Naar de navigatie Naar de inhoud

Bijna afgestudeerd

bijna klaar1

Bijna klaar met je studie. En nu?

Na je studie breekt weer een heel nieuwe periode aan. Nieuwe ervaringen opdoen, nieuwe mensen ontmoeten. Ook financieel verandert er veel. Je studiefinanciering stopt. En grote kans dat je gaat werken. Of misschien wil je wel verhuizen. Waar moet je rekening mee houden?

 

Wat moet ik regelen?

Heb je je diploma op zak? Zorg er dan voor dat je je ook direct uitschrijft bij je onderwijsinstelling. Zo voorkom je dat je collegegeld blijft betalen. Soms krijg je zelfs nog geld terug. Daar zijn regels voor.

Zet ook je ov-kaart stop. De boete is namelijk € 97,- per halve maand. Je kunt dit gewoon bij een NS-automaat stopzetten. Reis je nog wel veel met de trein? De NS geeft je € 50,- korting als je een abonnement afsluit.

Had je tijdens je studie een Studenten Pakket? Dan moet je die zelf omzetten. Je doet doet heel gemakkelijk online, of je belt gewoon naar telefoonnummer 0900 - 00 24 (gebruikelijke belkosten).

Tip! Afgestudeerd? Pas meteen je LinkedIn-profiel aan! Zo weet iedereen - en dus ook je toekomstige werkgever - dat je bent afgestudeerd.

 

Waar moet ik rekening mee houden?

Is je stufi een belangrijk deel van je inkomsten, dan is het belangrijk dat het niet als een verrassing komt als die wegvalt. Leg daarom van tevoren een buffer aan. En ga tijdig op zoek naar een fijne (bij)baan.

Ga je straks werken, dan ben je natuurlijk ook zelf verantwoordelijk voor je onderhoud. Hebben je ouders je tijdens je studententijd gesponsord, bespreek dan met ze wat er gaat veranderen.

bijna klaar1
 

Studieschuld

Heb je een studieschuld? Dan moet je elke maand een vast bedrag gaan aflossen. Ook heeft een studieschuld invloed op de hoogte van een hypotheek. Verstandig dus als je precies weet hoe je ervoor staat en wat je moet gaan betalen. Je vindt deze informatie op de site van DUO.

Verzekeringen en afstuderen

Ga je op jezelf wonen? Denk dan ook aan het omzetten van je studentenverzekering in een aansprakelijkheids- en inboedelverzekering.  Let erop dat je straks bij sommige verzekeringen niet meer door je ouders bent meeverzekerd (bijvoorbeeld via een reis- of rechtsbijstandsverzekering). Wil je geen risico's lopen? Laat je adviseren over wat in jouw situatie nodig is.

 
bijna klaar1

Je eigen bedrijf of voor jezelf beginnen

Een deel van de studenten waagt na de studie de sprong: de start van een eigen bedrijf. ABN AMRO biedt je uitgebreide informatie, begeleiding en advies bij alles wat er bij een eigen onderneming komt kijken. Meer lezen over de start van je eigen bedrijf. Of lees meer over het starten als zzp'er.

 

Aan het werk

Ga je aan de slag in je eerste echte baan, dan ga je er in bijna alle gevallen financieel op vooruit. Natuurlijk koop je als eerste wat bovenaan je wensenlijstje staat. Maar probeer daarna steeds iets opzij te leggen. Met automatisch sparen gaat dat bijna vanzelf. Je kunt je ook in beleggen gaan verdiepen. Ook dat kan automatisch. Heb je een lening, kijk dan of het gunstig is die eerst af te lossen.

Inkomensmiddeling

Als je inkomen per jaar wisselt, dan kan het zijn dat je te veel belasting hebt betaald. Maar wist je dat je belasting mag betalen over je gemiddelde inkomen van 3 jaar? Dit 'middelen' kan in je voordeel uitpakken, dus kijk snel hoe het bij jou zit op onze speciale Facebookpagina!

 

Een eigen huis kopen

Heb je eenmaal een vaste baan, dan komt de mogelijkheid van een eigen huis dichterbij. Nu alvast weten wat de mogelijkheden zijn? Met onze berekentool krijg je een indicatie van wat je voor een huis kunt lenen. Wil je graag met iemand spreken over je situatie en mogelijkheden? Vraag dan gerust een persoonlijk advies aan. Dat is gratis en geheel vrijblijvend. Dat kan zelfs via de webcam!

Hulp van je ouders bij je eerste huis

Er zijn verschillende manieren waarop je ouders je kunnen helpen met wat extra. Bijvoorbeeld door een bedrag te schenken. Zo komt jouw droomhuis weer een stukje dichterbij. Wij adviseren jullie graag over de mogelijkheden.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.