Kleiner wonen

Uw woonwensen veranderen

Als de kinderen uit huis zijn of als u met pensioen gaat, veranderen meestal ook uw woonwensen. Bij een groot huis komen vaak hoge kosten kijken. Een kleinere woning kan bovendien veel financiële voordelen met zich meebrengen. Waaraan moet u denken?

 1. Breng uw financiën in kaart

  Heeft u een koopwoning? Is deze afbetaald en wat is de overwaarde op uw woning? Of heeft u een huurwoning en denkt u na om een woning aan te kopen? Het is verstandig om deze zaken te overleggen met een financieel adviseur.
 2. Breng uw woonwensen in kaart.

  Wat vindt u belangrijk in uw nieuwe woning? Kiest u voor meer ruimte, of juist voor de binnenstad? Wilt u een huis of een flat? Misschien denkt u al na over de wat langere termijn, over bijvoorbeeld een aanleunwoning, kangoeroewoning of een levensloopbestendige woning.
 3. Verkoopt u uw huis? Gebruik uw overwaarde

  Als u een koophuis heeft en u wilt kleiner gaan wonen, is de kans groot dat u wat overhoudt van de overwaarde op uw huis. Dit kunt u gebruiken om een nieuw huis aan te kopen en misschien de rest wel te investeren. Bijvoorbeeld voor een belegging, of een aanvulling op uw pensioen.
 4. Hypotheek op latere leeftijd

  In 2018 zijn de mogelijkheden vergroot voor senioren die een woning willen kopen. De acceptatiecriteria zijn versoepeld voor mensen die 10 jaar of minder voor hun pensioenleeftijd zitten.