Uw woning aanpassen

Wat kunt u zelf regelen?

Zo lang mogelijk zelfstandig en comfortabel blijven wonen, is de wens van de meeste senioren. Langer zelfstandig thuis wonen gaat vaak samen met aanpassingen in de woning. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw huis veilig en comfortabel te maken voor de toekomst.

 

Uw woning aanpassen

U kunt nu al bekijken of u uw woning met enkele aanpassingen geschikt kunt maken voor zelfstandig thuis wonen op latere leeftijd. Onderstaande aanpassingen komen veel voor:

  1. Gelijkvloers maken van kamers en bijvoorbeeld badkamer en slaapkamer verplaatsen naar de begane grond.
  2. Drempels verwijderen om het risico op valpartijen te verkleinen en het huis toegankelijker te maken voor rolstoelen en rollators.
  3. Verbreden van kozijnen en deuren om woning rolstoeltoegankelijk te maken.
  4. Installeren van een traplift zodat u naar de eerste verdieping kunt als u slecht ter been bent.
  5. Verhogen van toilet, plaatsen van beugels om toiletgang makkelijker te maken en zorgpersoneel te ontlasten en antislip maken van de douchevloer.

Vergoeding woningaanpassing

  • U kunt voor veel aanpassingen een vergoeding krijgen van de overheid. De gemeente kan u helpen met bijvoorbeeld een traplift of een rollator via de Wet maatschappelijke ondersteuning. Biedt hulp en voorzieningen om ervoor te zorgen u zo lang mogelijk zelfstandig kunt wonen. .
  • Kunt u alleen thuis blijven woning als uw woning wordt aangepast? Informeer of de aanpassingen vergoed kunnen worden uit de gesubsidieerde blijverslening.
  • Heeft u een koopwoning? Dan kunt u de overwaarde verzilveren met de Overwaarde Hypotheek. Dan kunt u misschien langer zelfstandig thuis blijven wonen.

Toch verhuizen?

Soms is het aanpassen van de woning niet genoeg en is zelfstandig wonen niet meer mogelijk. Dan kan verhuizen naar een verzorgingshuis een oplossing zijn. Of misschien wilt u verhuizen omdat u kleiner wilt gaan wonen of meer in de buurt van winkels, zorg of familie wilt zijn.