Studeren in het buitenland

Ga je stage lopen of studeren in het buitenland? Zorg dat je je zaken goed regelt. We hebben de belangrijkste aandachtspunten op een rij gezet.
 

Opleiding

Ga je studeren in het buitenland? Regel je zaken van te voren. Zoals het vastleggen van het aantal ECT’s dat je gaat volgen. Bespreek dit bij de decaan of het International Office van je universiteit of hogeschool. Vaak zijn er samenwerkingsverbanden met buitenlandse universiteiten en kun je makkelijk kiezen uit een lijst met vakken.

Financiën

Erasmusbeurs
Misschien heb je recht op een Erasmusbeurs. Dit is een beurs van de Nederlandse overheid om je tegemoet te komen in de kosten die je extra maakt voor een buitenland studie. Voorwaarde is dat jouw universiteit of hogeschool en die in het buitenland waaraan je gaat studeren officieel meedoen aan het Erasmusprogramma. De duur van je buitenlandverblijf moet bovendien tussen de 3 en 12 maanden liggen. Je kunt dan een studiebeurs krijgen minimaal € 200 per maand. De hoogte is ook afhankelijk van het land waar je naartoe gaat .

Studiefinanciering bij DUO
Als je tijdelijk naar het buitenland gaat voor een stage of studie, kun je je studiefinanciering gewoon door laten lopen. Omdat je met je OV-kaart niet kan reizen in het buitenland, kun je een OV-vergoeding aanvragen. Het bedrag wordt dan maandelijks op je rekening gestort. Om je studiefinanciering bij DUO door te laten lopen, moet je aan 2 voorwaarden voldoen:

  1. Je blijft ingeschreven bij je Nederlandse opleiding
  2. Je stage of studie in het buitenland is onderdeel van je Nederlandse opleiding

Betaalpas en creditcard
Standaard kun je je betaalpas overal in Europa gebruiken. Ga je buiten Europa studeren? Verander dan je ‘Europaprofiel’ naar het ‘Wereldprofiel’. Dat is zo gedaan in Internet Bankieren . In principe werkt je betaalpas overal, maar denk ook eens aan een creditcard. Dat is een handige back-up en soms zelfs onmisbaar, bij het boeken van een hotel of het huren van een auto bijvoorbeeld. Voor € 14 per jaar heb je al een Studenten Credit Card. Je krijgt als student bij ABN AMRO een flinke korting. Aanvragen kan gewoon online .

Verzekeringen

Zorg dat je goed verzekerd bent voordat je naar het buitenland gaat. Je zorgverzekering kun je uitbreiden met Europadekking of werelddekking. Dan ben je ook in het buitenland verzekerd voor medische zorg. Het is ook slim om een (doorlopende) reisverzekering af te sluiten. Dan zijn ook je spullen verzekerd tegen schade en diefstal. Ben je nog bij je ouders meeverzekerd? Dan hoeft dit niet. Heb je de Studentenverzekering van ABN AMRO (inboedel-, aansprakelijkheids- en optioneel ongevallenverzekering)? Dan ben je maximaal 1 jaar lang ook in het buitenland verzekerd.

Soms moet je een zorgverzekering en een betaalrekening in het land zelf hebben. Bijvoorbeeld als je in het buitenland gaat werken, of daar betaald krijgt voor je stage. Check SVB.nl als dit op jou van toepassing is. 

Wonen

Blijf je langer dan 8 maanden in het buitenland? Dan moet je je in Nederland uitschrijven uit het bevolkingsregister. Dat moet minimaal 5 dagen voor vertrek. Je gaat hiervoor naar de gemeente. Denk er ook aan dat je je weer inschrijft bij terugkomst.
Informeer eventueel bij je huisbaas of je je kamer mag onderverhuren. Dat scheelt je weer kosten. En zo hoef je na terugkomst ook niet opnieuw op zoek naar een kamer.

Nog vragen over een studie of stage in het buitenland? Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie hierover.