vastgelegd. Een redelijke stagevergoeding ligt vaak tussen € 250 en € 300 bruto per maand. Hoeveel stagevergoeding je krijgt, hangt af van een aantal factoren:

 • Je opleidingsniveau. Hoe hoger je opleiding, hoe meer er van je wordt verwacht en hoe hoger de beloning is. Van een student aan een universiteit wordt bijvoorbeeld verwacht dat deze complexere problemen kan oplossen dan een mbo-er.
 • Je opleidingsrichting. In sommige sectoren is het moeilijk om personeel te vinden, bijvoorbeeld in de technische sector. Dit geldt ook voor stagiairs. Dus hoe schaarser het aanbod van stagiairs, hoe hoger de vergoeding.
 • De soort stage. Als je als eerstejaars een snuffelstage doet, krijg je waarschijnlijk een kleine - of helemaal geen vergoeding. Naarmate je verder in je studie bent, krijg je meestal een hogere vergoeding. Doe je een afstudeerstage of een onderzoek voor een bedrijf? Dan is de vergoeding ook meestal hoger.
 • De duur van de stage. Het kost tijd om een stagiair in te werken. Hoe langer je stage is, hoe hoger je toegevoegde waarde is voor het bedrijf. Dan kun je meer doen, worden je taken complexer en is je vergoeding vaak hoger. 
 • Je leeftijd: Als je ouder bent, is de vergoeding meestal hoger.
 • Relevante werkervaring. Als je eerder stage hebt gelopen, kun je soms een hogere vergoeding krijgen.
 • Hoeveel uur stage je loopt. Logisch: hoe meer uren je stage loopt, hoe meer vergoeding je krijgt.

Ben je vooral aan het werk tijdens je stage en niet aan het leren? Dan is er geen sprake meer van een stage. Je hebt dan recht op het minimumloon.

Verdien niet te veel!

Als je een te hoge stagevergoeding krijgt gaat dit bedrag af van je studiefinanciering. De grens ligt bij  € 15.003,05  (2020). Je moet dan het studentenproduct op je OV-kaart inleveren.

Belastingen

 • Je krijgt elk jaar in januari of februari een jaaropgave van het bedrijf waar je werkt of hebt gewerkt. 
  • Op deze jaaropgave staat wat er is ingehouden aan loonheffing en wat je uiteindelijk het afgelopen jaar hebt verdiend. 
  • Dit ingehouden bedrag aan loonheffing kan je terugvragen van de Belastingdienst. 
  • De loonheffing moet wel meer dan € 12 zijn, anders krijg je niets terug.
 • Heb je geen OV-kaart en krijg je tijdens je stage alleen je reiskosten en eventuele andere onkosten vergoed? Dan hoef je deze bedragen niet op te geven aan de belastingen. Deze vergoedingen zijn namelijk geen loon.