Naar de navigatie Naar de inhoud

De looptijd van uw hypotheek eindigt

Terugbetaald of nog (een deel) terugbetalen?

Iedere hypotheek heeft een looptijd, deze is meestal 30 jaar. Aan het einde van deze looptijd moet de lening formeel terugbetaald zijn. Is de looptijd van uw hypotheek bijna voorbij? Dan heeft u mogelijk (een deel van) uw lening al terugbetaald. Of betaalt u uw lening op de einddatum in één keer terug? Misschien wilt u de looptijd van uw lening verlengen? Het is goed om op tijd stil te staan bij wat uw mogelijkheden zijn en wat er gebeurt als het zo ver is.

Wat mag u van ons verwachten?

Zes maanden voor de einddatum van de looptijd van uw lening ontvangt u van ons een brief. In deze brief staat welke mogelijkheden u heeft en hoe u daar gebruik van kunt maken. Drie maanden voor het einde van de looptijd ontvangt u van ons nog een brief als herinnering. Het is belangrijk dat u ons op tijd laat weten wat uw wensen zijn. 

Moet u op de einddatum nog een bedrag aan ons terugbetalen?

Moet u aan het einde van de looptijd (nog een deel van) de lening aan ons terugbetalen? Dan gaat dit als volgt:

1. U ontvangt 2 weken voor het einde van de looptijd van uw leningdeel, een terugbetaalnota

2. De terugbetaalnota geeft u informatie over het bedrag dat u ons verschuldigd bent en de wijze waarop u dit moet terugbetalen

3. Uiterlijk op de einddatum moet u het bedrag aan ons terugbetaald hebben


Wilt u uw lening verlengen? Neem dan op tijd contact op met één van onze adviseurs. Samen met de adviseur brengt u uw financiële situatie in beeld en bespreekt u de mogelijkheden. 

Wat gebeurt er wanneer wij niets van u horen?

Geeft u niks aan ons door? Dan gaan wij ervan uit dat u het leningdeel wilt terugbetalen en ontvangt u een terugbetaalnota van ons. U moet dan uiterlijk op de einddatum het bedrag aan ons terugbetaald hebben

Heeft u overwaarde?

Heeft u tijdens de looptijd van uw lening extra terugbetaald? Of is uw woning meer waard geworden? Dan heeft u misschien overwaarde. In dat geval houdt u dus geld over na de verkoop van uw woning. U kunt ook overwaarde hebben als u de woning voor een deel met eigen vermogen heeft betaald. Dan heeft u een lagere hypotheek genomen.

Of heeft u een restschuld?

Heeft u gekozen voor een hypotheekvorm waarbij u uw lening tijdens de looptijd niet terugbetaald? Of maar voor een deel? Dit betekent dat u de lening, of een deel, aan het eind van de looptijd in één keer moet terugbetalen. In dat geval bestaat de kans dat u een schuld overhoudt bij de verkoop van de woning. Deze restschuld moet u terugbetalen. Heeft u eigen vermogen? U kunt daarmee de restschuld gedeeltelijk terugbetalen. Heeft u geen eigen vermogen? Dan zijn er andere oplossingen.

Uw hypotheek en de belasting

Verandert u iets aan uw hypotheek? Bijvoorbeeld een extra terugbetaling of verlenging van uw hypotheek? Dan kan dat gevolgen hebben voor de belasting die u betaalt. Heeft u daar vragen over? Neem dan contact op met uw (belasting)adviseur of de Belastingdienst.

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of wilt u uw mogelijkheden bespreken met één van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 0900 - 8670

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.