Tips voor op kamers gaan

Ben je student en heb je besloten om op kamers te gaan? Gefeliciteerd! Er gaat een nieuwe wereld voor je open. Stiekem ook wel een beetje spannend natuurlijk. We geven je een paar handige tips die je op weg helpen. 

Wil je eerst weten of jij wel studieproof bent? Doe dan onze handige gratis check en krijg persoonlijke tips over wat je moet regelen.

 

👍 👎 Op kamers wonen: voordelen en nadelen

Op kamers gaan, is niet voor iedereen een eenvoudig besluit. Aan de ene kant erg aanlokkelijk om je vleugels uit te slaan, aan de andere kant is het prijskaartje dat daar aan hangt behoorlijk fors. Een paar voordelen en nadelen van op kamers wonen: 

Voordelen: 

 1. Vrijheid blijheid; jij bepaalt wat je doet en wanneer 
 2. Meestal een drukker sociaal leven
 3. Kortere reisafstand, dus je hebt meer tijd om te studeren

Nadelen: 

 1. Het is duur
 2. Door sociaal leven ben je sneller afgeleid. Daardoor weer minder tijd om te studeren 
 3. Je bent op jezelf aangewezen: koken, wassen, schoonmaken… ook dát kost tijd

📋 Een kamer zoeken: tips

Een geschikte kamer vinden is voor iedere student een uitdaging, want er is veel concurrentie en relatief weinig aanbod. Een aantal tips voor het vinden van een kamer: 

 • Begin eerst met je studie. Je zult merken dat je binnen je nieuwe netwerk sneller iets vindt dan wanneer je ‘vers’ bent
 • Adverteer: zet een oproep op Facebook of Instagram, of ga ‘old school’: hang een advertentie op; in je opleidingsgebouw of bij de supermarkt in de buurt waar je wilt wonen 
 • Raadpleeg websites zoals  Kamernet.nl  of  Kamers.nl .
  Om te mogen reageren op een kamer moet je soms wel betalen.

💶 Op kamers wonen: kosten

Hoe hoog de huur van een studentenkamer is, hangt af van de stad waarin je wilt wonen. Amsterdam spant de kroon met een kamerprijs van gemiddeld € 403 per maand. Wageningen daarentegen is met gemiddeld € 302 per maand de goedkoopste stad om op kamers te wonen. (Bron: Kamernet.nl , cijfers uit 2018).

Maar het blijft niet bij de huurprijs. Meestal betaal je voor een kamer een ‘inclusiefprijs’, wat wil zeggen dat je geen extra kosten betaalt voor water en energie. Maar hoe zit het met gemeentelijke belastingen zoals riool- en afvalstoffenheffing? Tijd voor wat tips voor een huurcontract:

 1. Betaal niet te veel. Check je kamerhuur . Is deze schappelijk en/of vind jij het waard om dit te betalen? 
 2. Controleer je huurcontract en wat er in de huurprijs zit (kale huur, inclusief energie en water, gemeentelijke belastingen?)
 3. Kijk kritisch naar de staat van de kamer. Houd rekening met de kosten van een nieuwe vloer of een lik verf. 
 4. Onderhoud aan de woning, wie is daarvoor verantwoordelijk? De Vereniging Voor Studie en Studentenbelangen Delft (VVSD) heeft hier een handig overzicht van. 
 5. Heb je recht op huurtoeslag? Vraag dan snel aan! Check of je hiervoor in aanmerking komt bij De Belastingdienst
 6. Verzeker je spullen. Schade door storm, brand of diefstal… Zaken waar je niks aan kan doen, maar wel de dupe van kunt worden. Sluit daarom een inboedelverzekering af.
4 redenen om een studentenverzekering af te sluiten

5 redenen voor een Studentenverzekering

Als je gaat studeren, komt er veel op je af. Helemaal als je op kamers gaat wonen. Check dan ook je verzekeringen. Er genoeg redenen een Studentenverzekering af te sluiten.

Ook handig voor jou?

Studentenrekening openen

Bij jouw gratis Studentenrekening krijg je natuurlijk ook een betaalpas. En je weet altijd hoe je ervoor staat, want in onze Mobiel Bankieren app stel je heel makkelijk zelf pushberichten in.

Voordelige verzekering voor studenten

Woon je op jezelf? Verzeker je inboedel dan tegen schade door brand en diefstal. Je regelt dit voordelig met de Studentenverzekering.

Geld besparen als student

Studeren is duur. Tóch zijn er manieren om je studentenleven goedkoop te houden, dan kun je misschien zelfs wat sparen voor de toekomst.