Toeslagen voor studenten

Als student kun je altijd wel extra geld gebruiken. Gelukkig kun je ook als student gebruikmaken van zorg- of huurtoeslag. Die toeslagen moet je zelf aanvragen. Hiervoor moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. We helpen je graag met een handig overzicht.

 

Zorgtoeslag als student

Een zorgverzekering is verplicht in Nederland. Het is een flinke hap uit je al magere maandbudget. Gelukkig heb je als student bijna altijd recht op zorgtoeslag. Dit is een bijdrage van de overheid voor je zorgverzekering. De hoogte van de toeslag hangt af van jouw persoonlijke situatie. 

Heb je een baantje? Dan geldt: hoe meer je verdient, hoe lager de bijdrage. Voor 2020 mag je inkomen niet hoger zijn dan € 30.481 per jaar. Is je jaarinkomen -lening plus inkomsten uit je bijbaan- bijvoorbeeld € 21.000? Dan kun je tot € 104 per maand zorgtoeslag krijgen. Check meteen bij de Belastingdienst of jij recht hebt op zorgtoeslag.

 

Huurtoeslag als student

Kamer gevonden? Mooi! Maar die huurkosten gaan je niet in de koude kleren zitten. Misschien heb je wel recht op huurtoeslag. Een prettige tegemoetkoming elke maand. Voor huurtoeslag moet je aan deze voorwaarden voldoen:

  • Je bent 18 jaar of ouder en woont op jezelf met een huurcontract op jouw naam 
  • De huur betaal je ook zelf en je staat ingeschreven op het adres 
  • Je hebt je eigen woonruimte en deelt geen voordeur, toilet of keuken 
  • De kale huurkosten zijn niet te hoog. Dit verschilt per leeftijd 
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning 

Als je aan deze voorwaarden voldoet, vraag dan meteen huurtoeslag aan via de Belastingdienst . Hoe hoog je inkomen mag zijn, hangt af van je huur en je leeftijd. 

 

Naar het buitenland tijdens je studie?

Altijd al gedroomd van een stage of studie in het buitenland, maar ben je bang dat het te duur is? Er zijn verschillende fondsen en beurzen die je kunt aanschrijven om je droom te realiseren. Kijk bijvoorbeeld eens op Beursopener .

 

Geld over? Sparen maar!

Ben jij een van de gelukkige studenten die geld overhoudt aan het einde van de maand? Lekker bezig! Probeer nu zo veel mogelijk te sparen, dan kan je misschien wel je studielening verlagen. We geven je graag nog meer tips over slim omgaan met geld. 

Belastingtips voor studenten

Belastingtips voor studenten

Studenten kunnen vaak gebruik maken van belastingvoordelen. Hiermee kan je veel geld besparen! Gebruik onze tips en laat geen geld liggen.

Studentenverzekering

Studentenverzekering

Het leven van een student is al duur genoeg. Daarom is er speciaal voor studenten de Studentenverzekering. Daarmee ben je al vanaf  € 3,53 per maand verzekerd.

Gratis Studenten Pakket

Studentenrekening openen

Bij jouw gratis Studentenrekening krijg je natuurlijk ook een betaalpas. En je weet altijd hoe je ervoor staat, want in onze Mobiel Bankieren app stel je heel makkelijk zelf pushberichten in.