Studeren en ondernemen combineren: 5 tips

Ben je handig met websites bouwen, een geboren schrijver, of juist heel goed in boekhouden? Dan heb je er vast weleens over nagedacht om naast je studie te gaan ondernemen. Als je echt een onderneming wilt starten zorg dan dat je niets vergeet. Hoe zit het bijvoorbeeld met de bijkomende administratie of je lening bij DUO? 5 tips.
 1. Een goede voorbereiding

  Je eigen onderneming, stel je voor. Je verdient je eigen geld en kunt zelf je tijd indelen. Maar ondernemen is ook hard werken en soms onzeker. Daarom is een goede voorbereiding heel belangrijk. Weet je bijvoorbeeld al hoeveel kosten je gaat maken? Dit is namelijk belangrijk voor het bepalen van je uurtarief. En wist je dat er een hoop administratie bij komt kijken?

  Je wilt natuurlijk ook je studie voortzetten en afronden. Dan kun je dus niet al je tijd in je onderneming steken – je moet je energie en tijd goed verdelen. Als ondernemer moet je een X aantal declarabele uren maken om je kosten terug te verdienen. Vergeet alleen niet dat je ook nog tijd kwijt bent aan je administratie, netwerken, verdieping/bijscholing en het vinden van opdrachten.

 2. Administratie

  Als ondernemer moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Voor deze inschrijving betaal je eenmalig € 50. Als je jonger bent dan 18 jaar, heb je toestemming nodig van (1 van) je ouders. De KVK zorgt ervoor dat je inschrijving ook bij de Belastingdienst bekend wordt. Als je inkomsten krijgt uit je eigen bedrijf, moet je hier belasting over betalen (in box 1). Als je jonger bent dan 18 jaar, en je een vermogen opbouwt, moeten je ouders hierover belasting betalen (de bijdrage Zvw in box 3). Let op: van de Belastingdienst moet je je administratie netjes bijhouden. Dit kun je doen in Excel of in een administratietool.

  Voor een overzichtelijke administratie, is een zakelijke rekening handig. Daarmee houd je je zakelijke en persoonlijke inkomsten en uitgaven gescheiden. Zo zie je precies hoeveel je verdient en hoeveel je uitgeeft. Je kunt jezelf dan ook loon uitkeren op je privérekening. En wil je je klanten de mogelijkheid geven om met pin of iDEAL te betalen? Dat kan zelfs alleen maar als je een zakelijke rekening hebt.

 3. Financiering

  Om een onderneming te starten, is vaak geld nodig. Geld dat je misschien nog niet hebt als student. Er zijn verschillende manieren om dit te regelen:

  • Geld lenen bij familie of vrienden, de zogenoemde onderhandse lening
  • Geld lenen bij de bank
  • Crowdfunding

  Ook kun je voor (extra) financiering in aanmerking komen met verschillende regelingen voor kleine ondernemers. Enkele mogelijkheden op een rij:

  • Aanvragen van subsidies
  • Social stimuleringsregeling van € 10.000 voor sociale ondernemingen

  Gevolgen voor je studiefinanciering
  Ondernemen kan gevolgen hebben voor je studiefinanciering . Als je voor 1 september 2015 bent begonnen met studeren val je onder het oude leenstelsel. Je mag dan maximaal € 15.003,05 bijverdienen (in 2020). Als je na 1 september 2015 bent begonnen met je studie, mag je als HBO- en WO-student onbeperkt bijverdienen. Let op: voor MBO-studenten, die vallen onder het nieuwe leenstelsel, telt de bijverdiengrens nog wel.

  Gevolgen voor de kinderbijslag van je ouders
  Als je jonger bent dan 18, dan kan ondernemen gevolgen hebben voor de kinderbijslag die je ouders ontvangen. Tot 15 jaar hebben jouw inkomsten geen invloed op de kinderbijslag. Maar als je 16 of 17 jaar oud bent, mag je maximaal € 1.296 netto per kwartaal verdienen. Verdien je meer, dan ontvangen je ouders geen kinderbijslag. Stem dit dus goed met hen af.

 4. Netwerken

  Het is logisch als je als student nog niet een heel uitgebreid netwerk hebt opgebouwd. Toch is een netwerk belangrijk als je onderneemt. Als je bijvoorbeeld je diensten gaat verkopen aan bedrijven, hoe kom je dan aan opdrachten? Of als je een grotere opdracht aanneemt waarvoor je moet samenwerken met een andere ondernemer, hoe ga je deze dan vinden? En belangrijker nog: hoe vinden ze jou? Bekijk onze netwerktips of sluit je aan bij een netwerk voor jonge ondernemers: 

 5. Al ondernemend afstuderen

  Moet je nog stage lopen of een afstudeerproject doen? Dit kan soms ook bij je eigen bedrijf. Bespreek dit met de decaan van je opleiding. Gestructureerd aan de slag met je eigen onderneming én studiepunten halen. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap.

  Wil je meer tips over ondernemen? Bekijk al onze artikelen speciaal voor ondernemers op www.abnamro.nl/ondernemerstips.