Kleiner wonen

Uw woonwensen veranderen

Als de kinderen uit huis zijn of als u met pensioen gaat, veranderen meestal ook uw woonwensen. Misschien denkt u erover na om te verhuizen naar een kleinere woning. Een groot huis brengt vaak hogere kosten met zich mee terwijl een kleinere woning meestal financiële voordelen biedt. Waar moet u aan denken?

  1. Breng uw financiën in kaart

    Wat zijn uw huidige inkomsten en uitgaven en hoe ziet uw begroting eruit op de lange termijn? Bespreek uw huidige financiële situatie en toekomstwensen met een adviseur. We kunnen u op weg helpen met een Financieel Inzicht.

  2. Breng uw woonwensen in kaart

    Wat vindt u belangrijk in uw nieuwe woning? Kiest u voor meer ruimte, of juist voor de binnenstad? Wilt u een huis of een flat? Misschien bent u al op zoek naar een woning voor de lange termijn, zoals een aanleunwoning, kangoeroewoning of een levensbestendige woning. Wist u dat senioren nu meer mogelijkheden hebben om een woning te kopen? De acceptatiecriteria zijn versoepeld voor mensen die 10 jaar of minder voor hun pensioenleeftijd zitten.
  3. Verkoopt u uw huis? Gebruik uw overwaarde

    Als u een koophuis heeft en u wilt kleiner gaan wonen, is de kans groot dat u wat overhoudt van de overwaarde op uw huis. Dit kunt u gebruiken om een nieuw huis aan te kopen en misschien de rest wel te investeren. Bijvoorbeeld voor een belegging, of een aanvulling op uw pensioen.

Andere suggesties voor u

Mogelijkheden om uw overwaarde te benutten

De laatste jaren zijn de huizenprijzen flink gestegen. Hierdoor zien veel huiseigenaren de overwaarde van hun huis toenemen. Hoe kunt u deze overwaarde benutten? Wij zetten een aantal mogelijkheden voor u op een rij.

Extra aflossen: waar moet u rekening mee houden?

Financiële zekerheid, een restschuld voorkomen, een mogelijk lager inkomen in de toekomst? Er zijn verschillende redenen om uw hypotheek versneld af te lossen. Waar moet u rekening mee houden?

Wonen met zorg: denkt u een stap vooruit?

Iedereen wil graag gezond oud worden en vitaal blijven. En als het even kan, zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Als u op latere leeftijd toch een vorm van zorg nodig heeft, waar moet u dan aan denken?